Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Aktuálne problémy na ďalšie riešenie v účtovníctve ROPO a obcí (II.)

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

(pokračovanie z minulého čísla)

V druhej časti uvádzam porovnanie riešenia vybraných problémov v zodpovedajúcich štandardoch IPSAS s ich riešením v platnej právnej úprave v Slovenskej republike.

I. IPSAS 1 – Prezentácia účtovnej závierky

1. Základné prvky účtovnej závierky

  • Základnými prvkami účtovnej závierky podľa štandardu IPSAS 1, ako aj podľa slovenskej právnej úpravy (zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. – „ďalej len „zákon o účtovníctve“), sú majetok, záväzky, vlastné imanie, náklady, výnosy.
  • Vymedzenie jednotlivých prvkov účtovnej závierky v štandarde IPSAS 1 v porovnaní s ich vymedzením v zákone o účtovníctve:

    • Majetok (aktíva) v zmysle štandardu IPSAS 1 predstavuje prostriedky ovládané subjektom ako výsledok minulých udalostí, od ktorých sa očakáva, že z nich budú plynúť subjektu budúce ekonomické úžitky alebo využiteľný potenciál (IPSAS 1, ods. 1.7). Majetok (aktívum) bude v zmysle štandardov IPSAS vykázaný na základe splnenia týchto kritérií: je pravdepodobné, že subjektu budú plynúť budúce ekonomické úžitky alebo využiteľný potenciál spojené s týmto majetkom a môže byť spoľahlivo určená hodnota majetku. V zmysle zákona o účtovníctve (§ 2, ods. 4a) majetkom sú tie aktíva účtovnej jednotky, ktoré sú výsledkom minulých udalostí, je takmer isté, že v budúcnosti zvýšia ekonomické úžitky účtovnej jednotky a dajú sa spoľahlivo oceniť podľa tohto zákona.

    • Záväzky v zmysle štandardu IPSAS 1 predstavujú súčasnú povinnosť subjektu, ktorá vznikla v dôsledku minulých udalostí, od ktorej splnenia sa očakáva, že povedie k úbytku prostriedkov predstavujúcich ekonomické úžitky alebo využiteľný potenciál (IPSAS 1, ods. 1.7). Záväzok sa v zmysle štandardov IPSAS vykáže na základe splnenia týchto kritérií: je pravdepodobné, že k splneniu záväzku bude potrebný úbytok prostriedkov predstavujúcich ekonomické úžitky alebo využiteľný potenciál a výška záväzku môže byť spoľahlivo určená. V zmysle zákona o účtovníctve (§ 2, ods. 4b) záväzkom je existujúca povinnosť účtovnej jednotky, ktorá vznikla z minulých udalostí, je pravdepodobné, že v budúcnosti zníži ekonomické úžitky účtovnej jednotky a dá sa spoľahlivo oceniť podľa tohto zákona.

    • Čistý majetok/vlastné imanie v zmysle štandardu IPSAS 1 je rozdiel majetku a záväzkov subjektu. Ide o označenie rozdielu vo výkaze o finančnej situácii (majetok znížený o záväzky) (IPSAS 1, ods. 1.7). V zákone o účtovníctve pojem vlastné imanie nenájdeme. Vlastné imanie je definované nepriamo ako rozdiel majetku a záväzkov (§ 2, ods. 2c zákona o účtovníctve). Pojem vlastné imanie je použitý priamo v nižších právnych predpisoch (opatreniach MF SR) vo výkaze súvaha na označenie prvej časti súboru vykazovaných položiek na strane pasív, ktorá predstavuje rozdiel majetku a záväzkov.

    • Výnosy v zmysle štandardu IPSAS 1 predstavujú hrubý prírastok ekonomických úžitkov alebo využiteľného potenciálu počas účtovného obdobia v prípade, ak tento prírastok povedie k zvýšeniu čistého majetku/vlastného imania, iného ako je zvýšenie súvisiace s vkladmi vlastníkov (IPSAS 1, ods. 1.7). Výnosy v zmysle štandardov IPSAS spĺňajú kritériá pre vykázanie vtedy, ak je pravdepodobné, že budúce ekonomické úžitky alebo využiteľný potenciál budú plynúť do subjektu a že tieto úžitky, resp. potenciál je možné spoľahlivo oceniť. V zmysle zákona o účtovníctve (§ 2, ods. 4c) výnosom je zvýšenie ekonomických úžitkov účtovnej jednotky v účtovnom období, ktoré sa dá spoľahlivo oceniť.

    • Náklady podľa štandardu IPSAS 1 predstavujú zníženie ekonomických úžitkov alebo využiteľného potenciálu počas účtovného obdobia vo forme zníženia majetku alebo zvýšenia záväzkov, ktoré vedú k zníženiu čistého majetku/vlastného imania, iného ako je zníženie spôsobené výberom vlastníkov (IPSAS 1, ods. 1.7). Náklady v zmysle štandardov IPSAS spĺňajú kritériá pre vykázanie vtedy, ak je pravdepodobné, že budú znižovať budúce ekonomické úžitky alebo využiteľný potenciál subjektu a že tieto úžitky, resp. potenciál je možné spoľahlivo oceniť. V zmysle zákona o účtovníctve (§ 2, ods. 4e) nákladom je zníženie ekonomických úžitkov účtovnej jednotky v účtovnom období, ktoré sa dá spoľahlivo oceniť.

  • Z uvedeného porovnania vyplýva, že jednotlivé prvky účtovnej závierky sú v štandarde IPSAS 1 definované komplexnejšie. Okrem pojmu budúce ekonomické úžitky (future economic benefits), ktorý je uvedený aj v slovenskej právnej úprave, je v definíciách uvedený aj pojem využiteľný potenciál (service potential). Budúce ekonomické úž

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály