Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Praktický postup zostavenia konsolidovanej účtovnej závierky

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Konsolidovaná účtovná závierka sa zostavuje týmito metódami konsolidácie:

  • metódou úplnej konsolidácie
  • metódou podielovej konsolidácie
  • metódou vlastného imania.

Metóda úplnej konsolidácie, ktorou sa do konsolidovanej účtovnej závierky účtovnej jednotky verejnej správy a do konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy zahŕňajú údaje z účtovných závierok dcérskych účtovných jednotiek verejnej správy, t. j. rozpočtových a príspevkových organizácií konsolidačného poľa v 100 % výške a v 100 % výške aj pretransformované výkazy obchodných spoločností spadajúcich do konsolidačného poľa, v ktorých predstavuje hodnota hlasovacích právach viac ako 50 %.

Metóda podielovej konsolidácie, ktorou sa do konsolidovanej účtovnej závierky účtovnej jednotky verejnej správy a do konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy zahŕňajú údaje z účtovných závierok spoločných účtovných jednotiek verejnej správy. Pri konsolidácii touto metódou je konsolidovaná účtovná závierka účtovnej jednotky verejnej správy a konsolidovaná účtovná závierka ústrednej správy individuálnou účtovnou závierkou konsolidujúcej účtovnej jednotky rozšírenou o percentuálny podiel na majetku, vlastnom imaní a záväzkoch spoločnej účtovnej jednotky verejnej správy.

Metóda vlastného imania, ktorou sa konsolidujú podiely na pridružených účtovných jednotkách verejnej správy. Pri konsolidácii touto metódou sa do konsolidovanej účtovnej závierky účtovnej jednotky verejnej správy a konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy zahrnujú len údaje z individuálnej účtovnej závierky konsolidujúcej účtovnej jednotky verejnej správy a účtovná hodnota jej podielu na pridruženej účtovnej jednotke verejnej správy sa zosúlaďuje s príslušnou časťou jej vlastného imania.

Do konsolidovanej účtovnej závierky účtovnej jednotky verejnej správy a konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy sa nezahŕňajú dcérske účtovné jednotky verejnej správy metódou úplnej konsolidácie, spoločné účtovné jednotky verejnej správy metódou podielovej konsolidácie a pridružené účtovné jednotky verejnej správy metódou vlastného imania a podiely konsolidujúcej účtovnej jednotky verejnej správy v prípadoch len, ak:

  1. nie sú v rámci konsolidovaného celku verejnej správy významné,
  2. sú obstarané a držané výlučne za účelom ich predaja do 12 mesiacov od ich obstarania a

konsolidujúca účtovná jednotka verejnej správy aktívne hľadá kupujúceho.

Príklad konsolidácie kapitálu

Konsolidácia kapitálu v podmienkach konsolidácie účtovných jednotiek verejnej správy znemená zúčtovanie účtovnej hodnoty podielov na konsolidovanom dcérskom podniku patriacemu materskej spoločnosti, ktorou je jednotka verejnej správy s tou časťou vlastného imania tohto dcérskeho podniku, ktorá na tieto podiely pripadá, a ktoré môžeme označiť ako vlastné imanie dcérskeho podniku. Z praktického hľadiska sú to účty 061 – Podielové cenné papiere a podiely v dcérskej účtovnej jednotke a 062 – Podielové cenné papiere a podiely v spoločnosti s podstatným vplyvom vykázané v súvahe Úč ROPO SFOV 1-01 na riadku 025 a u dcérskej spoločnosti, ktorá je podnikateľským subjektom, Úč POD 1-01 na riadku r. 067, po precení na reálnu hodnotu a pretransformovaní podľa konsolidačného balíka na r. 113 pretransformovanej súvahy.

Pre správnosť vykázania je dôležité stanoviť:

  • moment prvej konsolidácie,
  • správne ocenenie reálnou hodnotou

Prvá konsolidácia kapitálu sa vykonáva

  1. ku dňu obstarania podielov,
  2. ku dňu, keď sa účtovná jednotka stala dcérskou účtovnou jednotkou verejnej správy, spoločnou účtovnou jednotkou verejnej správy alebo pridruženou účtovnou jednotkou verejnej správy najmä postupným obstarávaním podielov,
  3. moment prvého zahrnutia dcérskeho podniku do konsolidovanej závierky (táto situácia je práve v roku 2009 vo verejnej správe).

Ku dňu obstarania podielov sa podiel na majetku a záväzkoch dcérskej účtovnej jednotky verejnej správy, spoločnej účtovnej jednotky verejnej správy alebo pridruženej účtovnej jednotky verejnej správy sa zistí z priebežnej účtovnej závierky dcérskej účtovnej jednotky verejnej správy, spoločnej účtovnej jednotky verejnej správy alebo pridruženej účtovnej jednotky verejnej sp

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály