Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovné a daňové odpisy v štátnej správe a samospráve

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Odpisy sú ekonomickou kategóriou, ktorá má tieto funkcie:

  • kalkulačná – prenesenie časti používaného majetku do hodnoty nového výkonu (výrobku, služby) prostredníctvom nákladov,
  • reprodukčná – zníženie vstupnej ceny používaného dlhodobého majetku, a tým reálne ocenenie dlhodobého majetku opotrebením,
  • daňová – podiel nákladov, vynaložených na obstaranie dlhodobého majetku, ktorý sa používa na dosiahnutie príjmov účtovnej jednotky.

Odpisy a odpisová politika sa historicky vyvíjali. Prvá koncepcia odpisovej politiky vychádza z požiadavky, že odpisy majú čo najpresnejšie vyjadrovať v nákladoch opotrebenie dlhodobého majetku, ktoré súvisí s výrobou daných výrobkov. Od odpisov sa vyžaduje, aby čo najpresnejšie vyjadrovali skutočný priebeh a rozsah opotrebovávania dlhodobého majetku. Druhá, moderná koncepcia odpisovej politiky, vychádza z požiadavky, aby odpisy umožnili v čo najkratšej dobe odpísať obstarávaciu cenu dlhodobého majetku, bez ohľadu na skutočný priebeh opotrebovávania. Hlavnou myšlienkou tejto koncepcie je využiť odpisy ako účinný aktívny nástroj zainteresovania užívateľov dlhodobého majetku na jeho maximálnom využití a na čo najrýchlejšej obnove.

Odpisovanie upravuje:

  • zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a
  • zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.

Poznáme teda dve kategórie odpisov – odpisy účtovné a daňové.

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve") stanovuje, že účtovná jednotka odpisuje hmotný majetok okrem zásob a nehmotný majetok okrem pohľadávok v súlade s účtovnými zásadami a metódami.. Účtovná jednotka je povinná si zostaviť odpisový plán, majetok sa odpisuje len do výšky jeho ocenenia v účtovníctve.

Hmotný majetok okrem zásob a nehmotný majetok okrem pohľadávok odpisuje účtovná jednotka počas predpokladanej doby používania, zodpovedajúcej spotrebe budúcich ekonomických úžitkov z majetku.Nehmotný majetok, ktorým sú náklady na vývoj, musí účtovná jednotka odpísať najneskôr do piatich rokov od jeho obstarania.

Pod daňovým odpisom sa rozumie peňažná výška odpisu nehmotného a hmotného dlhodobého majetku, uznaná ako náklad na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov podnikateľského subjektu. Daňový odpis je stanovený zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov"), kde je určený limit, horná hranica, ktorá sa môže uznať v nákladoch na dosiahnutie a udržanie zisku podnikateľských subjektov. Sú tak stanovené rovnaké podmienky pre všetky subjekty.

Pre výpočet dane z príjmov sa upravuje daňový základ o rozdiel medzi účtovným a daňovým odpisom.

V priebehu roka 2009 došlo v zákone o dani z príjmov k zmenám, týkajúcich sa odpisovania hmotného majetku; stanovila sa vstupná cena odpisovaného majetku na 1 700 € pri hmotnom majetku, pri nehmotnom majetku na 2 400 €. Umožňuje sa rozčlenenie samostatných hnuteľných vecí na menšie oddeliteľné súčasti, ktoré sa odpisujú v rovnakej odpisovej skupine ako samostatná hnuteľná vec. Pri budovách a stavbách došlo k vyčleneniu rozvodov počítačových sietí, výťahov, pohyblivých schodov a klimatizačných zariadení na samostatné odpisovanie, ktorých doba odpisovania je kratšia ako doba odpisovania samotnej budovy alebo stavby.

V „novej" prílohe č. 1, ktorou sa zaraďuje hmotný majetok do odpisových skupín došlo k presunom hmotného majetku do nižších odpisových skupín. Hmotný majetok sa zaraďuje do odpisových skupín na základe prideleného štatistického kódu. Od roku 2008 je to kód Klasifikácie produktov. Na základe tohto zatriedenia sa majeok sa zaradí do odpisovej skupiny na daňové účely.

Klasifikácia produktov bola schválená Nariadením Európskeho Parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činností (CPA). Zabezpečuje sa tým súlad s ekonomickou realitou a vzájomná porovnateľnosť národných klasifikácií, klasifikácií Spoločenstva a medzinárodných klasifikácií, a tým aj národnej štatistiky, štatistiky Spoločenstva a medzinárodnej štatistiky.

Osobitosti odpisovania v štátnej správe a samospráve

Štátna správa a samospráva patrí medzi subjekty verejnej správy, definované zákonom č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy v z. n. ., ako právnické osoby zapísané v registri organizácií, vedenom Štatistickým úradom Slovenskej republiky a zaradené vo verejnej správe, v súlade s jednotnou metodikou platnou pre Európsku úniu.

Účtovanie v štátnej správe a samospráve sa riadi opatrením Ministerstva financií SR č. 16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania"). Postupy účtovania upravujú aj odpisovanie dlhodobého majetku.

V súvislosti s odpisovaním sa dlhodobý majetok člení na:

  • dlhodobý hmotný a
  • dlhodobý nehmotný majetok.

Ako dlhodobý hmotný majetok sa účtujú aj samostatné hnuteľné veci a súbory hnuteľných vecí, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok a v ocenení vyššom ako je suma ustanovená v osobitnom predpise. Podľa rozhodnutia účtovnej jednotky ako dlhodobý hmotný majetok sa účtuje aj drobný dlhodobý hmotný majetok, ktorého ocenenie sa rovná alebo je nižšie, ako suma ustanovená osobitným predpisom pre hmotný majetok a prevádzkovo-technické funkcie sú dlhšie ako jeden rok.

Ako dlhodobý nehmotný majetok sa účtujú najmä aktivované náklady na vývoj, oceniteľné autorské práva, ktorých ocenenie je vyššie ako suma ustanovená osobitným predpisom a podľa rozhodnutia účtovnej jednotky aj drobný nehmotný majetok, ktorého ocenenie sa rovná alebo je nižšie ako suma ustanovená osobitným predpisom pre nehmotný majetok a doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok.

Účtovná jednotka účtuje o dlhodobom majetku, ku ktorému má vlastnícke právo alebo právo správy majetku štátu, obce, alebo vyššieho územného celku. O dlhodobom majetku sa účtuje aj pri kúpe dlhodobého hnuteľného majetku, pri ktorom sa vlastnícke právo nadobúda zaplatením a do nadobudnutia vlastníckeho práva sa majetok používa.

Pokiaľ osobitný predpis nevylučuje hmotný a nehmotný majetok z odpisovania, dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok sa odpisuje nepriamo, prostredníctvom účtovných odpisov počas predpokladanej doby používania, zodpovedajúcej spotrebe budúcich ekonomických úžitkov z majetku. Účtovné odpisy sa počítajú z ceny, ktorou je majetok ocenený v účtovníctve.

Účtovná jednotka si vytvorí odpisový plán, pri tvorbe ktorého zohľadní dobu použiteľnosti, pričom sa musí zohľadniť očakávané použitie majetku a intenzita jeho využitia, očakávané fyzické opotrebovanie majetku, ktoré závisí od bežných podmienok jeho využívania, plán opráv a údržby, starostlivosť o majetok v čase, keď sa nevyužíva, technické a morálne zastaranie, prípadne zákonné alebo iné obmedzenia na používanie majetku. Ak sa zmenia podmienky používania majetku, prehodnotí sa odpisový plán a upraví sa zostatková doba odpisovania alebo sadzby odpisovania.

Suma odpisov sa účtuje na účte 551 – Odpisy dlhodobého majetku podľa odpisového plánu súvzťažne s účtom účtovej skupiny 07 – Oprávky k dlhodobému nehmotnému majetku a účtovej skupiny 08 – Oprávky k dlhodobému hmotnému majetku.

Osobitným predpisom, ktorý ustanovuje hranicu pre zaradenie majetku medzi dlhodobý hmotný majetok, je zákon o dani z príjmov. V súčasnosti je stanovená vstupná cena vo výške 1 700 € pre hmotný majetok, pri nehmotnom majetku je to 2 400 €.

V tomto zákone je stanovený aj majetok vylúčený z odpisovania. Neodpisujú sa okrem iného pozemky, umelecké diela, ktoré nie sú súčasťou stavieb a budov a hnuteľné národné kultúrne pamiatky.

Štátna správa a samospráva v zmysle Postupov účtovania uplatňuje teda účtovné odpisy, pričom pri tvorbe odpisového plánu môže vychádzať aj z daňových odpisov.

Zákon o dani z príjmov upravuje daň z príjmov fyzickej alebo právnickej osoby a spôsob platenia a vyberania dane. Tento zákon upravuje aj daňové výdavky, ktoré môže daňovník uplatniť pri stanovovaní základu dane z príjmov; patria medzi ne aj odpisy hmotného majetku. Jednou z povinností daňovníka pri odpisovaní je zaradenie do odpisových skupín podľa Klasifikácie produkcie a klasifikácie stavieb.

Spôsob odpisovania určí daňovník pre každý novoobstaraný hmotný majetok a nemožno ho meniť po celú dobu jeho odpisovania.

Z uvedeného vyp

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály