Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie príspevku na chod spoločného stavebného úradu

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Ako správne zaúčtovať príspevok, ktorý obec poskytuje na chod spoločného stavebného úradu, ktorý nemá právnu subjektivitu? Je to transfer v rámci verejnej správy? Aká je správna ekonomická a štatistická klasifikácia? Na akú rozpočtovú položku sa výdavok viaže? Článok prináša odpovede na najčastejšie otázky súvisiace s účtovaním príspevku na chod spoločného stavebného úradu.

Z otázok vyplýva, že ide o spoločnú úradovňu (bez právnej subjektivity), avšak v otázke absentuje informácia, či obce spolupracujú medzi sebou na základe
zmluvy uzavretej na účel uskutočnenia konkrétnej úlohy alebo činnosti
, alebo
na základe zmluvy o zriadení združenia obcí
podľa § 20 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p.
Ak obce zriadia spoločný obecný úrad alebo združenie obcí podľa osobitného predpisu, príslušné ministerstvo alebo subjekt ustanovený osobitným predpisom môže poskytnúť dotáciu obci, v ktorej je sídlo spoločného obecného úradu alebo sídlo združenia obcí, po predchádzajúcom súhlase všetkých obcí, ktoré spoločný obecný úrad alebo združenie obcí zriadia [§ 3 ods. 6 zákona č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy v z. n. p. (ďalej len "zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy")].
Podľa obsahu otázky predpokladám, že ide o prenesený výkon štátnej správy na obec, keďže ide o chod spoločného stavebného úradu [§ 2 písm. e) zákona č. 416/2001 Z.z. o prechode niektorých pôsobností z orgánov štátnej správy na obce a na vyššie územné celky v z. n. p.]. Do prijatia prostriedkov štátneho rozpočtu obcou na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy môže obec použiť na úhradu týchto nákladov vlastné príjmy.
Po prijatí prostriedkov štátneho rozpočtu na úhradu nákladov preneseného výkonu štátnej správy prostriedky štátneho rozpočtu obec zaúčtuje v prospech svojho rozpočtu (§ 7 ods. 3 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy). Prostriedky zo štátneho rozpočtu prichádzajú na samostatný účet združenia alebo na samostatný účet určený v zmluve uzavretej na účel uskutočnenia konkrétnej úlohy alebo činnosti (§ 18 ods. 3 až 5 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy).
Obec ako samostatná právnická osoba vedie svoje účtovníctvo podľa zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. a podľa opatrenia MF SR č. 16786/2007-31, ktorým sú ustanovené podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p.

Vzorové prípady k danej problematike

Obec, ktorá je účastníkom združenia, je tiež prijímateľom transferu zo štátneho rozpočtu. Tento transfer zasiela obci, v ktorej je sídlo združenia, a zároveň zasiela aj vlastné prostriedky. Obec, v ktorej sídli združenie, je prijímateľom transferu zo štátneho rozpočtu a zároveň zasiela aj vlastné prostriedky. Prostriedky podliehajú zúčtovaniu voči štátnemu rozpočtu aj voči účastníkom združenia.
Účtovanie u účastníkov združenia (obec) 

Popis účtovného prípadu

MD

D

Prijatý bežný transfer na účet obce (účastník združenia) zo štátneho rozpočtu

221

357

Obec, ktorá je účastníkom združenia, zasiela prijatý bežný transfer zo štátneho rozpočtu združeniu

396

221

Obec, ktorá je účastníkom združenia, zasiela transfer z vlastných prostriedkov združeniu

396

221

Zúčtovanie bežného transferu (vlastných prostriedkov aj prostriedkov štátneho rozpočtu)

585

396

Vo vecnej a časovej súvislosti s nákladmi sa účtuje zúčtovanie bežného transferu zo štátneho rozpočtu do výnosov

357

693

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály