Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Posúdenie predmetu dane zo stavieb pri verejnej kanalizácii

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) vymedzuje predmet dane, ale tiež vymedzuje, čo predmetom dane nie je (negatívne vymedzenie predmetu dane).

Pri posúdení toho, či čistiareň odpadových vôd, prečerpávacia stanica alebo kalové pole sú predmetom dane podľa zákona o miestnych daniach, je potrebné zohľadniť aj iné predpisy, a to zákon č. 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a o zmene a doplnení zákona č. 276/2001 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach v z. n. p. (ďalej len „zákon o verejných kanalizáciách“) a zákon č. 364/2004 Z. z. o vodách a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v z. n. p. (vodný zákon) (ďalej len „vodný zákon“).

Daň zo stavieb vo väzbe na zákon o verejných kanalizáciách

Podľa § 10 ods. 3 písm. b) zákona o miestnych daniach nie sú predmetom dane zo stavieb stavby priehrad, vodovodov, kanalizácií, zariadení na ochranu pred povodňami a rozvodov tepelnej energie.

Podľa § 10 ods. 2 zákona o miestnych daniach predmetom dane zo stavieb sú stavby, ktoré majú jedno alebo viac nadzemných alebo podzemných podlaží, spojené so zemou pevným základom alebo ukotvené pilótami.

Pri posúdení, či stavby kanalizácií sú alebo nie sú predmetom dane, je potrebné vychádzať zo zákona o verejných kanalizáciách.

Podľa § 2 písm. b) zákona o verejných kanalizáciách verejnou kanalizáciou je prevádzkovo samostatný súbor objektov a zariadení slúžiacich verejnej potrebe na hromadné odvádzanie odpadových vôd umožňujúcich neškodný príjem, odvádzanie a spravidla aj čistenie odpadových vôd. Podľa písm. d) uvedeného ustanovenia hromadným odvádzaním odpadových vôd je príjem, odvádzanie a spravidla aj čistenie odpadových vôd od viac ako 50 osôb alebo ak priemerná denná produkcia je viac ako 10 m3 odpadovej vody.

Podľa § 3 ods. 4 zákona o verejných kanalizáciác

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály