Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovná trieda 2 – Finančné účty

Dátum: Rubrika: Súvzťažnosti

V zmysle opatrenia Ministerstva financií SR z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“), konkrétne ustanovenia § 39 – § 41 ustanovujú postupy účtovania v Účtovej triede 2 – Finančné účty.

Na účtoch účtovej skupiny 20Vzťahy k účtom klientov štátnej pokladnice sa účtuje v účtovnej jednotke, ktorou je Štátna pokladnica. V rámci účtovej skupiny 20 sa účtuje o príjmoch a výdavkoch štátneho rozpočtu, o zúčtovaní príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu, o stave a pohybe prostriedkov na účtoch úverového krytia štátneho rozpočtu a o stave a pohybe prostriedkov na ostatných účtoch klientov štátnej pokladnice.

Na účtoch účtovej skupiny 21 – Peniaze sa účtuje stav a pohyb peňažných prostriedkov v hotovosti a cenín na základe účtovných dokladov.

Na účtoch účtovej skupiny 22 – Účty v bankách sa účtuje stav a pohyb peňažných prostriedkov účtovnej jednotky v bankách, na účtoch vedených v Štátnej pokladnici. Analytické účty sa vedú podľa účtovnou jednotkou otvorených účtov v bankách alebo v Štátnej pokladnici. Na účtoch účtovej skupiny 22 sa účtuje na základe oznámenia banky alebo Štátnej pokladnice o pohyboch na jednotlivých účtoch v bankách alebo v Štátnej pokladnici. Vklady a výbery peňazí v hotovosti, prevody medzi účtami v bankách a na účtoch vedených v Štátnej pokladnici sa účtujú prostredníctvom účtu 261 – Peniaze na ceste.

Na účtoch účtovej skupiny 23Bežné bankové úvery sa účtujú krátkodobé bankové úvery poskytnuté bankami účtovnej jednotke najdlhšie na dobu jedného roka, najmä preklenovacie úvery, ak sa neúčtovali v rámci bežného účtu, krátkodobé úvery poskytnuté na základe eskontovaných zmeniek, postúpených hypotekárnych záložných listov. Analytické účty sa vedú podľa jednotlivých účtovnou jednotkou otvorených účtov bankových úverov.

Na účty účtovej skupiny 24 – Iné krátkodobé finančné výpomoci sa účtujú krátkodobé finančné výpomoci (záväzky), ktoré poskytli účtovnej jednotke iné osoby ako banky. Ďalej sa v tejto účtovej skupine účtujú poskytnuté peňažné prostriedky na základe účtovnou jednotkou vystavených krátkodobých dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok.

Na účtoch účtovej skupiny 25 – Krátkodobý finančný majetok sa účtuje časť finančného majetku, u ktorého je predpokladaná držba najviac jeden rok odo dňa uskutočnenia účtovného prípadu.

Účtová skupina 26 – Prevody medzi finančnými účtami sa používa na preklenutie časového nesúladu medzi vkladmi, výbermi peňazí, šekov a iných hotovostí a prijatím príslušných bankových výpisov účtovnou jednotkou. Obdobne sa tu účtujú účtovné prípady, pri ktorých dochádza k časovému nesúladu pri prevodoch medzi účtami účtovnej jednotky v bankách a účtami vedenými v Štátnej pokladnici. Na účtoch účtovej skupiny 26 sa vklady alebo výbery peňazí v hotovosti a šekov účtujú podľa pokladničných dokladov alebo výpisov z účtov v bankách a účtov úverov.

Na účtoch účtovej skupiny 27 sa účtujú návratné finančné výpomoci poskytnuté účtovnou jednotkou a prijaté návratné finančné výpomoci od subjektov verejnej správy podľa § 41 Postupov účtovania.

V rámci účtovej skupiny 28 – Účty štátnej pokladnice sa účtuje v účtovnej jednotke, ktorou je Štátna pokladnica. V rámci účtovej skupiny 28 sa účtuje o stave a pohybe peňažných prostriedkov v mene euro a v cudzej mene na účtoch v Národnej banke Slovenska alebo na účtoch bánk a o ostatných pohľadávkach a záväzkoch voči Národnej banke Slovenska a bankám.

Na účte účtovej skupiny 29 sa účtujú opravné položky ku krátkodobému finančnému majetku, o ktorom sa účtuje na účtoch účtovej skupiny 25.

Na účte 211 – Pokladnica sa účtuje stav a pohyb peňazí v hotovosti, šekov prijatých namiesto hotových peňazí, poukážok na zúčtovanie, napríklad poukážky na odber tovaru a služieb. Súčasťou pokladničnej hotovosti sú výplaty vo výplatných vreckách, depozitá, ak sa v deň výplaty neodovzdali príjemcovi. Stav peňazí v pokladnici sa nenahrádza potvrdenkami alebo úpismi. Peniaze v hotovosti zverené zamestnancom na použitie na vopred stanovené účely a šeky vydané na použitie sa účtujú ako pohľadávky voči zamestnancom. Na analytických účtoch sa sleduje stav a pohyb valút, šekov, poukážok na zúčtovanie znejúcich na cudziu menu oddelene podľa jednotlivých mien.

Na účte 213 – Ceniny sa účtuje stav a pohyb cenín pred ich vydaním do užívania, napríklad poštové známky, stravné lístky, kolky, telefónne karty a ostatné karty, ak majú hodnotu, z ktorej sa bude môcť čerpať po ich vydaní do užívania. Ceniny zverené zamestnancom na použitie na vopred stanovené účely sa účtujú ako pohľadávky voči zamestnancom.

Na účte 221 – Bankové účty sa účtuje stav a pohyb peňažných prostriedkov účtovnej jednotky v bankách a na účtoch vedených v Štátnej pokladnici. Bankové účty majú spravidla aktívny zostatok. Na účte 221 sa účtuje aj vtedy, ak má po dohode s bankou príslušný účet v banke pasívny zostatok, napríklad kontokorentný účet. V súvahe sa pasívny zostatok vykazuje ako poskytnutý krátkodobý bankový úver. V účtovnej jednotke, ktorá je rozpočtovou organizáciou, sa na tomto účte účtuje o všetkých peňažných prostriedkoch okrem rozpočtových výdavkov a rozpočtových príjmov. V účtovnej jednotke, ktorou je obec alebo vyšší územný celok sa na samostatnom analytickom účte účtujú prostriedky peňažných fondov.

Na účte 222 – Výdavkový rozpočtový účet sa účtuje o peňažných prostriedkoch poskytnutých účtovnej jednotke, ktorá je rozpočtovou organizáciou zriadenou obcou alebo vyšším územným celkom.

Na účte 223 – Príjmový rozpočtový účet sa účtuje o peňažných prostriedkoch vyberaných účtovnou jednotkou, ktorá je rozpočtovou organizáciou zriadenou obcou alebo vyšším územným celkom, v prospech obce alebo vyššieho územného celku.

Na účte 231 – Krátkodobé bankové úvery sa účtujú úvery poskytnuté bankou na čas jedného roka a kratšie so súvzťažným zápisom na ťarchu účtu 221. Ak uhradí banka platobný doklad priamo z bankového úveru, účtuje sa poskytnutý úver vo výške vykonanej úhrady v prospech príslušného bankového úveru so súvzťažným zápisom na ťarchu príslušného účtu záväzku, napríklad účtu 321 – Dodávatelia.

Na účte 232 – Eskontné úvery sa účtujú úvery poskytnuté bankou na eskontované zmenky alebo iné cenné papiere, ktoré do času ich splatnosti prevzala banka na inkaso. Na ťarchu účtu 232 po obdržaní avíza od banky o úhrade zmenky alebo iného cenného papiera dlžníkom sa účtuje úhrada úveru so súvzťažným zápisom v prospech účtu 313 – Pohľadávky za eskontované cenné papiere. Na ťarchu účtu 232 sa účtuje aj vrátenie neuhradenej zmenky alebo iného cenného papiera bankou, a to so súvzťažným zápisom v prospech účtu 221.

Na účte 241 – Vydané krátkodobé dlhopisy sa účtujú krátkodobé dlhopisy, ktoré účtovná jednotka vydala so splatnosťou do jedného roka a štátne pokladničné poukážky.

Na účte 249 – Ostatné krátkodobé finančné výpomoci sa účtuje o prijatých krátkodobých výpomociach poskytnutých účtovnej jednotke od iných osôb, s výnimkou bánk. Na tomto účte sa účtuje na základe zmlúv alebo účtovnou jednotkou vydaných cenných papierov okrem krátkodobých dlhopisov účtovaných na účte 241 – Vydané krátkodobé dlhopisy.

Analytické účty k účtu 251 – Majetkové cenné papiere na obchodovanie sa vytvárajú podľa jednotlivých druhov cenných papierov, emitentov a meny.

Na účte 253 – Dlhové cenné papiere na obchodovanie sa účtuje o cenných papieroch úverovej povahy, ktoré sa držia za účelom obchodovania na verejnom trhu. Analytické účty sa vedú podľa druhu cenných papierov, emitentov a meny.

Na účte 255 –  Vlastné dlhopisy sa účtujú vlastné dlhopisy, ktoré môže účtovná jednotka držať podľa osobitného predpisu a štátne pokladničné poukážky.

Na účte 256 – Dlhové cenné papiere so splatnosťou do jedného roka držané do splatnosti sa účtuje podľa § 24 Postupov účtovania.

Na účte 257 – Ostatné realizovateľné cenné papiere sa účtujú ostatné krátkodobé cenné papiere, s ktorými sa neobchoduje na tuzemskej burze, zahraničnej burze alebo inom verejnom trhu.

Na účte 261 – Peniaze na ceste sa účtujú peniaze na ceste.

Na účte 271 – Poskytnuté návratné finančné výpomoci subjektom v rámci konsolidovaného celku sa účtujú návratné finančné výpomoci poskytnuté účtovnej jednotke v rámci konsolidovaného celku.

Na účte 272 – Poskytnuté návratné finančné výpomoci ostatným subjektom verejnej správy sa účtujú návratné finančné výpomoci poskytnuté účtovným jednotkám mimo konsolidovaného celku, ktorých rozpočet tvorí súčasť verejného rozpočtu.

Na účte 273 – Prijaté návratné finančné výpomoci od subjektov verejnej správy sa účtujú návratné finančné výpomoci prijaté účtovnou jednotkou od účtovnej jednotky, ktorej rozpočet tvorí súčasť verejného rozpočtu.

Na účtoch 274 – Poskytnuté návratné finančné výpomoci podnikateľským subjektom a 275 – Poskytnuté návratné finančné výpomoci ostatným organizáciám sa účtujú poskytnuté výpomoci v analytickom členení podľa jednotlivých subjektov, ak sa nevedie analytická evidencia.

Na účte 277 – Poskytnuté návratné finančné výpomoci fyzickým osobám sa účtujú poskytnuté výpomoci v analytickom členení podľa jednotlivých osôb, ak sa nevedie analytická evidencia.

Účet 211 – Pokladnica

Obec

Príjmy

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Výber hotovosti z bankového účtu do pokladnice:

 

 

 

 

  • príjmový pokladničný doklad

5 500

211

261

 

  • výpis z bankového účtu

5 500

261

221

2.

Inkaso FA v hotovosti

500

211

318

3.

Inkaso miestneho poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad v hotovosti

500

211

318

4.

Inkaso dane z nehnuteľností v hotovosti

500

211

319

5.

Inkaso dane za psa v hotovosti

10

211

319

6.

Inkaso dane za užívanie verejného priestranstva v hotovosti

200

211

319

7.

Inkaso dane za predajné automaty v hotovosti

900

211

319

8.

Inkaso dane za nevýherné hracie automaty v hotovosti

900

211

319

9.

Daň za ubytovanie inkasovaná v hotovosti

200

211

319

10.

Inkaso správnych poplatkov v hotovosti

50

211

633

11.

Inkaso za poskytnuté služby v hotovosti – vyhlasovanie rozhlasom, kopírovacie služby atď.

10

211

602

12.

Predaj materiálu v hotovosti

100

211

642

13.

Predaj tovaru v hotovosti

100

211

604

14.

Inkaso platobnou kartou:

 

 

 

 

a) dane z nehnuteľností (účtovanie na základe interného účtovného dokladu)

500

261

319

 

b) platba platobnou kartou prijatá na bankový účet

500

221

261

Výdavky uskutočnené z vlastných prostriedkov

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Prevod medzi pokladnicou a bankovými účtami:

 

 

 

 

a) odvod hotovosti na bankový účet

 

 

 

 

  • výdavkový pokladničný doklad

1 000

261

211

 

  • výpis z bankového účtu

1 000

221

261

 

b) výber hotovosti z bankového účtu do pokladnice

 

 

 

 

  • príjmový pokladničný doklad

7 500

211

261

 

  • výpis z bankového účtu

7 500

261

221

2.

Nákup drobného materiálu účtovaného do spotreby

500

501

211

3.

Výplata miezd v hotovosti

5 000

331

211

4.

Nákup v hotovosti na reprezentačné účely

500

513

211

5.

Poštovné výdavky v hotovosti

200

518

211

6.

Nákup cenín v hotovosti (poštové známky, kolky atď.)

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály