Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Označovanie platby dane poukázanej správcovi dane (daňový úrad, colný úrad, obec) od 1. januára 2012

Dátum: Rubrika: Správa daní

So zmenami súvisiacimi  s reformou daňovej a colnej správy, ktorej I. etapa  sa na úrovni novej organizačnej štruktúry finančného riaditeľstva a colného riaditeľstva  začala realizovať od 1. januára 2012, bezprostredne súvisia  okrem zmien ako je  informatizácia spoločností s  využívaním  elektronickej komunikácie  v prepojení informačných systémov  inštitúcií verejnej správy,  zavedenie jednotného identifikátora fyzických a právnických osôb, sprístupnenie  elektronického  výpisu z osobného účtu daňového subjektu,  aj zmeny v spôsobe platenia dane správcovi dane a  použitia platieb dane,  určenia dňa platby dane a spôsob nakladania s neoznačenými platbami dane premietnuté do daňového poriadku.

Zmena v označovaní platieb dane a pridelenie čísla účtu daňovému subjektu

Spôsob platenia (hotovostne a bezhotovostne) a použitia platieb, použitie neoznačených platieb, ustanovenie dňa platby dane a ďalšie úkony súvisiace s platbou dane upravuje § 55 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“).

Podľa § 55 ods. 2 daňového poriadku daňový subjekt môže vykonať úhradu platby dane v eurách správcovi dane bezhotovostne, t. j. bankovým prevodom alebo v hotovosti, napr. poštovým poukazom. Ak je správcom dane obec, je možné vykonať platby dane do 300 € aj v hotovosti do pokladnice správcu dane; na túto platbu je zamestnanec správcu dane (obec) povinný vydať príjmový pokladničný doklad. V hotovosti možno vykonať aj platbu v rámci výkonu daňovej exekúcie vrátane sankcií.

Každá platba dane, ktorú daňový subjekt poukazuje správcovi dane, musí byť riadne označená, aby správca dane príslušnú platbu správne použil na úhradu daného druhu dane, ku ktorému platba smeruje. Nesprávne označenú platbu správca dane, ktorým je daňový úrad alebo colný úrad, použije na úhradu platieb ako určuje § 55 ods. 6 a 7 daňového poriadku. Ak nemožno použiť nesprávne označenú platbu, správca dane s ňou nakladá ako s daňovým preplatkom podľa § 79 daňového poriadku. Správca dane vráti túto platbu dane len na základe žiadosti daňovníka.

Ustanovenie § 55 ods. 4 daňového poriadku ustanovuje pre daňový subjekt, že pri platbách dane poukázaných správcovi dane, ktorým je daňový úrad alebo colný úrad, je daňový subjekt povinný označiť každú platbu dane spôsobom, ktorý ustanovuje všeobecne záväzný právny predpis.

Všeobecne záväzným právnym predpisom na označovanie platieb dane je vyhláška č. 378/2011 Z. z. o spôsobe označovania platby dane (ďalej len „vyhláška“), ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2012. Označovanie platieb podľa vyhlášky platí aj pre rozpočtové alebo príspevkové organizácie.

Ak je obec v postavení daňovníka a vykonáva platby dane (napr. daň z motorových vozidiel) alebo poplatkov, pri označení týchto platieb dane bude postupovať podľa vyhlášky.

Ak je obec v postavení správcu dane, vyhláška pre označovanie platieb dane pre ňu neplatí.

Daňovník pri označovaní platieb miestnej dane pre správcu dane, ktorým je obec, od 1. januára 2012 postupuje podľa § 98b zákona č. 582/2004 o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“).

Spôsob označenia platby dane podľa vyhlášky

Daňou sa podľa § 2 písm. b) daňového poriadku rozumie daň podľa osobitných daňových predpisov vrátane úroku z omeškania, úroku a pokuty podľa tohto zákona alebo osobitných predpisov a miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady podľa osobitného predpisu.

Vyhláška umožňuje daňovému subjektu a aj správcovi dane správne špecifikovať údaje, ktoré označí daňový subjekt pri platbe dane bezhotovostným prevodom a rovnako aj pri platbe dane poštovým poukazom.

Pri platbách dane od 1. januára 2012 sa už nepoužíva konštantný a špecifický symbol. Identifikácia platby dane podľa jej označenia ako ustanovuje vyhláška je odlišná pre daňový úrad a pre colný úrad, pričom však postupne dôjde k jednotnému označeniu platieb dane a k zjednoteniu variabilných symbolov obidvoch úradov, ktoré bude zavŕšené zlúčením daňových úradov a colných úradov do jedného úradu, ktorým bude finančný úrad.

Povinné údaje pri označovaní platieb

V § 1 vyhlášky sa uvádzajú údaje, ktorými musí byť označená každá platba dane poukázaná daňovým subjektom pre správcu dane, ktorým je daňový úrad alebo colný úrad a skladbu čísla účtu správcu dane, na ktorý bude daňový subjekt poukazovať platby dane.

Upozornenie: Uvedené označenie platieb dane sa nevzťahuje na správcu dane, ktorým je obec.

Platby dane vykonané bezhotovostným prevodom

Každá platba dane musí obsahovať nasledovné údaje:

  1. číslo účtu daňového subjektu, z ktorého sa platba dane uhrádza,
  2. číslo účtu správcu dane, na ktorý sa platba dane uhrádza, oznámené daňovému subjektu príslušným správcom dane podľa osobitného predpisu,
  3. variabilný symbol,
  4. sumu platby dane v eurách a eurocentoch,
  5. informáciu pre správcu dane, ak je to potrebné.

Platby dane vykonané poštovým poukazom

Poštový poukaz musí obsahovať nasledovné údaje:

  1. číslo účtu správcu dane, na ktorý sa platba dane uhrádza, oznámené daňovému subjektu príslušným správcom dane podľa osobitného predpisu,
  2. variabilný symbol,
  3. sumu platby dane v eurách a eurocentoch,
  4. informáciu pre správcu dane, ak je to potrebné.

Platba dane poštovým poukazom neobsahuje číslo účtu daňového subjektu, z ktorého sa platba dane uhrádza. Z dôvodu identifikácie sa pri tomto spôsobe platby uvedie pri fyzickej osobe jej meno, priezvisko, adresa trvalého pobytu; ak ide o právnickú osobu uvedie sa jej obchodné meno a sídlo.

Skladba čísla účtu správcu dane

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály