Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Konsolidovaná účtovná závierka v podmienkach verejnej správy

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V roku 2011 budú obce, vyššie územné cely a kapitoly štátneho rozpočtu opäť zostavovať konsolidovanú účtovnú závierku (KÚZ) k 31. decembru 2010 za svoj konsolidovaný celok. Táto povinnosť sa postupne stáva súčasťou účtovných procesov účtovných jednotiek verejnej správy. Skúsenosťou z minulého roku je pre mnohé účtovné jednotky skutočnosť, že pre úspešné zostavenie KÚZ je potrebné sledovať vzájomné vzťahy v rámci konsolidovaného celku počas celého účtovného obdobia.

Prečo konsolidovaná účtovná závierka?

KÚZ zobrazuje vernejšie a pravdivejšie finančnú situáciu daného konsolidovaného celku ako individuálne účtovné závierky jednotlivých účtovných jednotiek konsolidovaného celku, prípadne ich agregácia. V KÚZ sú už zobrazené len vzťahy s tretími účtovnými jednotkami (cudzími, resp. účtovnými jednotkami mimo konsolidovaného celku). Vzájomné vzťahy medzi účtovnými jednotkami daného konsolidovaného celku (t. j. vzájomné pohľadávky, záväzky, náklady a výnosy) sú v rámci konsolidačných úprav eliminované.

Základným cieľom KÚZ je poskytnúť informácie o konsolidovanom celku ako o jednej ekonomickej jednotke, aby sa zabezpečilo lepšie riadenie konsolidovaného celku, jeho majetku a záväzkov, nákladov a výnosov.

Legislatíva relevantná pre zostavenie KÚZ:

  • Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“).

  • Opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky zo 17. decembra 2008 č. MF/27526/2008-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o metódach a postupoch konsolidácie vo verejnej správe a podrobnosti o usporiadaní a označovaní položiek KÚZ vo verejnej správe. Toto opatrenie bolo novelizované opatrením Ministerstva financií Slovenskej republiky z 9. decembra 2009 č. MF/22110/2009-3 (uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 15/2009). Úplné znenie opatrenia ku konsolidácii vo verejnej správe je zverejnené na internetovej stránke Ministerstva financií v časti štátne výkazníctvo.

Kto má povinnosť zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku

KÚZ má povinnosť zostaviť materská účtovná jednotka verejnej správy. Materskou účtovnou jednotkou verejnej správy je účtovná jednotka vtedy, keď má dcérsku účtovnú jednotku.

Správca rozpočtovej kapitoly, obec alebo VÚC je materskou účtovnou jednotkou, ak má:

  • vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti rozpočtovú alebo príspevkovú organizáciu, alebo

  • v obchodnej spoločnosti (podľa § 22 ods. 3 zákona o účtovníctve):

  1. väčšinu hlasovacích práv, alebo
  2. právo vymenúvať alebo odvolávať väčšinu členov štatutárneho alebo dozorného orgánu a súčasne je spoločníkom/akcionárom, alebo
  3. právo ovládať účtovnú jednotku na základe dohody s ňou (Pozn.: napríklad tzv. ovládacia zmluva, ak takúto umožňuje právo daného štátu; v Slovenskej republike ju Obchodný zákonník zatiaľ neumožňuje, v Českej republike už áno) alebo na základe spoločenskej zmluvy/stanov a súčasne je spoločníkom/akcionárom, alebo
  4. väčšina členov štatutárneho alebo dozorného orgánu vykonávajúcich svoju funkciu v priebehu účtovného obdobia a v bezprostredne predchádzajúcom účtovnom období bola vymenovaná výlučne prostredníctvom vykonávania hlasovacích práv materskej účtovnej jednotky a súčasne je spoločníkom/akcionárom, alebo
  5. väčšinu hlasovacích práv na základe dohody s inými spoločníkmi/akcionármi a súčasne je spoločníkom/akcionárom.

Už zo znenia zákona o účtovníctve vyplýva, že uvedených 5 kritérií platí alternatívne. Stačí, ak je splnené len jedno z nich. V prípade konfliktu jednotlivých kritérií existuje riešenie: len jedna účtovná jednotka môže byť materskou účtovnou jednotkou danej dcérskej účtovnej jednotky.

Spoločná účtovná jednotka

Spoločnou účtovnou jednotkou je účtovná jednotka, v ktorej má iná účtovná jednotka majetkovú účasť a ktorá nie je dcérskou účtovnou jednotkou tejto inej účtovnej jednotky, pričom táto iná účtovná jednotka na základe zmluvy alebo na základe právnych predpisov spolu s ďalšou alebo ďalšími účtovnými jednotkami spoločne vykonávajú v tejto účtovnej jednotke rozhodujúci vplyv (spoločne ju ovládajú). Ide teda o spoločné ovládanie na základe zmluvy alebo právnych predpisov.

♦ Príklad č. 1:

Nemusí ísť o situáciu, keď sú dvaja spoločníci a každý má podiel po 50 %. Môže ísť o situáciu, keď sú traja spoločníci a majú 40 %, 35 % a 25 % a spoločné ovládanie majú v zmluve zakotvené spoločníci so 40 % a 35 %. Spolu majú 75 %, čo je viac než 50 %, a to na ovládanie postačuje.

***

Pridružená účtovná jednotka

Pridruženou účtovnou jednotkou je účtovná jednotka, v ktorej iná účtovná jednotka vykonáva podstatný vplyv, ktorým je najmenej 20 % podiel na hlasovacích právach a ktorá nie je ani dcérskou účtovnou jedn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály