Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zmluvné zastúpenie formou prokúry

Dátum:

Zmluvné zastúpenie formou prokúry
Prokúra je osobitným typom zmluvného zastúpenia spoločnosti. Je to osobitná forma splnomocnenia, ktorou spoločnosť udeľuje fyzickej osobe oprávnenie vykonávať všetky právne úkony, ku ktorým dochádza pri prevádzke podniku. Splnomocnenou osobou na základe prokúry je prokurista. Prokurista nie je orgánom spoločnosti s ručením obmedzeným. Je to osoba, ktorá napomáha vedeniu spoločnosti, konateľom zabezpečovať plnenie úloh spoločnosti pri právnych úkonoch za spoločnosť a na jej účet.
Osobitosť právneho postavenia prokuristu oproti iným zmluvným zástupcom, napr. advokátovi spočíva v tom, že prokúra a meno prokuristu sa zapisuje do obchodného registra, čím prokurista nadobúda právne postavenie oficiálneho zástupcu spoločnosti. Prokurista na výkon funkcie nepotrebuje písomné splnomocnenie. Svoje oprávnenie konať za spoločnosť preukazuje výpisom z obchodného registra.
Vymedzenie pôsobnosti prokuristu
Prokurista je oprávnený robiť za spoločnosť všetky právne úkony, ku ktorým dochádza pri prevádzke podniku (napr. dojednávanie a uzatváranie obchodných zmlúv, pracovnoprávne úkony). Prokurista robí právne úkony, ktoré súvisia s bežnou prevádzkou podniku a ktoré nevybočujú z bežného rámca činnosti spoločnosti.
Oprávnenia prokuristu
Prokúra zahŕňa aj zastupovanie spoločnosti v tých prípadoch, pri ktorých sa vyžaduje osobitná plná moc, t.j. zastupovanie spoločnosti pred súdmi alebo inými orgánmi. Z ustanovenia § 14 ods. 1 Obchodného zákonníka vyplýva pre prokuristu oprávnenie domáhať sa práv, ktoré spoločnosti vznikli z uzatvorených zmlúv pred súdom a oprávnenie zastupovať spoločnosť v občianskom súdnom konaní, na čo sa inak vyžaduje plná moc podľa ustanovenia § 24 Občianskeho súdneho poriadku.
Zákaz konať
Okrem právnych úkonov, ktoré sa týkajú prevádzky podniku, nie je prokurista oprávnený robiť iné právne úkony. Prokúra nezahŕňa podľa výslovného zákonného zákazu v ust. § 14 ods. 2 Obchodného zákonníka ani:
• scudzenie nehnuteľností (uzavierať kúpnu a darovaciu zmluvu, ktorej predmetom je nehnuteľnosť) ani
• zaťažovanie nehnuteľností (zriadenie záložného práva na nehnuteľnosť, zriadenie vecného bremena atď.).
Uvedené právne úkony môže prokurista za spoločnosť robiť len vtedy, ak toto oprávnenie je výslovne uvedené v prokúre.
Neplatnosť prokúry
Ak by prokúra nad
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.