Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Rezervy a nevyfakturované dodávky v účtovníctve rozpočtových a príspevkových organizácií a obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Povinnosť tvorby rezerv pre účtovné jednotky vyplýva z ust. § 26 ods. 3 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Rezervy sú záväzky s neistým časovým vymedzením alebo výškou, ktoré sa tvoria na krytie známych rizík alebo strát. V zmysle zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) rozlišujeme rezervy zákonné a ostatné. Rezervy sa tvoria v očakávanej výške záväzku. Vo väčšine prípadov sa očakávaná výška záväzku nerovná jej rozpusteniu (skutočnému použitiu).

V rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky (príloha k opatreniu Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce v z. n. p.) pre účtovanie tvorby, rozpustenia a zrušenia rezerv sú vytvorené tieto účty:

  • 323 – Krátkodobé rezervy,
  • 451 – Rezervy zákonné,
  • 459 – Rezervy ostatné.

Z metodického hľadiska tieto účty rezerv sú pasívne účty, ich zostatok sa prevádza do nasledujúceho účtovného obdobia a v súvahe sa vykazuje na strane pasív.

Tabuľka č. 1: Hľadiská tvorby rezerv

Podľa doby vyrovnania záväzkov Krátkodobé a dlhodobé rezervy
Podľa činností

Rezervy na:

– prevádzkovú činnosť

– finančnú činnosť

– mimoriadnu činnosť

V zmysle zákonnej úpravy Rezervy zákonné a ostatné
V zmysle zákona o dani z príjmov Daňové a nedaňové rezervy

Zdroj: spracovanie autora

Krátkodobé rezervy (účet 323) sú rezervy s predpokladanou dobou vyrovnania pri vzniku najviac jeden rok (napr. rezervy na nevyčerpané dovolenky vrátane sociálneho poistenia). O dlhodobých rezervách (s dobou vyrovnania záväzku viac ako 1 rok) účtovné jednotky účtujú v účtovej triede 4 – Vlastné imanie a dlhodobé záväzky, a to prostredníctvom účtu 451 – Rezervy zákonné459 – Ostatné rezervy (okrem zákonných rezerv).

Tvorbarezerv sa účtuje do nákladov (v účtovej triede 5 – Náklady) s výnimkou rezerv na dodávku (obstaranie) majetku.Účtovné hľadisko rezerv vyplýva z rozdelenia tvorby rezerv za prevádzkovú, finančnú a mimoriadnu činnosť.Tvorba rezerv za prevádzkovú činnosť sa účtujena ťarchu účtu 552 – Tvorba zákonných rezerv z prevádzkovej činnosti a účtu 553 – Tvorba ostatných rezerv z prevádzkovej činnosti.Rezervy za finančnú činnosť sa účtujúna ťarchu účtu 554 – Tvorba rezerv z finančnej činnosti (záruky, ručenie) a rezervy za mimoriadnu činnosť naúčte 574 – Tvorba rezerv (mimoriadne udalosti, živelná pohroma).

Rezerva na nevyfakturovanú dodávku majetku(dlhodobého majetku, zásob)sa neúčtuje do nákladov, ale prostredníctvom tzv. kalkulačných účtov (t. j. účtov 041 – Obstaranie dlhodobého nehmotného majetku, 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku, 111 – Obstaranie materiálu, 131 – Obstaranie tovaru). Tvorba rezerv na nevyfakturovanú dodávku dlhodobého majetku a materiálu sa neúčtuje do nákladov ako prírastok nákladov a prírastok pasív (+N/+P), ale ako prírastok aktív (+A) a prírastok pasív (+P) +A 042, 111/323 +P.

Rozpustenierezerv (t. j. zúčtovanie – úbytok pasív na ťarchu účtov 323, 451, resp. 459) sa ú

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály