Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Miestny poplatok za rozvoj - oznamovacia povinnosť

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Zákon č. 447/2015 Z.z. o miestnom poplatku za rozvoj a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o miestnom poplatku za rozvoj") v § 4 ods. 1 upravuje vznik poplatkovej povinnosti pri ohlasovaní doručenia oznámenia stavebného úradu k ohlásenej stavbe.
V ustanovení § 4 ods. 3 zákona o miestnom poplatku za rozvoj je upravená oznamovacia povinnosť na základe výzvy správcu poplatku, pričom vyzvaný poplatník oznamuje obci výmeru podlahovej plochy nadzemnej časti realizovanej stavby v štruktúre podľa prílohy k zákonu. Deklaráciu správnosti údajov oznámených poplatníkom potvrdzuje projektant stavby.
Ustanovením § 4 ods. 4 zákona o miestnom poplatku za rozvoj sa určuje ďalší postup obce voči poplatníkovi, ktorý nesplní povinnosť podľa odseku 3 tak, že správca poplatku zašle poplatníkovi písomnú výzvu s primeranou lehotou. Ak poplatník ani na základe písomnej výzvy nepredloží požadované údaje o podlahovej ploche nadzemnej časti rea­lizovanej stavby potvrdené projektantom, obec zistí základ poplatku a určí poplatok podľa pomôcok.
Vznik a zánik poplatkovej povinnosti
Zákon o miestnom poplatku za rozvoj v § 4 ods. 1 upravuje vznik poplatkovej povinnosti, podľa ktorého poplatková povinnosť vzniká dňom právoplatnosti stavebného povolenia, dňom právoplatnosti rozhodnutia o povolení zmeny stavby pred jej dokončením, dňom právoplatnosti rozhodnutia o dodatočnom povolení stavby alebo dňom doručenia oznámenia stavebného úradu k ohlásenej stavbe.
Podľa odseku 2 uvedeného ustanovenia poplatková povinnosť zaniká dňom, ktorým stavebné povolenie stratilo platnosť, ak súčasne poplatník nezačal stavbu realizovať.
Stratu platnosti stavebného povolenia upravuje zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len "stavebný zákon") v § 67 ods. 2, podľa ktorého stavebné povolenie stráca platnosť, ak sa so stavbou nezačalo do dvoch rokov odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť, pokiaľ stavebný úrad v odôvodnených prípadoch neurčil na začatie stavby dlhšiu lehotu. Pri ostatných rozhodnutiach a oznámení stavebného úradu k ohlásenej stavbe stavebný zákon stratu platnosti neupravuje.
V nadväznosti na uvedené zánik poplatkovej povinnosti upravuje zákon výlučne vo väzbe na právoplatné stavebné povolenie. Z uvedeného dôvodu poplatková povinnosť nezaniká, ak sa do dvoch rokov (príp. v dlhšej lehote určenej stavebným úradom) po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o povolení zmeny stavby pred jej dokončením alebo po doručení oznámenia stavebného úradu k ohlásenej stavbe so stavbou, príp. jej zmenou nezačne.
Oznamovacia povinnosť a následky jej nesplnenia
Výmera podlahovej plochy nadzemnej časti realizovanej stavby
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály