Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Majetok neurčený na zabezpečenie príjmov v účtovníctve ROPO a obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Majetok neurčený na zabezpečenie príjmov je upravený v štandarde IPSAS 21 – Zníženie hodnoty majetku neurčeného na zabezpečenie príjmov (Impairment of Non-Cash Generating Assets). Ide o majetok so špecifickou vlastnosťou, ktorý vo svojej podstate nie je určený na zabezpečenie príjmov.

Cieľom štandardu IPSAS 21 je stanoviť postupy, ktoré subjekt verejného sektora použije pri určení, či došlo k zníženiu hodnoty majetku neurčeného na zabezpečenie príjmov (non-cash generating assets) a pri vykázaní strát zo zníženia hodnoty. Štandard tiež špecifikuje, kedy by mal subjekt verejného sektora zrušiť stratu zo zníženia hodnoty a stanovuje povinné zverejnenia pre majetok, ktorého hodnota sa znížila.

Subjekt, ktorý zostavuje a predkladá účtovnú závierku na akruálnom princípe, použije štandard IPSAS 21 na zaznamenanie strát zo zníženia hodnoty majetku neurčeného na zabezpečenie príjmov.

Subjekty verejného sektora, ktoré majú v držbe majetok neurčený na zabezpečenie príjmov, budú uplatňovať požiadavky štandardu IPSAS 21 – Zníženie hodnoty majetku neurčeného na zabezpečenie príjmov. Subjekty verejného sektora, ktoré majú v držbe majetok určený na zabezpečenie príjmov, budú uplatňovať požiadavky štandardu IPSAS 26 – Zníženie hodnoty majetku určeného na zabezpečenie príjmov.

Identifikácia majetku, ktorý môže mať zníženú hodnotu

Základným problémom, ktorý treba vyriešiť, je identifikácia majetku neurčeného na zabezpečenie príjmov, ktorý môže mať zníženú hodnotu. Štandard IPSAS 21 identifikuje majetok neurčený na zabezpečenie príjmov, ktorý môže mať zníženú hodnotu. Zníženie hodnoty predstavuje zníženie budúcich ekonomických úžitkov alebo využiteľného potenciálu majetku nad rámec systematického uznávania zníženia budúcich ekonomických úžitkov alebo využiteľného potenciálu prostredníctvom odpisovania. Subjekt môže mať v zmysle štandardu IPSAS 21 napríklad účelové vybavenie vojenského skladu, ktoré už naďalej nepoužíva. Vzhľadom na špecializovanú povahu tohto vybavenia a jeho umiestnenia je nepravdepodobné, aby bolo prenajaté alebo predané a subjekt nie je schopný tvoriť peňažné toky z prenájmu alebo z predaja tohto majetku. Preto sa tento majetok považuje za majetok so zníženou hodnotou, pretože nie je naďalej schopný poskytovať subjektu využiteľný potenciál, t. j. pre subjekt má nepatrnú alebo žiadnu užitočnosť.

Majetok neurčený na zabezpečenie príjmov má zníženú hodnotu v prípade, ak jeho účtovná hodnota [účtovná hodnota (carrying amount) je suma, v ktorej je majetok vykázaný vo výkaze o finančnej situácii po odpočítaní všetkých akumulovaných odpisov (amortizácie) a akumulovaných strát zo zníženia jeho hodnoty] presiahne jeho spätne získateľnú využiteľnú hodnotu [spätne získateľná využiteľná hodnota (recoverable service amount) majetku je suma vyššia medzi reálnou hodnotou majetku neurčeného na zabezpečenie príjmov zníženou o náklady na predaj a jeho hodnotou z používania].

Subjekt ku každému dňu vykázania vyhodnocuje, či existuje nejaký náznak, že by sa hodnota majetku mohla znížiť. Ak niektorý z takýchto náznakov existuje, subjekt odhaduje spätne získateľnú využiteľnú hodnotu majetku. Pokiaľ neexistuje náznak straty zo zníženia hodnoty majetku, štandard IPSAS 21 nevyžaduje, aby subjekt vykonal formálny odhad spätne získateľnej využiteľnej hodnoty majetku.

Pri zhodnotení, či existuje nejaký náznak, že by sa hodnota majetku mohla znížiť, by mal subjekt brať do úvahy minimálne nasledujúce náznaky:

1. Externé zdroje informácií

  • Zastavenie alebo očakávané zastavenie dopytu alebo potreby služieb poskytovaných pomocou tohto majetku. Majetok si stále udržiava rovnaký využiteľný potenciál, ale dopyt po danej službe ustal alebo takmer ustal.

Napríklad:

  • Škola bola uzavretá z dôvodu nedostatočného dopytu po službách škôl, vzniknutého z populačného posunu do iných oblastí, nepredpokladá sa, že sa tento demografický trend pôsobiaci na dopyt po službách škôl v blízkej budúcnosti zmení.
  • Budova školy bola navrhnutá pre 1 500 študentov, v období jej zriadenia bolo zapísaných 1 400 študentov, čomu bolo prispôsobené aj vybavenie školy. Aktuálne má zaregistrovaných len 150 študentov, nemôže byť však zatvorená, pretože iná, najbližšia škola, je vzdialená 100 km. Subjekt nepočíta ani v budúcnosti s nárastom zapísaných študentov a preto skonštatoval, že dopyt takmer ustal a spätne získateľná využiteľná hodnota školy bude porovnávaná s jej účtovnou hodnotou.
  • Železničná trať bola uzatvorená vzhľadom na nedostatok klientely (napríklad podstatná časť populácie sa z dedín vysťahovala do miest v dôsledku niekoľkých, po sebe nasledujúcich období sucha a tí, ktorí zostali, využívajú lacnejšie autobusové služby).
  • Hlavný používateľ štadiónu neobnovil svoju dohodu o používaní, v dôsledku čoho sa očakáva, že sa štadión zatvorí.
  • Počas obdobia sa vyskytli významné dlhodobé zmeny s nepriaznivým vplyvom na subjekt, príp. sa vyskytnú v blízkej budúcnosti, napr.  dôsledku vládnej politiky alebo v technologickom a právnom prostredí, v ktorom subjekt pôsobí.

Napríklad:

  • Technologické prostredie (obslužná užitočnosť majetku môže byť znížená, pokiaľ technológia pokročila tak, že umožňuje poskytovať lepšiu alebo účinnejšiu službu)
  • zdravotnícke diagnostické vybavenie, ktoré sa používa výnimočne alebo vôbec sa nepoužíva, nakoľko novší prístroj predstavuje omnoho pokročilejšiu technológiu poskytujúcu presnejšie výsledky,
  • softvér, ktorý už nie je naďalej podporovaný externým dodávateľom z dôvodu technologického pokroku a subjekt nemá zamestnanca na jeho udržiavanie tohto softvéru,
  • počítačový hardvér, ktorý sa stal prekonaný v dôsledku technologického vývoja,
    • Právne prostredie alebo dôsledok vládnej politiky (využiteľný potenciál majetku môže byť znížený v dôsledku zmeny zákona alebo nariadenia)
  • automobil, ktorý nezodpovedá novým emisných normám alebo lietadlo, ktoré nezodpovedá novej norme hlučnosti,
  • zariadenie na pitnú vodu, ktoré sa nemôže používať, nakoľko nespĺňa nové normy ochrany životného prostredia,
  • škola, ktorá sa nemôže ďalej používať pre účely vyučovania
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály