Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Majetok neurčený na zabezpečenie príjmov v účtovníctve ROPO a obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

(dokončenie z predchádzajúceho čísla)

Prístup využiteľných jednotiek

Súčasná hodnota zostávajúceho využiteľného potenciálu majetku je podľa tohto prístupu stanovená znížením bežných nákladov zostávajúceho využiteľného potenciálu majetku pred znížením hodnoty tak, aby to zodpovedalo očakávanému zníženiu počtu využiteľných jednotiek majetku v prípade, ak nastane situácia zníženia jeho hodnoty. Rovnako, ako pri prístupe nákladov obnovy, sú obvykle stanovené bežné náklady náhrady zostávajúceho využiteľného potenciálu majetku pred poklesom hodnoty ako odpisované reprodukčné náklady (náhrada majetku) alebo reprodukčné náklady (náhrada potenciálu) podľa toho, ktoré sú nižšie.

♦ Príklad č. 5 – Významná dlhodobá zmena s nepriaznivým účinkom na subjekt spočívajúca v rozsahu použitia:

V roku 1995 mestská rada postavila 20-poschodovú kancelársku budovu pre vlastné používanie v obstarávacej cene 80 miliónov peňažných jednotiek. Očakávalo sa, že budova bude mať dobu použiteľnosti 40 rokov. V roku 2010 národné bezpečnostné nariadenia požadujú, aby štyri vrchné poschodia výškových budov zostali v dlhodobom výhľade neobsadené. Reálna hodnota budovy znížená o náklady na predaj budovy v čase nadobudnutia platnosti bezpečnostných nariadení predstavuje 45 miliónov peňažných jednotiek. Aktuálne reprodukčné náklady porovnateľnej 20-poschodovej budovy predstavujú 85 miliónov peňažných jednotiek.

Príklad je riešený za predpokladu, že reálna hodnota znížená o náklady na predaj majetku testovaného na pokles hodnoty je nižšia, ako jeho hodnota z používania alebo ju nie je možné určiť. Preto sa spätne získateľná využiteľná hodnota rovná jeho hodnote z používania. Uplatňuje sa rovnomerná metóda odpisovania.

Vyhodnotenie zníženia hodnoty: zníženie hodnoty je naznačené, pretože sa zmenil rozsah použitia kancelárskej budovy z 20 poschodí na 16, ako dôsledok nových národných bezpečnostných nariadení. Toto obmedzenie rozsahu použitia je významné a očakáva sa, že obsadenie budovy zostane na obmedzenej úrovni (16 poschodí) aj v dlhodobom výhľade. Strata zo zníženia hodnoty bude stanovená podľa prístupu využiteľných jednotiek takto:

a)

obstarávacia cena 1995

80 000 000

oprávky 2010 (a x 15 / 40)

30 000 000

b)

účtovná hodnota 2010 (obstarávacia cena mínus oprávky)

50 000 000

c)

reprodukčné náklady (20-poschodová budova)

85 000 000

oprávky (c x 15 / 40)

31 875 000

d)

odpisované reprodukčné náklady pred úpravou  pre zostávajúce využiteľné jednotky (reprodukčné náklady mínus oprávky)

53 125 000

e)

hodnota z používania budovy po nadobudnutí platnosti nariadenia (d x 16 / 20)

42 500 000

f)

reálna hodnota znížená o náklady na predaj budovy po nadobudnutí platnosti nariadenia

45 000 000

g)

spätne získateľná využiteľná hodnota (vyššia hodnota z e a f – v zmysle jej vymedzenia v štandarde IPSAS 21)

45 000 000

h)

strata zo zníženia hodnoty (b – g)

5 000 000

♦ Príklad č.  6 Dôkaz z vnútroorganizačného výkazníctva:

V roku 2005 ministerstvo školstva kúpilo nový tlačiarenský stroj v obstarávacej cene 40 miliónov peňažných jednotiek. Ministerstvo odhaduje, že doba použiteľnosti tlačiarenského stroja bude predstavovať 40 miliónov kópií kníh tlačených po dobu 10 rokov pre žiakov základných škôl. V roku 2010 sa zistilo, že automatizovaný prvok funkcie tlačiarenského stroja nepracuje tak, ako sa očakávalo, čo spôsobilo k 25 %-né zníženie výšky ročnej výroby po dobu zostávajúcich 5 rokov doby použiteľnosti majetku. V roku 2010 reprodukčné náklady nového tlačiarenského stroja predstavujú 45 miliónov peňažných jednotiek.

Príklad je riešený za pr

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály