Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností, jeho evidencia a kontrola

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Miestne dane, ktoré spravujú obce, upravuje zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p (ďalej len „zákon o miestnych daniach“). Miestnou daňou je aj daň z nehnuteľností, ktorá sa na rok 2011 môže vyberať, ak ju obec všeobecne záväzným nariadením (VZN) zaviedla. Vyberá sa v takej výške, aké sadzby dane z nehnuteľnosti stanovila obec vo VZN.

Daň z nehnuteľností sa priznáva v daňovom priznaní, ktoré je pre príslušného správcu dane podkladom pre určenie daňovej povinnosti, ale aj pre iné dôležité úkony vykonávané v daňovom konaní. Daňovým konaním je konanie, v ktorom sa rozhoduje o právach a povinnostiach daňovníkov. Je začaté dňom, keď sa podanie daňovníka doručilo orgánu príslušnému konať vo veci alebo dňom, keď daňovník na výzvu príslušného orgánu doručil doplnené alebo spresnené podanie, čo platí aj pri daňovom priznaní. Pri dani z nehnuteľností je príslušným orgánom obec, ktorá daň z nehnuteľností spravuje.

Priznanie k dani

Pri dani z nehnuteľností sa daňové priznanie nepredkladá každý rok. Priznanie k dani z nehnuteľností je podľa zákona o miestnych daniach povinný podať každý, komu vznikla povinnosť podať daňové priznanie na rok 2011 alebo ten, koho na to správca dane vyzve. Na jeho podanie do termínu určeného zákonom správca dane daňovníkov nevyzýva. Správca dane nie je oprávnený ani skracovať termín na podanie daňového priznania. Ak však daňovník predloží daňové priznanie skôr, je správca dane povinný ho prijať. Podľa zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní a poplatkov“) správca dane nemôže predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania.

Podľa zákona o miestnych daniach daňovník bol povinný priznanie na daň z nehnuteľností predložiť na rok 2005. V ďalších zdaňovacích obdobiach mal priznanie do 31. januára predložiť vtedy, ak nastali zmeny skutočností, ktoré sú rozhodujúce na vyrubenie dane z nehnuteľností. Za zmeny rozhodujúce na vyrubenie dane sa nepovažuje zmena sadzieb dane, zmena hodnoty pôdy alebo pozemku, zmena zníženia alebo oslobodenia od dane, zmena vekovej hranice občanov, ktoré sú určené vo VZN, ako aj uplynutie lehôt na oslobodenie od dane z nehnuteľností podľa § 104 ods. 2 až 4 zákona o miestnych daniach. Ak správca dane na rok 2011 v porovnaní s rokom 2010 VZN zmenil napríklad sadzby dane z nehnuteľností, hodnoty pôdy, prípadne poskytol iné oslobodenia od dane, tieto zmeny ovplyvnia výšku daňovej povinnosti, ktorú ale správca dane odôvodní len v platobnom výmere.

V prípade potreby správca dane môže vyzvať daňovníka nielen na podanie daňového priznania, ale aj na predloženie iných dokladov a písomnosti, ktoré sa k vyplneným tlačivám daňového priznania nepredkladajú. Tie si môže správca dane od daňovníka vyžiadať podľa zákona o správe daní a poplatkov vtedy, ak pri kontrole priznania zistí, že údaje v priznaní sú nesprávne alebo neúplne.

Tlačivá daňového priznania

Daňové priznanie možno účinne podať na tlačive vydávanom ministerstvom financií. Tlačivá daňových priznaní na daň z nehnuteľností sú jednotné pre celé územie Slovenskej republiky. Ich vzor, ako aj poučenie, ako tlačivá priznania vyplniť, vydalo Ministerstvo financií SR opatrením, ktoré sa vyhlásilo v Zbierke zákonov uverejnením oznámenia o jeho vydaní. Opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/020094/2008-72 z 1. októbra 2008, ktorým sa od 1. januára 2009 ustanovili nové vzory daňových priznaní k dani z nehnuteľností je publikované vo Finančnom spravodajcovi č. 10/2008.

Priznanie možno podať aj telefaxom, elektronickými prostriedkami, ak obsah údajov, ich rozsah a usporiadanie sú totožné so vzorom tlačiva ustanoveného ministerstvom. Daňové priznanie podané elektronickými prostriedkami m

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály