Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Odporúčané tlačivá pre zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane

Dátum: Rubrika: Právo pre ROPO a obce

Ministerstvo financií Slovenskej republiky vo Finančnom spravodajcovi č. 12/2008 vydalo oznámenie o uverejnení odporúčaných tlačív v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP) pod č. MF/026840/2008-72. Tieto tlačivá odporúča zamestnávateľom, ktorí sú platiteľmi dane, používať od uverejnenia tohto oznámenia. Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane nájde odporúčané tlačivá v prílohe tohto oznámenia alebo na internetovej stránke: www.finance.gov.sk.

V prípade, ak zamestnávateľ použije vlastné tlačivá, potom MF SR odporúča, aby tieto tlačivá obsahovali údaje uvedené vo vzoroch tlačív. Medzi odporúčané tlačivá patria tieto:

1. Vyhlásenie na zdanenie príjmov podľa § 36 ods. 6 ZDP (vyhlásenie)

Podľa § 36 ods. 6 ZDP zamestnanec každoročne najneskôr do konca januára podpisuje vyhlásenie, v ktorom si uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. V prípade, že ide o nástup do zamestnania, tak tlačivo vyhlásenie podpisuje do konca mesiaca, v ktorom nastúpil do zamestnania. Vyhlásenie slúži aj na zaznamenanie zmien, napr. ukončenie uplatnenia nezdaniteľnej časti na daňovníka alebo ukončenie uplatnenia nároku na daňový bonus. Nové odporúčané tlačivo vyhlásenie na rok 2009 nemá nejaké zásadné úpravy, preto aj MF SR v oznámení uvádza, že vyhlásenie na zdanenie príjmov podľa § 36 ods. 6 ZDP platného na roky 2006 a 2007 zamestnávateľmi sa akceptuje aj po uverejnení tohto oznámenia.

Príklad č. 1:
Anna, ktorá je zamestnaná na obecnom úrade od 1. 7. 2007 každoročne do konca januára podpisuje vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti na daňovníka a taktiež nárok na daňový bonus na jedno dieťa, ktoré sa sústavne pripravuje na budúce povolanie. Dňa 20. 2. 2009 sa Anička rozviedla a od 1. marca dieťa, na ktoré si uplatňovala nárok na daňový bonus, bolo súdom zverené otcovi. Od 1. marca 2009 dieťa už nežilo v domácnosti s matkou, z čoho vyplýva, že Anna od tohto dňa už nemá nárok na daňový bonus. Uvedenú zmenu zaznamenala vo vyhlásení.

***

2. Potvrdenie o príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti, o preddavkoch na daň, o dani vybranej zrážkou z týchto príjmov a o daňovom bonuse na vyživované deti (potvrdenie)

Zamestnávateľ je povinný za obdobie, za ktoré zamestnancovi vyplácal zdaniteľnú mzdu, vystaviť doklad o súhrnných údajoch uvedených na mzdovom liste, prípadne v evidencii vedenej v súlade so ZDP, ktoré sú rozhodujúce na výpočet zdaniteľnej mzdy, preddavkov a daň, dane a na priznani

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály