Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zásady rozpočtového hospodárenia obce (III.)

Dátum:

Zásady rozpočtového hospodárenia obce (III.)
(dokončenie z predchádzajúceho čísla)
V minulých príspevkoch sme si zadefinovali obsah zásad rozpočtového hospodárenia obce, venovali sme sa podmienkam zostavovania a schvaľovania rozpočtu obce. V tejto časti sa budeme venovať podmienkam zostavovania a schvaľovania záverečného účtu obce a pravidlám rozpočtového hospodárenia obce.
Rozpočtové hospodárenie obce v priebehu rozpočtového roka
Obec hospodári s rozpočtovými prostriedkami podľa schváleného rozpočtu a v priebehu rozpočtového roka sleduje vývoj rozpočtového hospodárenia, v prípade potreby vykonáva zmeny vo svojom rozpočte, najmä zvýšenie vlastných príjmov alebo zníženie výdavkov, s cieľom zabezpečiť vyrovnanosť bežného rozpočtu ku koncu rozpočtového roka.
Od roku 2009 sa v obciach uplatňuje programové rozpočtovanie; rozpočet obec zostavuje a schvaľuje v programovej štruktúre, výdavky rozpočtu musia byť rozdelené do programov, každý program rozpočtu by mal mať zadefinované konkrétne zámery, ciele a ukazovatele, ktoré chce v programovom období obec dosiahnuť.
Podľa jednotnej metodiky Ministerstva financií SR k programovému rozpočtovaniu súčasťou programového rozpočtovania je aj monitorovanie a hodnotenie finančného a programového plnenia rozpočtu. Monitorovanie a hodnotenie finančného a programového plnenia rozpočtu sa vykonáva s cieľom zabezpečiť informácie o plnení, respektíve neplnení merateľných ukazovateľov, t.j. o plnení, resp. neplnení cieľov schválených programov. V priebehu a na konci rozpočtového roka je tak výsledkom monitorovania a hodnotenia finančného a programového plnenia rozpočtu posúdenie miery splnenia cieľov, v prípade nesplnenia niektorých zámerov a cieľov alebo ich nedostatočného splnenia by mali byť pomenované príčiny ich neplnenia a navrhnuté opatrenia na odstránenie neželaného stavu.
Súčasťou systému monitorovania a hodnotenia je tvorba správ, ktoré dokumentujú zistenia o priebežnom alebo konečnom plnení, resp. neplnení zámerov a cieľov schválených programov. Správy z monitoringu sa spracovávajú priebežne v priebehu sledovaného obdobia, hodnotiaca správa sa spracováva na konci hodnotiaceho obdobia, t.j. po ukončení rozpočtového roka a môže byť (ak sa tak obec rozhodne) štandardnou súčasťou záverečného účtu.
Príklad č. 1: Vymedzenie spôsobu monitorovania a hodnotenia programového rozpočtu v „Zásadách rozpočtového hospodárenia obce“
Monitorovanie a hodnotenie plnenia programov obce
1. Obec v priebehu rozpočtového roka plní zámery a ciele schválených programov, počas roka monitoruje a hodnotí ich plnenie. V prípade potreby vykonáva zmeny v schválenom programovom rozpočte, najmä zmeny schválených cieľov programov, podprogramov, prvkov, resp. projektov.
2. Monitorovanie a hodnotenie programov obce vykonávajú jednotlivé subjekty rozpočtového procesu v rozsahu svojich kompetencií.
3. Za monitorovanie a hodnotenie programov obce zodpovedá starostovi prednosta obecného úradu, ktorý riadi práce na zostavení monitorovacej a hodnotiacej správy.
4. Výsledkom monitorovania a hodnotenia plnenia programov obce je zostavenie monitorovacej a hodnotiacej práce.
Podmienky spracovania a obsah monitorovacej a hodnotiacej správy odporúčam upraviť podľa podmienok v obci, je dôležité najmä stanoviť, kto je zodpovedný za spracovanie týchto správ, určiť ich obsah a štruktúru a stanoviť, či budú tieto správy predkladané na prerokovanie a schválenie obecnému zastupiteľstvu, a ak áno, v akých termínoch.
Záverečný účet obce
Monitorovanie a hodnotenie finančného a programového plnenia rozpočtu nemožno zamieňať s hodnotením plnenia programov obce, ktoré je súčasťou záverečného účtu obce. Okrem hodnotenia plnenia programov obce musí záverečný účet podľa § 16 ods. 5 zákona č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy v z. n. p. (ďalej len „záko
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.