Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovná politika, zmeny v účtovných odhadoch a chyby v účtovníctve ROPO a obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Účtovná politika, zmeny v účtovných odhadoch a chyby sú upravené v samostatnom medzinárodnom účtovnom štandarde pre verejný sektor IPSAS 3 – Účtovná politika, zmeny v účtovných odhadoch a chyby (Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors).

Cieľom štandardu IPSAS 3 je stanoviť kritériá výberu a zmeny v účtovnej politike vrátane účtovného zobrazenia a zverejňovania zmien v účtovnej politike, zmien v účtovných odhadoch a opráv chýb. Štandard IPSAS 3 má zvýšiť relevantnosť a spoľahlivosť účtovnej závierky subjektu, ako aj vzájomnú porovnateľnosť účtovných závierok subjektu za rôzne obdobia a porovnateľnosť s účtovnými závierkami iných subjektov.

Účtovná politika, jej výber a uplatňovanie

Účtovná politika (accounting policies) sú konkrétne zásady, východiská, konvencie, pravidlá a praktiky, ktoré subjekt uplatňuje pri zostavovaní a prezentácii účtovnej závierky.

Ak sa na konkrétnu transakciu, inú udalosť alebo okolnosť vzťahujú ustanovenia niektorého štandardu IPSAS, vychádza sa pri určení účtovnej politiky alebo politík na spracovanie tejto položky z daného štandardu, so zohľadnením príslušných návodov na implementáciu vydaných Radou pre medzinárodné účtovné štandardy pre verejný sektor (International Public Sector Accounting Standards Board – IPSASB).

Štandardy IPSAS stanovujú účtovné politiky, ktoré sú podľa názoru Rady uplatňované pri účtovnej závierke, obsahujúcej dôležité a spoľahlivé informácie o transakciách, iných udalostiach a okolnostiach, na ktoré sa vzťahujú. Uplatnenie týchto účtovných politík sa nevyžaduje vtedy, ak toto uplatnenie nemá významný účinok. Považuje sa však za nežiaduce ponechávať alebo neopraviť nevýznamné odchýlky od požiadaviek štandardov IPSAS za účelom dosiahnutia určitého spôsobu prezentácie finančnej situácie, finančnej výnosnosti alebo peňažných tokov subjektu. (Pozn.: Pojem subjekt verejného sektora je používaný v znení štandardov IPSAS v zmysle účtovná jednotka, v príspevku sa pod týmto pojmom rozumie RO, PO a obec v zmysle slovenskej právnej úpravy.)

Ak sa na konkrétnu transakciu, inú udalosť alebo okolnosť nevzťahuje žiadny štandard IPSAS, je úlohou manažmentu, na základe posúdenia, vyvinúť a uplatňovať takú účtovnú politiku, ktorej výsledkom sú informácie:

  1. dôležité pre potreby ekonomického rozhodovania používateľov a
  2. spoľahlivé v tom zmysle, že účtovná závierka:
  • verne prezentuje finančnú situáciu, finančnú výnosnosť a peňažné toky subjektu,
  • odráža ekonomickú podstatu transakcií, iných udalostí a okolností, na ktoré sa vzťahuje, nielen ich právnu formu,
  • je neutrálna, t. j. nezaujatá,
  • je v súlade so zásadou opatrnosti a
  • je úplná vo všetkých významných súvislostiach.

V súlade so štandardom IPSAS 3 sa vyžaduje taký vývoj účtovnej politiky, ktorá zabezpečí, že účtovná závierka bude poskytovať informácie spĺňajúce kvalitatívne charakteristiky, ktoré sú zosumarizované v Dodatku B k štandardu IPSAS 1 – Prezentácia účtovnej závierky. Základnými kvalitatívnymi charakteristikami sú:

Zrozumiteľnosť – informácie sú zrozumiteľné, ak používateľ môže primerane očakávať, že porozumie ich významu. Pre tento účel sa predpokladá, že používateľ má primerané znalosti o činnosti subjektu, o prostredí, v ktorom svoju činnosť prevádzkuje a je ochotný informácie študovať. Informácie o zložitých problémoch nemôžu byť z účtovnej závierky vyňaté len na základe toho, že pre niektorých používateľov môže byť ťažké ich pochopiť.

Relevantnosť – informácie sú relevantné pre používateľa vtedy, ak môžu byť použité pre hodnotenie minulých, súčasných alebo budúcich udalostí, či pre potvrdenie alebo korekciu hodnotení vykonaných v minulosti. K tomu, aby boli informácie relevantné, musia byť aj včasné. Relevantnosť informácií je ovplyvnená ich podstatou a významnosťou. Informácia je významná v prípade, ak jej vynechanie alebo chybné vykázanie môže ovplyvniť rozhodnutia používateľov alebo úsudky vykonané na základe účtovnej závierky. Významnosť je závislá na podstate alebo veľkosti položky alebo chyby odhadnutej v konkrétnych podmienkach daného vynechania alebo chybného vykázania.

Spoľahlivosť – spoľahlivá informácia neobsahuje významné chyby a subjektívne vplyvy a záleží na používateľovi, či sa bude spoliehať na to, čo bolo zámerom, aby informácia predstavovala, alebo čo možno oprávnene očakávať, že informácia predstavuje. Aby informácia bola spoľahlivá, musí spĺňať tieto charakteristiky:

  • Verné zobrazenie – k tomu, aby informácie verne zobrazovali transakcie a udalosti, musia byť vykázané v súlade s podstatou týchto transakcií a udalostí, a nielen podľa ich právnej formy.
  • Prednosť obsahu pred formou – ak má informácia zobrazovať verne transakcie a udalosti, ktoré reprezentuje, je nevyhnutné, aby boli zaznamenané a zverejnené v súlade s ich podstatou a ekonomickou realitou, a nielen podľa ich právnej formy. Podstata transakcií a udalostí nie je vždy v súlade s ich právnou formou.
  • Neutralita – informácia je neutrálna, ak neobsahuje subjektívne vplyvy. Účtovná závierka nie je neutrálna, pokiaľ informácie v nej uvedené boli vybrané alebo zverejnené takým spôsobom, aby ov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály