Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Dňa 8. júla 2014 schválila Národná rada Slovenskej republiky novelu zákona č. 218/2014 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“).

Novela zákona nadobudne účinnosť 1. januára 2015 okrem ustanovenia, ktorým sa znižuje limit na hodnotu tovarov dodaných do iných členských štátov EÚ s oslobodením od dane na podávanie súhrnného výkazu za kalendárny štvrťrok zo sumy 100 tis. eur na 50 tis. eur a okrem prechodného ustanovenia § 85kc, ktoré upravuje oznámenie zdaniteľných osôb o začatí uplatňovania osobitnej úpravy jednotného kontaktného miesta, ktoré nadobudnú účinnosť 1. októbra 2014.

Ďalej uvádzam najvýznamnejšie zmeny v zákone o DPH po schválení ostatnej novely.

V praxi je potrebné pracovať s plným znením tohto zákona:

  1. Novela je transpozíciou Článku 5 smernice Rady 2008/8/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, pokiaľ ide o miesto poskytovania služieb, konkrétne telekomunikačných služieb, služieb rozhlasového a televízneho vysielania a elektronických služieb poskytovaných nezdaniteľným osobám (občanom).
  2. Od 1. januára 2015 sa zjednocuje pravidlo určenia miesta dodania telekomunikačných služieb, služieb rozhlasového a televízneho vysielania a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály