Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Konsolidovaná účtovná závierka verejnej správy za rok 2009

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Konsolidácia je cudzie slovo, ktorého použitie je rozsiahle a podľa slovníka cudzích slov sa ním rozumie upevňovanie, ustaľovanie, zjednotenie. Ak tento pojem prenesieme do účtovníctva, budeme pod ním rozumieť postup zostavenia účtovnej závierky za jeden celok, ktorého spoločným znakom je vzájomná prepojenosť a ohraničenosť a takúto závierku za tento celok budeme chápať ako konsolidovanú účtovnú závierku, zostavenú metódami, ktoré tvoria právnou úpravou stanovený súhrn prepočtov a zúčtovaní. Samotná konsolidácia je potom proces, pomocou ktorého sa upravuje štruktúra individuálnych výkazov konsolidujúcej účtovnej jednotky (ÚJ) verejnej správy s cieľom vyjadriť v konsolidovaných výkazoch a v poznámkach k nim verne a pravdivo majetkovú, dôchodkovú a finančnú situáciu organizácii tvoriacich konsolidačný celok.

Na základe uvedeného vymedzujú zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve") a opatrenie Ministerstva financií SR zo 17. decembra 2008 č. MF/27526/2008-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o metódach a postupoch konsolidácie vo verejnej správe a podrobnosti o usporiadaní a označovaní položiek konsolidovanej účtovnej závierky vo verejnej správe v znení opatrenia č. MF/2009-31 (ďalej len „opatrenie MF SR č. MF/27526/2008-31"), ktoré bolo uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 1/2009, pojmy, metódy, postupy, usporiadanie a označovanie položiek jednotlivých súčastí konsolidovanej účtovnej závierky.

Konsolidovanou účtovnou závierkou sa rozumie účtovná závierka, ktorá poskytuje informácie o konsolidovanom celku podľa § 6 ods. 4 zákona o účtovníctve. Konsolidovaná účtovná závierka sa zostavuje podľa metód a zásad ustanovených osobitnými predpismi.

Účtovnou jednotkou verejnej správy je ÚJ, ktorá je subjektom verejnej správy. Subjekty verejnej správy sú definované v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy v z. n. p.

Materskou účtovnou jednotkou verejnej správy je ÚJ, ktorá je správcom kapitoly štátneho rozpočtu, obcou, vyšším územným celkom alebo ministerstvom financií, ak má v zriaďovateľskej pôsobnosti rozpočtovú organizáciu, príspevkovú organizáciu alebo dcérsku ÚJ podľa § 22 ods. 4 a 6 a § 22a zákona o účtovníctve.

Dcérskou účtovnou jednotkou verejnej správy je ÚJ, ktorá je rozpočtovou organizáciou, príspevkovou organizáciou alebo dcérskou účtovnou jednotkou podľa § 22 ods. 4 zákona o účtovníctve správcu kapitoly štátneho rozpočtu, obce alebo vyššieho územného celku; dcérskou ÚJ verejnej správy sa rozumie aj ÚJ, ktorá je správcom kapitoly štátneho rozpočtu a tiež jej dcérske ÚJ verejnej správy, ktorých materskou ÚJ verejnej správy je ministerstvo financií ako zostavovateľ konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy.

Spoločnou účtovnou jednotkou verejnej správy je ÚJ, v ktorej má iná ÚJ verejnej správy majetkovú účasť, a ktorá nie je dcérskou ÚJ verejnej správy tejto inej ÚJ verejnej správy, pričom táto iná ÚJ verejnej správy na základe zmluvy alebo na základe právnych predpisov spolu s ďalšou alebo ďalšími ÚJ spoločne vykonávajú v tejto ÚJ verejnej správy rozhodujúci vplyv.

Pridruženou účtovnou jednotkou verejnej správy je ÚJ, v ktorej iná ÚJ verejnej správy vykonáva podstatný vplyv, ktorým je najmenej 20 %-ný podiel na hlasovacích právach, a ktorá nie je ani dcérskou ÚJ verejnej správy ani spoločnou ÚJ verejnej správy.

Podielmi iných účtovných jednotiek sú podiely na majetku a záväzkoch dcérskej ÚJ verejnej správy nepatriace materskej ÚJ verejnej správy.

Konsolidujúcou účtovnou jednotkou verejnej správy je ÚJ verejnej správy zostavujúca konsolidovanú účtovnú závierku.

Konsolidovanou účtovnou jednotkou verejnej správy je dcérska ÚJ verejnej správy, spoločná ÚJ verejnej správy a pridružená ÚJ verejnej správy

Goodwillom sa rozumie rozdiel medzi obstarávacou cenou cenných papierov a podielov konsolidujúcej ÚJ verejnej správy a reálnou hodnotou majetku a záväzkov konsolidovanej ÚJ verejnej správy pripadajúcou na túto obstarávaciu cenu; ak je tento rozdiel záporný, vykazuje sa ako záporný goodwill.

Konsolidovaným celkom verejnej správy je materská ÚJ verejnej správy a všetky jej dcérske ÚJ verejnej správy, spoločné ÚJ verejnej správy a pridružené ÚJ verejnej správy.

Materskou účtovnou jednotkou sa na účely zákona o účtovníctve rozumie aj účtovná jednotka, ktorá je účtovnou jednotkou verejnej správy a ktorá v inej účtovnej jednotke, ktorá je obchodnou spoločnosťou:

  1. má väčšinu hlasovacích práv v ÚJ alebo
  2. má právo vymenúvať alebo odvolávať väčšinu členov štatutárneho orgánu alebo dozorného orgánu ÚJ a súčasne je jej spoločníkom alebo jej akcionárom, alebo
  3. má právo ovládať ÚJ, ktorej je spoločníkom alebo akcionárom na základe dohody uzavretej s touto ÚJ alebo na základe spoločenskej zmluvy alebo stanov tejto ÚJ, ak to umožňuje právo štátu, ktorým sa riadi táto ÚJ, alebo
  4. je spoločníkom alebo akcionárom ÚJ a väčšina členov štatutárneho orgánu alebo dozorného orgánu ÚJ vykonávajúcich svoju funkciu v priebehu účtovného obdobia a v bezprostredne predchádzajúcom účtovnom období až do zostavenia konsolidovanej účtovnej závierky bola vymenovaná výlučne prostredníctvom výkonu hlasovacích práv spoločníka alebo akcionára, ktorý je materskou ÚJ, alebo
  5. je spoločníkom alebo akcionárom a na základe dohody s inými jej spoločníkmi alebo akcionármi má väčšinu hlasovacích práv.

Konsolidovanú účtovnú závierku a konsolidovanú výročnú správu zostavuje materská účtovná jednotka. Prvá konsolidovaná účtovná závierka sa bude zostavovať za rok 2009.

Účel konsolidovanej účtovnej závierky

Účelom konsolidovanej účtovnej závierky je poskytnúť informácie o konsolidovanom celku ako o jednej ekonomickej jednotke.

Schéma č. 1: Obsah konsolidovanej účtovnej závierky verejnej správy

OBR

Konsolidovanú účtovnú závierku ÚJ verejnej správy tvoria:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály