Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Časové rozlíšenie a jeho vykazovanie v konsolidačnom balíku

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V súvislosti s uplatnením akruálneho princípu v účtovníctve rozpočtových organizácií, príspevkových organizácií, štátnych fondov, obcí a vyšších územných celkov od 1. 1. 2008 sú účtovné jednotky povinné v zmysle opatrenia MF SR č. MF/16786/2007-31 v znení opatrenia MF SR č. MF/25189/2008-31 a opatrenia č. MF/24240/2009-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky (ďalej len„Postupy účtovania“) účtovať o nákladoch, výnosoch v tom účtovnom období, s ktorým časovo a vecne súvisia.

Legislatívny rámec pre účtovanie časového rozlíšenia tvorí:

  • zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“),
  • Postupy účtovania.

V účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky pre účtovanie časového rozlíšenia je vyčlenená účtová skupina 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov.

Princíp časového rozlíšenia znázorňuje nasledujúca tabuľka:

Účet Bežné účtovné obdobie Budúce účtovné obdobie
381 – Náklady budúcich období VÝDAVOK NÁKLAD
382 – Komplexné náklady budúcich období VÝDAVOK NÁKLAD
383 – Výdavky budúcich období NÁKLAD VYDAVOK
384 – Výnosy budúcich období PRÍJEM VÝNOS
385 – Príjmy budúcich období VÝNOS PRÍJEM

Účtovaním na účtoch časového rozlíšenia súčasne účtovná jednotka dodržiava zásady správnosti a úplnosti, ktoré sú upravené v § 8 zákona o účtovníctve. Zásada správnosti znamená, že účtovná jednotka vedie účtovníctvo podľa zákona o účtovníctve a ostatných osobitných predpisov. Zásada úplnosti spočíva v tom, že účtovná jednotka je povinná zaúčtovať v účtovných knihách všetky účtovné prípady v účtovnom období, s ktorým tieto účtovné prípady súvisia a za toto účtovné obdobie je povinná zostaviť individuálnu účtovnú závierku, prípadne konsolidovanú účtovnú závierku (ak je správcom kapitoly, obcou, vyšším územným celkom, ktorému táto povinnosť vyplýva z § 22a tohto zákona).

Účtovanie o časovom rozlíšení okrem toho zabezpečuje pravdivý a verný obraz o účtovných prípadoch, táto povinnosť účtovnej jednotke vyplýva z § 7 zákona o účtovníctve .

V zmysle § 3 cit. zákona sa účtovné prípady vykazujú v tom účtovnom období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Znamená to, že náklady a výnosy sa zaúčtujú v príslušnom účtovnom období bez ohľadu na peňažné toky, čiže nezohľadňuje sa pri účtovaní nákladov a výnosov moment úhrady záväzku, resp. inkaso pohľadávky.

Pre účtovanie na účtoch časového rozlíšenia je potrebné, aby boli splnené tri podmienky:

  • je známa výška nákladov, výnosov – v prípade, že účtovná jednotka nepozná presnú výšku nákladu (nedostala faktúru, výška nie je zrejmá ani z iných dokladov, napr. dodací list, zmluva), nebude účtovať o časovom rozlíšení, ale účtovný prípad zaúčtuje ako rezervu (účty 323 – Krátkodobé rezervy, 451 – Rezervy zákonné, 459 –  Ostatné rezervy),
  • je známe obdobie, ktorého sa týkajú časovo rozlíšené náklady, výnosy; ak účtovná jednotka nepozná obdobie, ku ktorému sa vzťahuje príslušný náklad, a nie je možné zistiť ho z príslušných dokladov, zaúčtuje náklad, výnos do toho obdobia, v ktorom účtovný doklad obdržala,
  • je známy účel, ku ktorému sa vzťahujú časovo rozlíšené náklady, výnosy.

Príklady účtovných prípadov, ktoré sú predmetom časového rozlíšenia:

  • nájomné platené vopred, pozadu,
  • predplatné za časopisy, noviny,
  • poistenie,
  • vopred platené nájomné reklamných plôch, vysielacieho času, inzertného priestoru.

Účtovné prípady, ktoré nie sú predmetom časového rozlíšenia:

  • náklady na školenia, semináre,
  • náklady na uvedenie výrobkov na trh,
  • náklady na reštrukturalizáciu a reorganizáciu účtovnej jednotky,
  • náklady na marketingové a iné štúdie,
  • náklady na reklamu a propagáciu, s výnimkou vopred plateného nájomného za reklamné plochy, vysielací čas, inzertný priestor,
  • pokuty, penále, manká, škody,
  • náklady na získanie noriem a certifikátov.

Účty časového rozlíšenia vzhľadom na svoj charakter (aktívny alebo pasívny) podliehajú dokladovej inventarizácii, pri ktorej sa preveruje ich výška a opodstatnenosť účtovania na týchto účtoch.

Účty časového rozlíšenia sa vykazujú v súvahe nasledovne:

Strana aktív 381 – Náklady budúcich období
382 – Komplexné náklady budúcich období
385 – Príjmy budúcich období
Strana pasív 383 – Výdavky budúcich období
384 – Výnosy budúcich období

Prvým účtom časového rozlíšenia v súvahe na strane aktív je účet 381 – Náklady budúcich období, na ktorom sa účtujú výdavky bežného účtovného obdobia, ktoré predstavujú pre účtovnú jednotku náklad až v nasledujúcom účtovnom období. Typickým príkladom je nájomné platené vopred, predplatné za tlačoviny, platenie poistného vopred a pod. V prípade, že ide o náklady na prípravu a zábeh výkonov, náklady na uvedenie výrobkov na trh, náklady na marketingové štúdie, náklady na získanie certifikátov, noriem, prípadne náklady na reklamu a propagáciu, náklady na reorganizáciu a reštrukturalizáciu účtovnej jednotky, manká, pokuty, penále, tieto náklady sa časovo nerozlišujú a účtovná jednotka ich zaúčtuje do toho účtovného obdobia, v ktorom vznikli. V určitých prípadoch účtujú rozpočtové organizácie vznik záväzku z rozpočtových príjmov na ťarchu účtu 381 a v prospech účtu 351 – Zúčtovanie odvodov príjmov rozpočtových organizácií do rozpočtu zriaďovateľa. Sú to prípady, keď sa časovo rozlišujú výnosy z príjmov a neúčtuje sa na účte 589 – Náklady z budúceho odvodu príjmov.

♦ Príklad č. 1:
Štátna rozpočtová organizácia v októbri 2010 uhradila nájomné za prenájom priestorov na obdobie od 1. 11. 2010 do 31. 1. 2011. V zmysle platnej nájomnej zmluvy je nájomné uhrádzané tri mesiace vopred. Účtovanie časového rozlíšenia bude nasledovné:

Účtovanie v roku 2010

Text účtovného prípadu Suma v € Má dať Dal
Účtovanie nákladov bežného účtovného obdobia – nájomné za november až december 2010 400 518 -
Účtovanie nákladov budú
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály