Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obnova konania

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Obec ako správca miestnych daní a miestneho poplatku vykonal v roku 2009 u daňovníka daňovú kontrolu dane z nehnuteľností. V priebehu výkonu daňovej kontroly daňovník umrel. Správca dane si urobil úsudok o dedičovi, s ktorým daňovú kontrolu ukončil, a rozdiel dane na základe výsledkov daňovej kontroly vyrubil dodatočným platobným výmerom. Následne v dedičskom konaní súd určil iného dediča, ako si urobil úsudok správca dane. Osoba určená správcom dane v rámci posúdenia predbežnej otázky sa dedičom nestala. Správca dane na základe tejto skutočnosti nariadil obnovu konania podľa § 51 ods. 1 písm. c) zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. V novom konaní správca dane vydal nový dodatočný platobný výmer adresovaný na dediča určeného súdom. Bol uvedený postup správcu dane správny?

Z uvedených skutočností vyplýva, že správca dane si na základe toho, že do ukončenia daňovej kontroly nebol súdom stanovený dedič, urobil úsudok o „domnelom dedičovi“, s ktorým daňovú kontrolu ukončil a vyrubil mu rozdiel dane na dani z nehnuteľností. Po ukončení dedičského konania správca dane zistil, že dedičom sa stal niekto iný ako ten, o ktorom si urobil úsudok, preto sa rozhodol zákonným spôsobom vykonať zmenu, resp. opravu konania, a teda aj samotného rozhodnutia.

Zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní a poplatkov“) umožňuje správcovi dane vykonať zmenu, opravu rozhodnutia prostredníctvom mimoriadnych opravných prostriedkov, ktoré upravuje v ust. § 51 až § 54. Mimoriadne opravné prostriedky tvorí preskúmanie rozhodnutia mimo odvolacieho k

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály