Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Práva a povinnosti subjektov prijímajúcich prostriedky Európskej únie

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Vymedzenie pojmu prostriedky Európskej únie je uvedené v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“) v § 2 písm. e. Podľa tohto ustanovenia sa prostriedkami Európskej únie rozumejú finančné prostriedky poskytnuté Slovenskej republike z rozpočtu Európskej únie, ktoré sa v Slovenskej republike poskytujú prostredníctvom platobného orgánu alebo certifikačného orgánu podľa týchto právnych noriem: ...

Vymedzenie pojmu prostriedky Európskej únie je uvedené v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“) v § 2 písm. e. Podľa tohto ustanovenia sa prostriedkami Európskej únie rozumejú finančné prostriedky poskytnuté Slovenskej republike z rozpočtu Európskej únie, ktoré sa v Slovenskej republike poskytujú prostredníctvom platobného orgánu alebo certifikačného orgánu podľa týchto právnych noriem:

  • zákona č. 539/2008 Z. z. o podpore regionálneho rozvoja,
  • zákona č. 543/2007 Z. z. o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka,
  • nariadenia Rady (ES) č. 1083/2006 z 11. júla 2006, ktorým sa ustanovujú všeobecné ustanovenia o Európskom fonde regionálneho rozvoja, Európskom sociálnom fonde a Kohéznom fonde a ktorým sa zrušuje nariadenie (ES) č. 1260/1999 v platnom znení (Ú. v. EÚ L 210, 31.7.2006) a
  • nariadenia Rady (ES) č. 1198/2006 z 27. júla 2006 o Európskom fonde pre rybné hospodárstvo (Ú. v. EÚ L 223, 15. 8. 2006).

K vymedzeniu týchto pojmov Ministerstvo financií SR vydalo Metodický výklad pojmov k zákonu č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „metodický výklad“), ktorý bol vydaný pod číslom MF/020043/2007-421 (uverejnený vo Finančnom spravodajcovi 8/2007).

V metodickom výklade sa pod pojmami prostriedky Európskej únie, spoločné programy Slovenskej republiky a Európskej únie a inými prostriedkami zo zahraničia poskytnuté Slovenskej republike na základe medzinárodných zmlúv medzi Slovenskou republikou a inými štátmi rozumejú:

1. Prostriedky Európskej únie

Sú to finančné prostriedky poskytnuté Slovenskej republike z rozpočtu Európskej únie, ktoré sa v Slovenskej republike poskytujú prostredníctvom platobného alebo certifikačného orgánu a používajú sa prostredníctvom príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu.

Pre programové obdobie 2004 – 2006:

  • Štrukturálne operácie – Štrukturálne fondy
  • Kohézny fond
  • Iniciatívy Spoločenstva – INTERREG IIIA, iniciatíva Spoločenstva EQUAL
  • Európsky poľnohospodársky usmerňovací a záručný fond – Záručná sekcia EAGGF okrem Trhovo orientované výdavky – Intervenčné nákupy

Pre programové obdobie 2007 – 2013:

  • Štrukturálne fondy – cieľ Konvergencia, cieľ Regionálna konkurencieschopnosť a zamestnanosť
  • Kohézny fond
  • Európsky fond pre rybné hospodárstvo
  • Európsky poľnohospodársky záručný fond – výdavky financované na základe zdieľaného riadenia – okrem Trhovo orientované výdavky – Intervenčné nákupy, ktoré sú financované na základe centralizovaného riadenia
  • Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka.

2. Spoločné programy Slovenskej republiky a Európskej únie

Ide o programy financované podielovo zo zdrojov štátneho rozpočtu a prostriedkov Európskej únie, predvstupových nástrojov PHARE, ISPA, SAPARD, Prechodného fondu, Iniciatívy Spoločenstva – CIP INTERREG IIIB, CIP INTERREG IIIC, Štrukturálnych fondov – cieľa Európska teritoriálna spolupráca, Programu cezhraničnej spolupráce ENPI CBC Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina a ostatných prostriedkov Európskej únie, ktoré sa nezaraďujú do príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu, napr.: Schengenský prechodný fond, Program Solidarita a riadenie migračných tokov a iné programy (Fond pre vonkajšie hranice na roky 2007 – 2013, Európsky fond pre integráciu príslušníkov tretích krajín na roky 2007 – 2013, Európsky fond pre utečencov na roky 2008 – 2013, Európsky fond pre návrat na roky 2008 – 2013), Program Progress atď.

3. Iné prostriedky zo zahraničia poskytnuté Slovenskej republike na základe medzinárodných zmlúv medzi Slovenskou republikou a inými štátmi

Ide o prostriedky:

  • Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru
  • Nórskeho finančného mechanizmu
  • Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

Práva a povinnosti subjektov (aj obcí) prijímajúcich prostriedky poskytované z fondov Európskej únie podľa nariadenia (ES) č. 1083/2006 a prostriedky štátneho rozpočtu určené na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie (tzv. pomoc) a prostriedky poskytované z fondov Európskej únie podľa § 1 ods. 1 písm. a) druhý bod zákona č. 543/2007 Z. z. o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka v z. n. p. a prostriedky štátneho rozpočtu určené na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie (tzv. podpora) sú upravené v zákone č. 528/2008 Z. z. o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskej únie v z. n. p. (ďalej len „zákon o pomoci a podpore poskytovanej z fondov EÚ“).

Fondmi Európskej únie podľa tohto zákona (§ 3 ods. 1) sú:

  • Európsky fond regionálneho rozvoja
  • Európsky sociálny fond
  • Kohézny fond
  • Európsky fond pre rybné hospodárstvo
  • Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka
  • Európsky poľnohospodársky záručný fond.

Rozpočtové pravidlá pri poskytovaní a použití prostriedkov EÚ a  ŠR

Poskytovanie prostriedkov Európskej únie a prostriedkov štátneho rozpočtu účelovo určených na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie má osobitný charakter; spôsob poskytovania, ako aj spôsob uvoľňovania týchto finančných prostriedkov (refundácia, predfinancovanie, zálohové platby) je špecifický a vyplýva z postupov finančného riadenia fondov EÚ, z nariadení Európskej únie a z medzinárodných zmlúv uzatvorených medzi SR a inými štátmi.

Prostriedky Európskej únie a prostriedky štátneho rozpočtu účelovo určené na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie sa poskytujú Slovenskej republike na základe rozhodnutia Európskej komisie v súlade s právnymi aktmi Európskych spoločenstiev a Európskej únie a podľa príslušných ustanovení zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

Ak z právnych aktov Európskych spoločenstiev a Európskej únie nevyplýva iné, tieto prostriedky sa zaraďujú do príjmov štátneho rozpočtu okrem prostriedkov súvisiacich s intervenčnými opatreniami (tieto sa podľa osobitného zákona vedú na samostatnom mimorozpočtovom účte).

Na použitie týchto prostriedkov zaradených do príjmov štátneho rozpočtu sa v štátnom rozpočte rozpočtujú príslušné výdavky. Súčasťou výdavkov príslušnej rozpočtovej kapitoly sú aj prostriedky štátneho rozpočtu určené na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie.

Prostriedky Európskej únie, prostriedky štátneho rozpočtu určené na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie a prostriedky štátneho rozpočtu určené na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi Slovenskou republikou a inými štátmi možno použiť aj v nasledujúcich rozpočtových rokoch až do ich vyčerpania na určený účel. Správca rozpočtovej kapitoly je však povinný oznámiť ministerstvu financií výšku všetkých týchto výdavkov z prostriedkov Európskej únie (okrem prostriedkov štátneho rozpočtu určených na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály