Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Rozpočtové organizácie a ich základné charakteristické znaky

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Rozpočtové organizácie (ďalej aj „RO“) sú právnické osoby nepodnikateľského charakteru. Ako právnické osoby nepodnikateľského charakteru vznikajú buď podľa zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“), pričom spôsob ich vzniku je zachytený v § 18 – § 20a Občianskeho zákonníka alebo na základe osobitných zákonov.

Rozpočtové organizácie sú právnickými osobami, majú právnu subjektivitu, t. j. majú schopnosť mať práva, ale aj právne povinnosti.

Na rozdiel od fyzických osôb má RO spôsobilosť na práva aj na právne úkony od svojho vzniku. To znamená, že tejto právnickej osobe vznikajú obe stránky právnej subjektivity súčasne.

Práva a právne povinnosti nadobúda organizácia, právne úkony za organizáciu vykonávajú jej orgány, resp. fyzické osoby. Právne predpisy ustanovujú, kto je oprávnený za organizáciu konať.

Pre vznik RO je charakteristické, že vznikajú aktom nadriadených štátnych orgánov, obce a samosprávneho kraja alebo na základe zákona. Pravidlá vzniku, činnosti a hospodárenia rozpočtových organizácií upravuje zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“).

Účel zriadenia rozpočtových organizácií

Rozpočtové organizácie sú zriadené na zabezpečenie rôznych spoločenských úloh nevýrobnej povahy. Ich prostredníctvom štát a samospráva plní prevažnú väčšinu svojich hospodársko-organizačných, kultúrnych, výchovných a iných funkcií. Tieto organizácie majú rôznorodé zameranie podľa toho, ktorý orgán štátnej správy alebo samosprávy ich zriadil, napríklad na riadenie hospodárstva, kultúrnych, sociálnych a správnych úloh, na zabezpečenie úloh obrany štátu alebo bezpečnosti štátu. RO pôsobia v oblasti štátnej správy, školstva, zdravotníctva, sociálnej a kultúrnej oblasti, vedy, ale aj v samosprávnej oblasti.

Druhy rozpočtových organizácií

V nadväznosti na to, či boli zriadené na plnenie úloh, ktoré má zabezpečiť štát alebo úlohy, ktoré zabezpečuje samospráva, delíme rozpočtové organizácie na:

  • štátne rozpočtové organizácie,
  • samosprávne rozpočtové organizácie,
    • rozpočtové organizácie zriadené vyšším územným celkom (ďalej len „VÚC“),
    • rozpočtové organizácie zriadené obcou.

Rozpočtové organizácie na základe uvedeného vymedzenia sú subjektmi verejnej správy, do ktorej patrí štát so svojimi rozpočtovými organizáciami, ale aj samospráva so svojimi rozpočtovými organizáciami.

Zriaďovacia listina rozpočtovej organizácie

Obsah zriaďovacej listiny je daný zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy a platí tak pre rozpočtové organizácie ústrednej správy, ako aj samosprávy.

Zriaďovateľ vydá o zriadení rozpočtovej organizácie zriaďovaciu listinu, ktorá musí obsahovať:

  1. <
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály