Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie vyradenia potravín po lehote spotreby

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

V súvislosti so šírením vírusového ochorenia COVID-19 prijal Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky opatrenia, na základe ktorých sa uzatvorili všetky materské školy, základné a stredné školy, univerzity a všetky voľnočasové zariadenia i priestory. Zároveň aj mnohé organizácie štátnej správy a samosprávy, obce a vyššie územné celky pristúpili k úprave pracovných podmienok zamestnancov, napr. formou tzv. „práce z domu“, a uzavreli sa prevádzky spoločného stravovania v organizáciách. V tejto súvislosti veľa účtovných jednotiek riešilo problém nakladania s potravinovými zásobami, ktorým končila záručná lehota.

Ak sa vyraďujú zásoby potravín po uplynutí záručnej doby, ide o likvidáciu zásob. Potraviny sa stávajú nepoužiteľné. Likvidácia zásob sa účtuje na ťarchu účtu 549 – Manká a škody v skladových cenách. Vzhľadom na to, že ide o škodu, ktorá bola spôsobená mimoriadnou situáciou, nie je potrebný škodový zápis.

Podľa zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v znení neskorších predpisov a zákona č. 446/2001 Z. z. o majetku vyšších územných celkov v znení neskorších predpisov sú organizácie obce a VÚC povinné udržiavať a užívať majetok obce a VÚC, chrániť majetok pred poškodením, zničením a hospodáriť s majetkom obce a VÚC v prospech jej občanov.

Z toho vyplýva, že účtovná jednotka by mala podniknúť kroky ešte pred uplynutím lehoty použiteľnosti potravinových zásob, vedúce k zabezpečeniu ich efektívneho a maximálne ekonomického vy­užitia (napr. prevod zásob do účtovných jednotiek, kde je predpoklad ich využitia – nemocnice, domovy dôchodcov, detské domovy, alebo predaj zásob aj za symbolickú cenu obyvateľom obce, sociálne slabším rodinám a pod.).

♦ Príklad č. 1:

Školská jedáleň vyradila niektoré nepoužiteľné zásoby potravín, keďže im uplynula lehota spotreby. Časť zásob potravín bezodplatne odovzdala domovu so­ciálnych služieb, patriacemu do súkromného sektora a časť zásob predala obyvateľom obce.

P. č.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály