Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie licencií za použitie alebo za právo na použitie počítačového programu

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V rozpočtovej a účtovníckej praxi obcí, rozpočtových a príspevkových organizácií (ROPO) sa v súvislosti s nástupom nových technologických možností a prístupov často stretávame s otázkami, ako správne zaúčtovať rôzne licencie za použitie alebo za právo na použitie počítačového programu, napr. licenciu na e-learningové vzdelávanie, on-line služby, on-line prístupy na internet a pod. Bez konkrétneho vymedzenia týchto pojmov nie je možné dať správnu odpoveď na tieto otázky.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky v záujme zabezpečenia jednotného postupu pri výklade pojmov v oblasti informatizácie vydalo metodický pokyn č. MF/014235/2008-132 na použitie odborných výrazov pre oblasť informatizácie spoločnosti (ďalej len „metodický pokyn č. MF/014235/2008-132“) uverejnený vo Finančnom spravodajcovi č. 5/2008. Metodický pokyn č. MF/014235/2008-132 sa zameriava na zhromaždenie najpoužívanejších odborných výrazov v oblasti informatizácie, ktoré sa používajú v procese tvorby legislatívnych materiálov, dokumentov a koncepcií rozvoja a pod. Jeho účelom je zjednotenie pojmov a inklúzia týchto pojmov do právneho systému Slovenskej republiky.

Vymedzenie pojmov

Podľa metodického pokynu č. MF/014235/2008-132 sa definuje:

  • počítačový program ako súbor príkazov a inštrukcií použitých priamo alebo nepriamo v počítači, príkazy a inštrukcie môžu byť napísané alebo vyjadrené v zdrojovom kóde alebo v strojovom kóde; Neoddeliteľnou súčasťou počítačového programu je aj podkladový materiál potrebný na jeho prípravu,
  • e-learning (elektronické vzdelávanie) ako používanie multimediálnych technológií a/alebo internetu na zlepšenie kvality učenia uľahčením prístupu k zdrojom a službám, ako aj umožnením diaľkovej interakcie a spolupráce,
  • on-line služba ako službu prístupnú / doručovanú prostredníctvom platforiem používajúcich najmä webové služby, obyčajne prístupnú cez počítačové siete (vrátane internetu, intranetových a extranetových sietí) a využívajúcu internetový protokol http.

Pojem on-line prístup na internet je možné odvodiť z definícií pojmov on-line (v reálnom čase) a internet (decentralizovaný, verejne dostupný globálny systém vzájomne prepojených počítačových sietí). On-line prístup na internet tak možno definovať ako pripojenie nachádzajúce sa v reálnom čase na permanentne dostupnej sieti, pričom permanentne dostupnou sieťou sa prednostne myslí internet, t. j. ide o pripojenie priamo na internete, resp. pripojenie v reálnom čase na internet.

V súčasnosti žiadny platný právny predpis vo všeobecnosti okrem § 5 ods. 8 zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) v z. n. p. nedefinuje pojem počítačový program (softvér). Pod pojmom softvér možno v zmysle aplikačnej praxe chápať programové vybavenie počítača tvorené skrytým, resp. utajeným vzorcom. Softvér sa môže prenášať prostredníctvom rôznych médií, môže byť štandardizovaný so širokou škálou aplikácií alebo môže byť „šitý na mieru“ pre samotných užívateľov. Môže sa prenášať ako zabudovaná nedeliteľná časť počítačového príslušenstva alebo v oddelenej nezávislej forme vhodnej pre použitie na rôznych druhoch hardvéru. Softvér môže byť bezplatný a platený. Bezplatný softvér je voľne šírený, ale platený softvér môžu obce a ROPO používať iba vtedy, ak zaplatia za jeho licenciu a nebudú ju porušovať.

V súvislosti s pojmom softvér je nutné zadefinovať aj pojem licencia. Podľa ekonomického slovníka je licencia skrátené označenie pre práva a povinnosti vyplývajúce z licenčnej zmluvy. Poskytovateľ licencie môže byť osoba právnická alebo fyzická, ktorá vlastní alebo má právo disponovať s určitými vlastnosťami a právami, za protihodnotu tieto znalosti a práva poskytuje dočasne nadobúdateľovi licencie, ktorým je druhá zmluvná strana. Licenčnú zmluvu na predmety priemyselného vlastníctva upravujú ustanovenia Obchodného zákonníka, a to v § 508 až § 515. Licenčnú zmluvu na predmety autorského práva upravujú ustanovenia § 40 až § 49 autorského zákona.

Právne podmienky nadobudnutia licencie

V bežnej praxi, ani po vymedzení jednotlivých pojmov, nie je jednoduché určiť spôsob účtovania a spôsob platby za licencie. Charakter platieb a spôsob účtovania závisí od povahy práv, ktoré obec, ako príjemca, nadobúda podľa osobitných opatrení týkajúcich sa použitia a využitia počítačového programu. Je veľmi dôležité poznať právne podmienky nadobudnutia licencie, t. j. zmluvné podmienky, na základe ktorých došlo k zakúpeniu licencie.

V praxi môže nastať niekoľko situácií:

  1. bmedzený prevod práv, kde obec ako nadobúdateľ získava právo na použitie alebo povolenie na výkon práv za určitých podmienok, ktoré sú zmluvne presne špecifikované, zvyčajne aj s vecným, časovým a teritoriálnym obmedzením. Úhrady za poskytnutie obmedzených práv k duševnému vlastníctvu sú potom považované za licenčné poplatky.
  2. Úplný prevod práv, kde obec ako nadobúdateľ získa majetkové aj dispozičné práva k licenciám, čím poskytovateľ stráca právo na jeho používanie, právo udeliť tretej osobe právo na jeho využívanie a pod. V tomto prípade dochádza k predaju duševného vlastníctva vlastníkom.

Najčastejšie riešenými a najproblematickejšími oblasťami licenčných poplatkov v účtovníckej praxi sú licenčné poplatky platené za použitie alebo za právo na použitie softvéru.

Vychádzajúc z vyššie uvedených vymedzení možno zjednodušene konštatovať, že charakter platby za zakúpenie licencie za použitie alebo za právo na použitie autorského práva na softvér a spôsob účtovania bude závisieť od toho, či obec ako nadobúdateľ získava obmedzený alebo úplný prevod práv k zakúpeným licenciám.

V prípade, že obec ako nadobúdateľ získava právo na použitie alebo povolenie na výkon práv za určitých podmienok, ktoré sú zmluvne presne špecifikované, úhrady za zakúpenie takejto licencie, t. j. za poskytnutie obmedzených práv k duševnému vlastníctvu sú potom považované za licenčné poplatky.

Ak obec ako nadobúdateľ získa majetkové aj dispozičné práva k licenciám, v tomto prípade dochádza k predaju duševného vlastníctva zo strany vlastníka. Táto transakcia, pri ktorej dochádza k úplnému prevodu práv priemyselného a duševného vlastníctva, sa považuje za predaj majetku zo strany vlastníka a za obstaranie (nadobudnutie) majetku zo strany obce. Z hľadiska daňových a účtovných predpisov ide v tomto prípade o nadobudnutie nehmotného majetku, jeho charakter uvediem v ďalšej časti.

Nehmotný majetok

Nehmotným majetkom, ako ho definuje zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) v ustanovení § 22 ods. 7, sú okrem iného autorské práva alebo práva príbuzné autorskému právu vrátane počítačových programov a databáz, ktorých vstupná cena je vyššia ako 2 400 eur a majú prevádzkovo-technické funkcie alebo použiteľnosť dlhšiu ako jeden rok a sú obstarané odplatne alebo vytvorené vlastnou činnosťou s cieľom obchodovať s nimi.

Dlhodobý nehmotný majetok – účtovanie

Podľa § 21 ods. 2 opatrenia Ministe

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály