Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Daň z pridanej hodnoty - odpočítanie dane

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

V tejto časti sa budem venovať problematike odpočítania dane. Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH") ju upravuje v siedmich paragrafoch (§ 49 až § 55), v ktorých je postupne riešené právo platiteľa dane na odpočítanie dane z tovarov a služieb, ktoré použije na účely svojho podnikania. Okrem toho je tu riešená možnosť odpočítania dane pri dodaní nového dopravného prostriedku, úprava dane odpočítanej pri investičnom majetku a odpočítanie dane pri registrácii platiteľa dane. Vo vzťahu k orgánom územnej samosprávy (obciam), ktoré môžu byť za určitých okolností považované za zdaniteľné osoby, je možné uviesť, že ak sú registrované pre daň, tzn. sú platiteľmi dane, potom ustanovenia, ktoré sú v tejto časti obsiahnuté, sa musia nimi aplikovať a uplatňovať rovnako ako každým iným platiteľom dane, ak v ich činnosti, ako platiteľov dane nastanú takéto situácie.

Odpočítanie dane

Ustanovenie § 49 zákona o DPH v súlade s Čl. 167 až 169 smernice 2006/112/ES vymedzuje právo platiteľa dane na odpočítanie dane. Právo na odpočítanie dane platiteľovi dane z tovarov a služieb vzniká v deň, kedy pri tomto tovare (službe) vznikla daňová povinnosť. Ide o všeobecný princíp, ktorý ešte neznamená samotné uplatnenie odpočítania dane. Platiteľ dane môže odpočítať od dane, ktorú je povinný platiť (z dodaných tovarov a služieb), daň z tovarov a služieb, ktoré použije na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ. Platiteľ dane môže odpočítať:

  • daň, ktorú voči nemu uplatnil iný platiteľ dane (dodávateľ),
  • daň, ktorú sám uplatnil na tovary a služby, pri ktorých je povinný platiť daň podľa § 69 ods. 2 až 4, 7 a 9 až 12 zákona o DPH (napr. pri službách a tovaroch dodaných s montážou a inštaláciou s miestom dodania v tuzemsku zahraničnou osobou a povinnosťou platiť daň prechádza na odberateľa, pri prijatí tzv. katalógových služieb podľa § 15 ods. 8 zákona o DPH od zahraničnej osoby z iného členského štátu alebo z tretieho štátu, pri prijatí prepravných služieb podľa § 16 zákona o DPH od zahraničnej osoby z iného členského štátu alebo objednaných pod identifikačným číslom pre daň prideleným v tuzemsku, pri trojstrannom obchode podľa § 45 zákona o DPH ak je druhým odberateľom, pri dodaní plyn cez rozvodný systém zemného plynu alebo pri dodaní elektriny podľa § 13 ods. 1 písm. e) a f) zákona o DPH, pri dodaní zlata vo forme suroviny podľa definície v § 69 ods. 10 zákona o DPH, pri dodaní investičného zlata, keď sa dodávateľ takéhoto zlata rozhodol miesto oslobodenia od dane zdaňovať ho podľa § 67 ods. 4 zákona o DPH, pri dodaní kovového odpadu a kovového šrotu podľa § 69 ods. 12 zákona o DPH),
  • daň, ktorú sám uplatnil pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu a napokon
  • daň, ktorú zaplatil v tuzemsku správcovi dane pri dovoze tovaru.

Platiteľ dane nemôže odpočítať vyššie uvedenú daň, ak nakúpené tovary a služby použije na dodávky tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 41 zákona o DPH. Ak použije tovary a služby na dodávky tovarov a služieb, pri ktorých môže odpočítať daň a súčasne pre dodávky tovarov a služieb, pri ktorých nemôže odpočítať daň, musí určiť pomernú časť odpočítania dane.

Nadväzne na uvedené preto platiteľ dane vykonáva kategorizáciu odpočítateľnej dane tak, že do prvej skupiny zahrnie faktúry, z ktorých bude daň plne odpočítateľná, do druhej skupiny zahrnie faktúry, z ktorých nebude mať právo daň odpočítať (použitie na plnenia oslobodené od dane bez nároku na odpočítanie dane) a do tretej skupiny zahrnie faktúry, z ktorých bude môcť uskutočniť pomerné odpočítanie dane, lebo tovary a služby použije na zdaniteľné plnenia s plným odpočítaním dane a súčasne na plnenia bez nároku na odpočítanie dane (použije koeficient podľa § 50 zákona o DPH).

Pri odpočítaní dane platia podľa zákona o DPH viaceré výnimky; platiteľ nemôže odpočítať daň:

  • ak použije tovary a služby na uskutočnenie zdaniteľných obchodov, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 41,
  • pri tovaroch a službách na účely pohostenia a zábavy,
  • pri prechodných položkách.

S účinnosťou od 1. januára 2010 bol zákaz odpočítania dane pri osobných automobiloch zrušený zákonom č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov – Čl. IV. Podľa prechodných ustanovení v uvedenom Článku (§ 85i zákona o DPH) sa možnosť odpočítania dane nevzťahuje na platiteľa, ktorý uzatvoril zmluvu o kúpe osobného automobilu registrovaného v kategórii M1 alebo zmluvu o nájme osobného automobilu registrovaného v kategórii M1 do 31. decembra 2009 a osobný automobil bol odovzdaný kupujúcemu alebo nájomcovi do 31. decembra 2009.

Pomerné odpočítanie dane

Pomerné odpočítanie dane upravuje § 50 zákona o DPH nadväzne na Čl. 173 až 175 smernice 2006/112/ES. Určí sa vynásobením dane z tovarov a služieb použitých na zdaniteľné obchody s možnosťou a súčasne bez možn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály