Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovná politika, zmeny v účtovných odhadoch a chyby v účtovníctve ROPO a obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

(dokončenie z minulého čísla)

Príklad č. 2 - Perspektívna aplikácia zmeny v účtovnej politike v situácii, keď je retrospektívna aplikácia nevykonateľná

V priebehu roka 20X2 subjekt zmenil účtovnú politiku pre odpisovanie nehnuteľností, strojov a zariadení tak, aby komplexnejšie aplikoval komponentný prístup (components approach). V rovnakom období prijal model preceňovania. V obdobiach pred rokom 20X2 neboli účtovné zápisy, týkajúce sa majetku subjekt, dostatočne podrobné na to, aby sa plne aplikoval komponentný prístup. Na konci roka 20X1 si vedenie spoločnosti nechalo zhotoviť posudok, ktorý poskytol informácie o držaných komponentoch, ich reálnych hodnotách, dobe životnosti, odhadovaných hodnotách pri vyradení a odpisových základniach k začiatku roku 20X2. Posudok však neposkytol dostatočný základ pre spoľahlivý odhad obstarávacích cien tých komponentov, o ktorých sa najskôr neúčtovalo oddelene a účtovné zápisy vykonané pred posudkom neumožňovali rekonštrukciu týchto informácií. Vedenie subjektu uvažovalo, ako účtovať o každom z týchto dvoch aspektov zmeny v účtovnej politike, či by nebolo možné účtovať o komponentnom prístupe plne retrospektívne alebo zmenu účtovať perspektívne od skoršieho dátumu, ako od roku 20X2. Požaduje sa však, aby sa zmena z modelu obstarávacej ceny na model preceňovania účtovala perspektívne. Preto sa vedenie rozhodlo, že bude aplikovať novú účtovnú politiku perspektívne od začiatku roka 20X2.

Ďalšie informácie:

Nehnuteľnosti, stroje a zariadenia

Obstarávacia cena

25 000

Odpisy

- 14 000

Netto účtovná hodnota

11 000

Perspektívne odpisy za rok 20X2 (pôvodná základňa)

1 500

Niektoré výsledky znaleckého posudku:

Ocenenie

17 000

Odhadovaná hodnota pri vyradení

3 000

Priemerná zostávajúca doba životnosti (v rokoch)

7

Odpisy existujúcich nehnuteľností, strojov a zariadení za rok 20X2 (nová základňa)

2 000

Výňatok z poznámok

Od začiatku roka 20X2 zmenil subjekt svoju účtovnú politiku pri odpisovaní dlhodobého hmotného majetku tak, aby lepšie aplikoval komponentný prístup a zároveň v rovnakom období prijal model preceňovania. Vedenie sa domnieva, že táto účtovná politika poskytuje spoľahlivejšie a relevantnejšie informácie, pretože sa presnejšie zaoberá komponentmi dlhodobého hmotného majetku a je založená na hodnotách ku konkrétnemu dátumu. Táto účtovná politika je aplikovaná perspektívne od začiatku roka 20X2, pretože nebolo možné určiť účinok aplikácie účtovnej politiky, ani retrospektívne, ani perspektívne od skoršieho dátumu. Preto nemá prijatie novej účtovnej politiky žiadny účinok na predchádzajúce obdobie. Účinok na tento rok je vo zvýšení účtovnej hodnoty dlhodobého hmotného majetku k začiatku roka o 6 000 peňažných jednotiek, vytvorení fondu z precenenia na začiatku roka vo výške 6 000 peňažných jednotiek a zvýšení odpisov o 500 peňažných jednotiek.

***

Zmeny v účtovných odhadoch

Zmena v účtovnom odhade (change in accounting estimate) je úprava účtovnej hodnoty majetku alebo záväzkov alebo hodnoty vyradenia alebo spotreby majetku, ktoré sú výsledkom zhodnotenia súčasného stavu a očakávaných budúcich úžitkov a povinností v súvislosti s majetkom a záväzkami. Zmeny v účtovných odhadoch sú výsledkom nových informácií alebo nových okolností a nepredstavujú opravy chýb.

V dôsledku neistôt, ktoré sú súčasťou poskytovania služieb, obchodovania alebo iných činností, nie je možné mnohé položky účtovnej závierky oceňovať presne, ale len na základe odhadov. Takéto odhady si vyžadujú posúdenie vychádzajúce z aktuálnych a spoľahlivých informácií. Príkladmi položiek, ktoré si môžu vyžadovať odhady, sú daňové výnosy, ktoré prináležia vláde, nevymožiteľné pohľadávky z titulu daňových nedoplatkov, zastarané zásoby, reálna hodnota finančného majetku a finančných záväzkov, doba použiteľnosti alebo predpokladaný režim spotreby budúcich ekonomických úžitkov alebo využiteľného potenciálu odpisovaného majetku alebo percenta dokončenia dopravnej výstavby a záručné povinnosti.

Spoľahlivé odhady sú pri zostavovaní účtovnej závierky dôležitým prvkom a neznižujú jej spoľahlivosť. Odhad môže byť potrebné revidovať vtedy, ak sa v dôsledku nových informácií alebo viacerých skúseností zmenili okolnosti, z ktorých sa vychádzalo pri jeho spracovaní. Revízia odhadu sa zo svojej podstaty nevzťahuje na predchádzajúce obdobia a nepredstavuje opravu chyby.

Zmena oceňovacieho základu sa považuje za zmenu v účtovnej politike, teda nie za zmenu v účtovnom odhade. V prípadoch problematického rozlíšenia medzi zmenou v účtovnej politike a zmenou v účtovnom odhade sa daná zmena považuje za zmenu v účtovnom odhade.

Účinok zmeny v účtovnom odhade sa vykazuje perspektívne tak, že sa zahrnie do kladného alebo záporného výsledku hospodárenia za:

  • obdobie, v ktorom došlo k zmene, ak sa zmena týka len tohto obdobia, alebo
  • obdobie, v ktorom došlo k zmene, a aj za
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály