Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Opravné položky verzus oprávky v účtovníctve ROPO, obcí a VÚC

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Subjekty štátnej správy a samosprávy účtujú o opravných položkách v zmysle opatrenia Ministerstva financií SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“). Toto opatrenie upravuje zásady pre tvorbu a zúčtovanie opravných položiek k majetku v § 15 a účtovanie na konkrétnych účtoch (§ 22 ods. 6, § 37 ods.11, § 39 ods. 9 a § 51 ods. 1).

Opravné položky

Rozpočtové a príspevkové organizácie (ROPO), obce a vyššie územné celky (VÚC) pred zostavením účtovnej závierky, t. j. výkazu súvaha, výkazu ziskov a strát, poznámok vykonávajú závierkové činnosti, súčasťou ktorých je aj tvorba a zúčtovanie opravných položiek. Podľa § 26 ods. 3 zákona č. 431/2002 Z. z o účtovníctve v z. n. p. je účtovná jednotka povinná upraviť ocenenie hodnoty majetku ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Tieto úpravy ocenenia majetku sa vykonávajú prostredníctvom opravných položiek. Subjekty samosprávy a štátnej správy účtujú o opravných položkách:

  • k dlhodobému majetku,
  • zásobám,
  • pohľadávkam a
  • krátkodobému finančnému majetku.

Opravné položky sa tvoria na základe zásady opatrnosti, ak je predpoklad zníženia budúcich ekonomických úžitkov, t. j. pri inventarizácii majetku sa predpokladá dočasné zníženie hodnoty majetku oproti jeho pôvodnému oceneniu. Opravné položky nemajú aktívny zostatok. Predstavujú prechodné (dočasné) zníženie hodnoty majetku. Účtovné jednotky účtujú o tvorbe opravných položiek v účtových skupinách 09 – Opravné položky k dlhodobému majetku, 19 – Opravné položky k zásobám, 29 – Opravné položky ku krátkodobému finančnému majetku, 39 – Opravná položka k zúčtovacím vzťahom.

Tvorba opravných položiek sa účtuje do nákladov (5xx / 09x, 19x, 291, 391) – ako prírastok nákladov (+N) a súvzťažne ako zníženie hodnoty majetku v prospech účtov opravných položiek (09x, 19x, 291, 391). Účtovný pohľad tvorby opravných položiek sa účtuje na ťarchu (MD) nákladových účtov, a to účtu 557 – Tvorba zákonných opravných položiek z prevádzkovej činnosti, účtu 558 – Tvorba ostatných opravných položiek z prevádzkovej činnosti, účtu 559 – Tvorba ostatných opravných položiek z finančnej činnosti a účtu 579 – Tvorba opravných položiek (mimoriadna činnosť).

Opravné položky sa rozpúšťajú (zúčtujú) z dôvodu vyradenia majetku z účtovníctva predajom, darovaním, likvidáciou, v prípade škody, spotreby v účtovnej jednotke alebo v prípade inkasa pohľadávky. Z dôvodu úplného alebo čiastočného zániku opodstatnenosti trvania zníženia hodnoty majetku sa opravná položka rozpustí (zúčtuje), avšak majetok zostane naďalej v evidencii účtovnej jednotky.

Zúčtovanie (resp. rozpustenie) opravných položiek sa účtuje v prospech (Dal) výnosových účtov nasledovne (09x, 19x, 291, 391 / 6xx), a to na účte 657 – Zúčtovanie zákonných opravných položiek z prevádzkovej činnosti, účte 658 – Zúčtovanie ostatných opravných položiek z prevádzkovej činnosti, účte 659 – Zúčtovanie opravných položiek z finančnej činnosti a účte 679 – Zúčtovanie opravných položiek (z mimoriadnej činnosti). Výnimkou sú oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov. Opravné položky sa tvoria a rozpúšťajú priamo na účte 414 –  Oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov.

♦ Príklad č. 1:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály