Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Poplatok za komunálny odpad a zabezpečenie kompostovacích zásobníkov

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Dňa 1. 1. 2019 nadobudol účinnosť zákon č. 312/2018 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 312/2018 Z. z.).

Zákonom č. 312/2018 Z. z. bol doplnený okrem iných zákonov aj zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“).

V príspevku uvádzame, aké sú možnosti obce pri zahrnutí nákladov do poplatku podľa zákona o miestnych daniach účinného od 1. 1. 2019 v nadväznosti na § 81 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o odpadoch“), ktorý upravuje nakladanie s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi.

Poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady podľa zákona o miestnych daniach

Podľa § 2 ods. 2 zákona o miestnych daniach obec ukladá poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Výšku poplatku obec určí podľa toho, či v obci je alebo nie je zavedený množstvový zber.

Zákon o miestnych daniach v § 77 ods. 1 upravuje, za čo sa platí poplatok. Podľa predmetného ustanovenia sa poplatok platí za činnosti nakladania so zmesovým komunálnym odpadom, za činnosti nakladania s biologicky rozložiteľným komunálnym odpadom, za triedený zber zložiek komunálneho odpadu, na ktoré sa nevzťahuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, takisto sa platia náklady spôsobené nedôsledným triedením oddelene zbieraných zložiek komunálneho odpadu, na ktoré sa vzťahuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, náklady presahujúce výšku obvyklých nákladov podľa osobitného predpisu a činnosti nakladania s drobným stavebným odpadom, ak v obci nebol zavedený množstvový zber drobného stavebného odpadu.

Okrem uvedených činností a nákladov môže obec podľa § 77 ods. 9 zákona o miestnych daniach zahrnúť do poplatku aj:

  1. náklady na zbernú nádobu na zmesový komunálny odpad,
  2. náklady na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na triedený zber zložiek komunálnych odpadov, pri ktorých sa neuplatňuje rozšírená zodpovednosť.

Od 1. 1. 2019 boli teda v § 77 ods. 9 písm. b) zákona o miestnych daniach doplnené náklady, ktoré obec môže zahrnúť do poplatku, o náklady na zabezpečenie kompostovacích zásobníkov.

Nadväzne na túto úpravu pri stanovení maximálnej výšky sadzby poplatku v § 78 ods. 2 zákona o miestnych daniach sa rozšíril súčet priemerných nákladov obce na zabezpečenie činností nakladania s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi vrátane nákladov súvisiacich so zabezpečením zberných nádob pripadajúcich na 1 liter, dm3 alebo kilogram týchto odpadov (pri množstvovom zbere), alebo pripadajúcich na priemerné množstvo komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov vytvorených jedným poplatníkom v obci za jeden kalendárny deň, o náklady na zabezpečenie kompostovacích zásobníkov.

Zákon o odpadoch

Podmienky nakladania s komunálnymi odpadmi upravuje zákon o odpadoch.Pri nákladoch na zbernú nádobu na zmesový komunálny odpad trebavychádzať z § 81 ods. 3 zákona o odpadoch, podľa ktorého náklady na zbernú nádobu na zmesový komunálny odpad znáša pôvodný pôvodca komunálneho odpadu, pričom obec ustanoví všeobecne záväzným nariadením výšku týchto nákladov a ich zahrnutie do poplatku alebo ustanoví iný spôsob ich úhrady.

Pri nákladoch na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na triedený zber zložiek komunálnych odpadov, pri ktorých sa neuplatňuje rozšírená zodpovednosť, trebavychádzať z § 81 ods. 5 zákona o odpadoch, podľa ktorého náklady na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na triedený zber zložiek komunálnych odpadov, pri ktorých sa neuplatňuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, znáša obec a môže ich zahrnúť do poplatku, pričom obec môže ustanoviť vo všeobecne záväznom nariadení iný spôsob úhrady nákladov na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad.

Z § 81 ods. 3 zákona o odpadoch vyplýva, že obec môže sama rozhodnúť, či náklady na zbernú nádobu na zmesový komunálny odpad, ktoré má znášať poplatník, zahrnie do poplatku, alebo ustanoví iný spôsob ich úhrady. Rovnako aj podľa § 81 ods. 5 zákona o odpadoch môže obec rozhodnúť, či pri nákladoch na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na triedený zber zložiek komunálnych odpadov, pri ktorých sa neuplatňuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, bude tieto náklady znášať obec, či ich zahrnie do poplatku, alebo či ustanoví iný spôsob úhrady nákladov na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad.

Vplyv všeobecne záväzného nariadenia na výpočet poplatku

Obec môže všeobecne záväzným nariadením podľa zákona o odpadoch ustanoviť, že do poplatku zahrnie:

  1. náklady na zbernú nádobu na zmesový komunálny odpad (§ 81 ods. 3 zákona o odpadoch), alebo
  2. náklady na zabezpečenie zberných nádob a kompostovacích zásobníkov na triedený zber zložiek komunálnych odpadov, pri ktorých sa neuplatňuje
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály