Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Finančné výkazníctvo subjektov verejnej správy

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Zákon č. 291/2002 Z. z. o Štátnej pokladnici a o zmene a doplnení niektorých zákonov v  z. n. p. (ďalej len „zákon č. 291/2002 Z. z.“) v § 2b ods. 2 obsahuje splnomocňovacie ustanovenie pre Ministerstvo financií SR vydať všeobecne záväzný právny predpis, ktorým sa ustanoví „usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy predkladaných subjektmi verejnej správy“. Na jeho základe ministerstvo financií vydalo opatrenie z 8. novembra 2007 č. MF/20414/2007-31, ktorým sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy v z. n. p. (ďalej len „opatrenie“).

Pôvodný predpis, ktorý bol uverejnený vo Finančnom spravodajcovi č. 11/2007 a oznámenie o jeho vydaní pod č. 567/2007 Z. z.), bol štyrikrát novelizovaný, naposledy opatrením z 10. januára 2012 č. MF/6430/2012-311, ktoré nadobúda účinnosť 1. marca 2012 a je uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 1/2012 a na webovom sídle ministerstva financií www.finance.gov.sk v časti Štátne výkazníctvo/Predpisy. Novelami sa reagovalo na zmeny v rozpočtovej, resp. účtovnej legislatíve, ako aj na poznatky získané pri aplikácii opatrenia v praxi. Zámerom príspevku je podať stručnú charakteristiku opatrenia v aktuálnom znení, t. j. znení platnom pre rok 2012.

Obsah ustanovení jednotlivých paragrafov opatrenia

Údaje a informácie (§ 1 opatrenia)

Ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií a údajov, ktoré sú potrebné na hodnotenie plnenia rozpočtu verejnej správy. Sú to údaje výkazov označených ako finančné výkazy a ich vzory sú uvedené v prílohách č. 1 až 7 k opatreniu. Ďalej sú to údaje obsiahnuté v účtovných výkazoch súvaha, výkaz ziskov a strát, konsolidovaná súvaha a konsolidovaný výkaz ziskov a strát z ročnej individuálnej, resp. konsolidovanej účtovnej závierky v sústave podvojného účtovníctva a v sústave jednoduchého účtovníctva vo výkaze o príjmoch a výdavkoch a výkaze o majetku a záväzkoch.

Spôsob predkladania výkazov (§ 2 opatrenia)

Výkazy sa predkladajú prostredníctvom systému štátnej pokladnice (na základe § 2 ods. 2 zákona č. 291/2002 Z. z.) , a to buď ako súhrnné za skupinu rovnorodých subjektov verejnej správy (štátne rozpočtové organizácie, obce, vyššie územné celky a pod.) alebo ako individuálne za konkrétny subjekt (Fond národného majetku SR, Sociálna poisťovňa, Rozhlas a televízia Slovenska a pod.). Údaje sa zadávajú do informačného systému Štátnej pokladnice a DataCentra, ktoré zabezpečujú ich spracovanie.

Periodicita predkladania finančných a účtovných výkazov (§ 3 opatrenia)

Periodicita predkladania výkazov môže byť štvrťročná (vyjadruje ju číslo 04 v označení výkazu) alebo ročná (v označení výkazu je číslo 01). Väčšina výkazov sa zostavuje narastajúcim spôsobom, to znamená, že údaje sa predkladajú kumulatívne podľa stavu k 31. marcu, 30. júnu a k 30. septembru príslušného rozpočtového roka, a to do 30 dní po uplynutí stanoveného termínu a podľa stavu k 31. decembru rozpočtového roka do 35 dní po jeho uplynutí.

Konsolidovaná súvaha a konsolidovaný výkaz ziskov a strát sa predkladajú podľa stavu k 31. decembru rozpočtového roka do 31. mája a výkaz o príjmoch a výdavkoch a výkaz o majetku a záväzkoch subjektov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva do 30. júna nasledujúceho roka. Do 30. júna nasledujúceho roka predkladajú účtovné výkazy (súvahu a výkaz ziskov a strát) z individuálnej účtovnej závierky aj všetky subjekty verejnej správy s výnimkou rozpočtových organizácií, príspevkových organizácií, štátnych fondov, obcí a vyšších územných celkov.

Obdobie, za ktoré sa po prvýkrát

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály