Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtová trieda 3 – Zúčtovacie vzťahy

Dátum: Rubrika: Súvzťažnosti Zo seriálu: Účtová trieda 3 – Zúčtovacie vzťahy

Opatrenie Ministerstva financií SR z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“), konkrétne ustanovenia § 42 – § 51  upravujú v účtovej triede zúčtovacie vzťahy v účtovej triede 3 – Zúčtovacie vzťahy.

V účtovej triede 3Zúčtovacie vzťahy sa účtujú:

  1. dlhodobé pohľadávky a krátkodobé pohľadávky z obchodných vzťahov, napríklad voči odberateľom, poskytnuté preddavky dodávateľom účtované v účtovej skupine 31– Pohľadávky okrem preddavkov na dlhodobý majetok; rozlíšenie na dlhodobé pohľadávky a krátkodobé pohľadávky vo vzťahu k dohodnutej a zostatkovej dobe splatnosti sa vykoná na analytických účtoch k jednotlivým účtom,
  2. krátkodobé záväzky z obchodných vzťahov, napríklad krátkodobé záväzky voči dodávateľom, prijaté krátkodobé preddavky od odberateľov účtované v účtovej skupine 32 – Záväzky,
  3. v účtovej skupine 33 – Zúčtovanie so zamestnancami a orgánmi sociálneho poistenia a zdravotného poistenia sa účtujú pohľadávky a záväzky voči zamestnancom, zúčtovanie s orgánmi sociálneho poistenia a zdravotného poistenia,
  4. v účtovej skupine 34 – Zúčtovanie daní a poplatkov priame dane, nepriame dane, poplatky,
  5. v účtovej skupine 35 – Zúčtovanie medzi subjektmi verejnej správy v rámci účtovných jednotiek, ktoré sú subjektmi verejnej správy,
  6. v účtovej skupine 36 – Záväzky z upísaných nesplatených cenných papierov a vkladov, záväzky a pohľadávky voči združeniu krátkodobé záväzky a pohľadávky voči združeniu a záväzky z upísaných nesplatených cenných papierov a vkladov,
  7. v účtovej skupine 37 – Iné pohľadávky a záväzky pohľadávky z emisie dlhopisov, zúčtovanie s Európskymi spoločenstvami a so subjektmi mimo verejnej správy, ako aj iné pohľadávky a záväzky, ktoré nie sú účtované na účtoch predchádzajúcich účtových skupín,
  8. v účtovej skupine 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov účtovné prípady časového rozlíšenia nákladov a výnosov na zabezpečenie nezávislosti jednotlivých účtovných období,
  9. na účte 391 – Opravná položka k pohľadávkam, na účte 395 – Vnútorné zúčtovanie vnútorné vzťahy v rámci účtovnej jednotky a na účte 396 – Spojovací účet pri združení vzájomné vzťahy medzi účastníkmi združenia podľa zmluvy o združení.

Analytické účty sa vytvárajú podľa jednotlivých dlžníkov a veriteľov, ich rovnorodých skupín, ak sa nevedie analytická evidencia, a podľa jednotlivých druhov mien.

Ak do dňa zostavenia účtovnej závierky nie je vystavený účtovný doklad pre dlžníka, výška pohľadávky sa určí napríklad na základe zmluvy alebo iného dokladu a pohľadávka sa účtuje na príslušných účtoch pohľadávok, s ktorými súvisí, a vedie sa na samostatnom analytickom účte. Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa účtujú upravujúce závierkové účtovné prípady, napríklad ak do dňa zostavenia účtovnej závierky účtovná jednotka získala informáciu o výške tržby z predaja majetku, ktorý účtovná jednotka predala pred dňom, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Účtovanie pohľadávok

Na účte 311 – Odberatelia sa účtuje pohľadávka voči odberateľovi pri splnení dodávky voči odberateľovi. Na tomto účte sa neúčtujú zmenkové pohľadávky.

Na účte 312 – Zmenky na inkaso sa účtuje príjem zmeniek cudzích a zmeniek cudzích na vlastný rad od odberateľov a od iných dlžníkov.

Na účte 313 – Pohľadávky za eskontované cenné papiere sa účtujú pohľadávky za zmenky odovzdané banke na preplatenie do doby splatnosti zmenky, ako aj za iné cenné papiere odovzdané na eskont banke. V prospech tohto účtu sa účtuje zmenka a iné cenné papiere bankou inkasované a zmenka a iné cenné papiere nezaplatené, ktoré boli vrátené bankou.

Na účte 314 – Poskytnuté prevádzkové preddavky sa účtujú poskytnuté preddavky dodávateľom pred splnením zmluvy zo strany dodávateľa.

Na účte 315 – Ostatné pohľadávky sa účtujú ostatné pohľadávky z obchodných vzťahov, napríklad reklamácie voči dodávateľom.

Na  účte 316 – Pohľadávky z nedaňových rozpočtových príjmov sa účtuje vznik pohľadávky z nedaňových rozpočtových príjmov v účtovnej jednotke, ktorou je štátna rozpočtová organizácia.

Na účte 317 – Pohľadávky z daňových a colných rozpočtových príjmov sa účtuje vznik pohľadávky z daňových a colných rozpočtových príjmov v účtovnej jednotke, ktorou je štátna rozpočtová organizácia.

Na účte 318 – Pohľadávky z nedaňových príjmov obcí a vyšších územných celkov a rozpočtových organizácií zriadených obcou a vyšším územným celkom sa účtuje vznik pohľadávky z nedaňových príjmov v účtovnej jednotke, ktorou je obec alebo vyšší územný celok a nimi zriadené rozpočtové organizácie.

Na účte 319 – Pohľadávky z daňových príjmov obcí a vyšších územných celkov sa účtuje vznik pohľadávky z daňových príjmov v účtovnej jednotke, ktorou je obec alebo vyšší územný celok.

Účtovanie  záväzkov

Na účte 321 – Dodávatelia sa účtuje záväzok voči dodávateľovi pri vzniku záväzku. Na tomto účte sa neúčtujú zmenkové záväzky.

Na účte 322 – Zmenky na úhradu sa účtujú  vydané vlastné zmenky a akceptované cudzie zmenky pri ich použití na uspokojenie záväzku voči dodávateľovi, pri ktorom zmenkový záväzok pre účtovnú jednotku je najviac jeden rok.

Na účte 323 – Krátkodobé rezervy sa účtujú rezervy s predpokladanou dobou vyrovnania pri vzniku najviac jeden rok, napríklad za nevyčerpané dovolenky vrátane sociálneho poistenia a zdravotného poistenia, reklamácie, nevyfakturované dodávky, ak je neurčité časové vymedzenie alebo výška záväzku.

Na účte 324 – Prijaté preddavky sa účtujú prijaté krátkodobé preddavky od odberateľov.

Na účte 325 – Ostatné záväzky sa účtujú ostatné krátkodobé záväzky z obchodných vzťahov, napríklad odberateľmi uplatnené reklamácie, záväzok voči obchodnému partnerovi, ktorý preberá záručné záväzky za predané výkony.

Na účte 326 – Nevyfakturované dodávky sa účtujú položky neúčtované ako obvyklé záväzky, napríklad nevyfakturované dodávky, prijaté služby, ak účtovná jednotka na základe zmluvy, dodacieho listu alebo iného dokladu pozná výšku záväzku do dňa zostavenia účtovnej závierky. Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka sa účtujú upravujúce závierkové účtovné prípady, napríklad ak na základe účtovného dokladu účtovná jednotka získala informáciu o výške záväzku a obstarávacej cene majetku, ktorý bol obstaraný do dňa, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Zúčtovanie so zamestnancami a orgánmi sociálneho poistenia a zdravotného poistenia

Na účte 331 – Zamestnanci sa účtujú záväzky z pracovnoprávnych vzťahov vrátane záväzkov sociálneho zabezpečenia a zdravotného poistenia voči zamestnancom alebo iným fyzickým osobám a ich zúčtovanie podľa analytickej evidencie vedenej účtovnou jednotkou podľa jednotlivých zamestnancov na mzdových listoch.

Na účte 333 – Ostatné záväzky voči zamestnancom sa účtujú rôzne záväzky voči zamestnancom, napríklad nárok zamestnancov na náhradu cestovných výdavkov.

Na účte 335 – Pohľadávky voči zamestnancom sa účtujú rôzne pohľadávky voči zamestnancom, napríklad poskytnuté preddavky na cestovné výdavky, preddavky na vyúčtovanie, uplatnenie náhrad voči zamestnancom.

V prospech účtu 336 – Zúčtovanie s orgánmi sociálneho poistenia a zdravotného poistenia sa účtujú záväzky zo sociálneho zabezpečenia voči Sociálnej poisťovni a príslušnej zdravotnej poisťovni vo výške ustanovenej osobitným predpisom a sumy dobrovoľne hradené zamestnávateľom, a to so súvzťažným zápisom na ťarchu účtu 524 – Zákonné sociálne poistenie alebo na ťarchu účtu  525 – Ostatné sociálne poistenie. Suma poistného hradená zamestnancom sa účtuje na ťarchu účtu 331 – Zamestnanci.

Zúčtovanie daní a poplatkov

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály