Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Aktuálne problémy na ďalšie riešenie v účtovníctve ROPO a obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Príspevok sa zaoberá riešením vybraných problémov v zodpovedajúcich Medzinárodných účtovných štandardoch pre verejný sektor (IPSAS) vrátane porovnania ich riešenia v platnej právnej úprave v Slovenskej republike a identifikovania aktuálnych problémov na ďalšie riešenie v účtovníctve vybraných subjektov verejnej správy v Slovenskej republike, ktorými sú rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie a obce.

V príspevku sú analyzované štandardy IPSAS, ktoré sa vzťahujú k základným a špecifickým oblastiam účtovníctva verejného sektora, ktorými sú:

  • účtovná závierka (IPSAS 1),
  • účtovná politika, zmeny v účtovných odhadoch a opravy chýb (IPSAS 3),
  • rezervy, podmienené záväzky a podmienené aktíva (IPSAS 19),
  • výnosy z výmenných transakcií (IPSAS 9),
  • výnosy z nevýmenných transakcií (dane a transfery) – (IPSAS 23),
  • zníženie hodnoty majetku určeného na zabezpečenie príjmov (IPSAS 26),
  • zníženie hodnoty majetku neurčeného na zabezpečenie príjmov (IPSAS 21).

Uvedené základné a špecifické oblasti účtovníctva verejného sektora a im zodpovedajúce štandardy IPSAS sú riešené z dôvodu nadväznosti na proces harmonizácie účtovníctva vybraných subjektov verejnej správy v Slovenskej republike a v nadväznosti na významné zmeny v účtovníctve uvedených subjektov verejnej správy.

V prvej časti sú analyzované vybrané problémy riešené v zodpovedajúcich štandardoch IPSAS.

IPSAS 1 – Prezentácia účtovnej závierky

Cieľ štandardu

Štandard upravuje zásady prezentácie riadnej účtovnej závierky s cieľom zabezpečiť porovnateľnosť účtovných závierok subjektov verejného sektora s účtovnými závierkami minulých období a s účtovnými závierkami iných subjektov. Na dosiahnutie uvedeného cieľa tento štandard vysvetľuje všeobecné požiadavky týkajúce sa prezentácie účtovnej závierky, návody na jej štruktúru a minimálne požiadavky na obsah účtovnej závierky zostavenej na akruálnom princípe účtovníctva.

Verné a pravdivé zobrazenie

Účtovná závierka verne zobrazuje finančnú situáciu, finančnú výnosnosť a peňažné toky subjektov verejného sektora, t. j. musí poskytovať relevantné, spoľahlivé, porovnateľné a zrozumiteľné informácie. V poznámkach musí subjekt uviesť výslovné a neobmedzené vyhlásenie o súlade účtovnej závierky so štandardmi IPSAS.

Nepretržité pokračovanie v činnosti

Štandard IPSAS 1 vyžaduje zostavovanie účtovnej závierky za predpokladu nepretržitého pokračovania v činnosti.

Konzistentnosť prezentácie informácií v účtovnej závierke

Prezentácia a členenie položiek účtovnej závierky sa nemôžu medzi jednotlivými obdobiami meniť s výnimkou, ak takúto zmenu vyžaduje iný štandard IPSAS alebo vzhľadom na uplatnenie účtovnej politiky je vhodnejší iný spôsob prezentácie.

Prezentovanie porovnateľných informácií

Ku všetkým sumám vykazovaným v účtovnej závierke sa vykazujú porovnateľné informácie za predchádzajúce obdobie.

Kvalitatívne charakteristiky informácií z účtovnej závierky

Sú upravené v Dodatku 1 k štandardu IPSAS 1. Základnými kvalitatívnymi charakteristikami sú zrozumiteľnosť, relevantnosť, spoľahlivosť a porovnateľnosť.

Základné prvky účtovnej závierky

Základnými prvkami účtovnej závierky sú: majetok, záväzky, čistý majetok/vlastné imanie, výnosy, náklady. IPSAS 1 uvádza definície uvedených prvkov účtovnej závierky a klasifikuje tieto prvky podľa určitých kritérií.

Štruktúra účtovnej závierky

Štandard IPSAS 1 uvádza základné súčasti účtovnej závierky a stanovuje minimálne položky zahrnuté v súčastiach účtovnej závierky; súčasťami účtovnej závierky sú:

  • výkaz o finančnej situácii (statement of financial position),
  • výkaz o finančnej výnosnosti (statement of financial performance),
  • výkaz o zmenách v čistom majetku/vlastnom imaní (statement of changes in net assets/equity),
  • výkaz peňažných tokov (cash flow statement),
  • ak subjekt zverejňuje svoj schválený rozpočet, porovnanie rozpočtu a jeho skutočného plnenia sa vykáže buď ako osobitný účtovný výkaz – výkaz porovnania rozpočtovaných údajov a skutočného plnenia rozpočtu (statement of comparison of budget and actual amounts) alebo ako osobitný stĺpec s údajmi o rozpočte v ostatných výkazoch,
  • poznámky obsahujúce prehľad významných účtovných metód a zásad a ostatné vysvetľujúce poznámky (accounting policies and notes to the financial statements).

Ilustratívne výkazy v dodatku k štandardu

Štandard IPSAS 1 uvádza v dodatku ilustratívne vzory výkazu o finančnej situácii, výkazu o finančnej výnosnosti a výkazu o zmenách v čistom majetku/vlastnom imaní.

IPSAS 3 – Účtovná politika, zmeny v účtovných odhadoch a opravy chýb

Cieľ štandardu

Štandard stanovuje kritériá výberu a zmeny v účtovnej politike vrátane účtovného zobrazenia a zverejňovania zmien v účtovnej politike, zmien v účtovných odhadoch a opráv chýb.

Účtovná politika, jej výber a uplatňovanie

Účtovná politika (accounting policies) predstavuje konkrétne zásady, východiská, konvencie, pravidlá a praktiky, ktoré subjekt uplatňuje pri zostavovaní a prezentácii účtovnej závierky. Ak sa na konkrétnu transakciu, inú udalosť alebo okolnosť vzťahujú ustanovenia niektorého štandardu IPSAS, vychádza sa pri určení účtovnej politiky alebo politík na spracovanie tejto položky z daného štandardu so zohľadnením príslušných návodov na implementáciu vydaných Radou pre Medzinárodné účtovné štandardy pre verejný sektor (IPSASB) k danému štandardu. Ak sa na konkrétnu transakciu, inú udalosť alebo okolnosť nevzťahuje žiadny štandard IPSAS, je úlohou manažmentu uplatňovať takú účtovnú politiku, aby informácie z účtovnej závierky boli dôležité pre potreby ekonomického rozhodovania používateľov a spoľahlivé v tom zmysle, že účtovná závierka:

  • verne prezentuje finančnú situáciu, finančnú výnosnosť a peňažné toky subjektu,
  • odráža ekonomickú podstatu transakcií, iných udalostí a okolností, na ktoré sa vzťahuje, nielen ich právnu formu,
  • je neutrálna, t. j. nezaujatá,
  • je v súlade so zásadou opatrnosti a
  • je úplná vo všetkých významných súvislostiach.

Pri posudzovaní toho, či informácie spĺňajú kvalitatívne charakteristiky, manažment zvažuje najnovšie rozhodnutia a materiály ostatných tvorcov štandardov, ako aj postupy používané v praxi v súkromnom aj vo verejnom sektore a používa tieto zdroje:

  • požiadavky a návod v štandardoch IPSAS, ktoré sa zaoberajú podobnou alebo súvisiacou problematikou a
  • definície a kritériá vykazovania a oceňovania majetku, záväzkov, nákladov a výnosov, ako ich stanovujú ostatné štandardy IPSAS.

Zmeny v účtovnej politike

Subjekt môže me

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály