Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zníženie alebo odpustenie poplatku

Dátum:

Zníženie alebo odpustenie poplatku
Zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej „zákon o miestnych daniach") v desiatej časti upravuje miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Podľa § 77 ods. 1 cit. zákona miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa platí za komunálne odpady okrem elektroodpadov a drobné stavebné odpady, ktoré vznikajú na území obce.
Vzhľadom na to, že nie každý poplatník vymedzený zákonom tvorí na území obce odpady, zníženie alebo odpustenie poplatku je obec povinná poskytnúť podľa § 82 ods. 1 písm. a) a b) zákona o miestnych daniach v dvoch prípadoch: ak sa poplatník v určenom období dlhodobo zdržiava v zahraničí a z dôvodu jeho neprítomnosti v obci pri výkone základnej vojenskej služby. Nakoľko základná vojenská služba bola zrušená, znížiť alebo odpustiť poplatok zo zákona je možné iba z dôvodu dlhodobého zdržiavania sa v zahraničí.
Znížiť alebo odpustiť poplatok podľa § 82 ods. 4 a § 83 zákona o miestnych daniach môže správca dane aj na základe všeobecne záväzného nariadenia (VZN) z dôvodov, ktoré uvedie vo VZN.
Lehoty na zníženie alebo odpustenie poplatku
Lehota na uplatnenie nároku na zníženie alebo odpustenie poplatku nie je zákonom o miestnych daniach upravená. Na základe splnomocňujúceho ustanovenia § 83 tohto zákona je obec oprávnená určiť lehotu ako aj spôsob uplatnenia nároku na zníženie alebo odpustenie poplatku VZN.
Najčastejší spôsob uplatnenia nároku na zníženie alebo odpustenie poplatku, ktorú správca poplatku zavádza vo VZN, je žiadosť poplatníka, ktorú poplatník predkladá každoročne. Pri zákonom znížení alebo odpustení poplatku podľa § 82 ods. 1 zákona o miestnych daniach poplatník poplatku každoročne predkladá správcovi poplatku aj podklady, ktoré určil vo VZN.
Určujúcim obdobím podľa § 79 ods. 2 zákona o miestnych daniach je kalendárny rok, pokiaľ správca poplatku neurčí toto obdobie inak.
Postup správcu dane pri znížení alebo odpustení poplatku
Zákon o miestnych daniach osobitne neupravuje postup správcu poplatku pri znížení alebo odpustení poplatku. Upravený je iba postup pri vrátení zaplateného poplatku v § 82 ods. 2 zákona o miestnych daniach. Podľa § 102 zákona o miestnych daniach, ak sa v tomto zákone neustanovuje inak, postupuje sa v konaní vo veciach miestnych daní a poplatku podľa všeobecného predpisu o správe daní a poplatkov. V súlade s ustanovením § 102 zákona o miestnych daniach,
postup správcu poplatku
po uplatnení nároku poplatníka na zníženie alebo odpustenie poplatku v lehote upravenej vo VZN po
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.