Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

VZN k dani z nehnuteľnosti a k miestnemu poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady

Dátum:

VZN k dani z nehnuteľnosti a k miestnemu poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady
Zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach") upravuje nasledovné miestne dane, ktorých správcom dane je obec:
• daň z nehnuteľností,
• daň za psa,
• daň za užívanie verejného priestranstva,
• daň za ubytovanie,
• daň za predajné automaty,
• daň za nevýherné hracie prístroje,
• daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta,
• daň za jadrové zariadenie,
Okrem uvedených miestnych daní cit. zákon upravuje aj miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len „miestny poplatok"), ktorého správcom je tiež obec.
Aby obec mohla miestne dane vyrubovať a vyberať, je povinná zaviesť ich všeobecne záväzným nariadením (VZN) podľa § 98 zákona o miestnych daniach.
Podľa § 98 zákona o miestnych daniach daň z nehnuteľností, daň za psa, daň za predajné automaty, daň za nevýherné hracie prístroje a daň za jadrové zariadenie je správca dane povinný zaviesť k 1. januáru zdaňovacieho obdobia. Ostatné miestne dane, ako daň za užívanie verejného priestranstva, daň za ubytovanie a daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta môže správca dane zaviesť aj v priebehu zdaňovacieho obdobia. K 1. januáru zdaňovacieho obdobia správca dane môže zrušiť tie miestne dane, ktoré je k 1. januáru zdaňovacieho obdobia oprávnený zaviesť. K 1. januáru zdaňovacieho obdobia správca dane môže meniť aj sadzby dane, určiť oslobodenia od dane alebo zníženia dane.
Miestny poplatok správca dane nezavádza, pretože platí zo zákona. Pri miestnom poplatku k 1. januáru určeného obdobia správca poplatku VZN môže meniť sadzby poplatku, zaviesť prípady, v ktorých možno žiadať o zníženie poplatku alebo odpustenie poplatku, upraviť spôsob a lehotu na uplatnenie zníženia poplatku alebo odpustenia poplatku, ako aj určiť podklady, ktoré má poplatník preukázať pri vrátení poplatku.
Vychádzajúc zo zákona o miestnych daniach
správca dane nie je povinný každoročne schvaľovať VZN
. Ak správca dane schváli napr. VZN s účinnosťou od 1. 1. zdaňovacieho obdobia, VZN platí dovtedy, pokiaľ nie je nahradené novým VZN, prípadne doplnené dodatkom. Schválením nového VZN na ďalšie zdaňovacie obdobie sa predchádzajúce VZN ruší aj napriek tomu, že v prechodných a záverečných ustanoveniach chýba zmienka o jeho zrušení. Aj napriek jeho zrušeniu platí naďalej na to zdaňovacie obdobie, na ktoré bolo schválené.
Iná situácia nastáva v prípade, ak správca dane schváli VZN na konkrétne zdaňovacie obdobie. Takéto VZN neplatí na ďalšie zdaňovacie obdobie, nakoľko jeho platnosť a účinnosť je viazaná na konkrétne zdaňovacie obdobie (napríklad VZN k dani z nehnuteľnosti na zdaňovacie obdobie roku 2007).
Podľa ust. § 6 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „ zákon o obecnom zriadení") sa VZN musí vyhlásiť vyvesením na úradnej tabuli v obci najmenej na 15 dní. VZN nadobúda účinnosť pätnástym dňom od vyvesenia, ak v ňom nie je ustanovený neskorší začiatok účinnosti. Vyvesenie VZN na úradnej tabuli v obci je podmienkou jeho platnosti, okrem toho sa nariadenie zverejní aj spôsobom v obci obvyklým.
Nakoľko vo väčšine schválených a účinných VZN chýba podrobnejšia úprava niektorých ustanovení zákona, ktoré splnomocňujú správcu dane ako aj správcu poplatku na ich úpravu vo VZN, v tomto článku sa budeme zaoberať tvorbou všeobecne záväzného nariadenia
k dani z nehnuteľností a k miestnemu poplatku.
Vychádzajúc zo zákona o miestnych daniach, VZN musí obsahovať viaceré náležitosti.
Zavedenie dane z nehnuteľnosti (§ 2 vo väzbe na § 98)
Podľa § 2 zákona o miestnych daniach zavedenie dane z nehnuteľností je ponechané na správcovi dane. Zaviesť túto daň môže správca dane podľa § 98 predmetného zákona k 1. januáru zdaňovacieho obdobia.
Hodnota pozemku (§ 7 ods. 4,5 a 6)
Základom dane z pozemkov je hodnota pozemku vynásobená výmerou pozemkov v m2, pričom hodnota pozemku pri jednotlivých druhoch pozemkov je bližšie upravená zákonom. Hodnotu pozemku môže správca dane VZN určiť iba v troch prípadoch, a to pri:
1) Ornej pôde, chmeľniciach, viniciach, ovocných sadoch a trvalých trávnych porastoch
Určiť hodnotu pozemku VZN môže správca dane iba v tom prípade, ak orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady a trvalé trávne porasty podľa prílohy č. 1 k zákonu o miestnych daniach majú na území obce nulovú hodnou. Hodnota pozemku určená VZN však nesmie presiahnuť 50% hodnoty pozemku za okres, do ktorého príslušné katastrálne územie patrí.
2) Lesných pozemkoch, na ktorých sú hospodárske lesy a rybníkoch s chovom rýb a ostatných hospodársky využívaných vodných plochách
Zákon umožňuje správcovi dane, aby hodnotu pozemkov pri lesných pozemkoch, na ktorých sú hospodárske lesy a pri rybníkoch s chovom rýb a ostatných hospodársky využívaných vodných plochách, určil vo VZN. Hodnota pozemku určená vo VZN sa použije iba v tom prípade, ak daňovník hodnotu pozemku nepreukáže znaleckým posudkom vypracovaným podľa
platných predpisov o stanovení všeobecnej hodnoty majetku
(zákon č. 382/2004 Z.z. o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhláška č. 492/2004 Z.z. o stanovení všeobecnej hodnoty majetku v znení neskorších predpisov).
3) Stavebnom pozemku
Príloha č. 2 k zákonu o miestnych daniach určuje hodnotu stavebného pozemku. Správca dane môže VZN určiť inú hodnotu pozemku, než ako je uvedená v prílohe č. 2 k zákonu o miestnych daniach. Ak správca dane
určí hodnotu stavebného pozemku vo VZN, v takomto prípade bude platiť hodnota pozemku uvedená vo VZN,
pričom hodnota pozemku podľa prílohy č. 2 k cit. zákonu sa nepoužije.
Sadzba dane z pozemkov (§ 8 ods. 2)
Ročná sadzba dane z pozemkov určená cit. zákonom je 0,25%. Túto ročnú sadzbu dane z pozemkov môže správca dane zvýšiť alebo znížiť na základe VZN podľa
miestnych podmienok v obci, v jej jednotlivej časti alebo pre jednotlivé katastrálne územie.
Ak správca dane ročnú sadzbu dane nezvýši ani nezníži VZN, platí zákonom určená sadzba dane z pozemkov pre všetky druhy pozemkov, ktoré sú vymedzené v § 6 ods. 1 zákona o miestnych daniach.
Pri ponechaní zákonom určenej ročnej sadzby dane z pozemkov správca dane nie je povinný túto ročnú sadzbu dane upraviť vo VZN. Ak správca dane zákonom určenú ročnú sadzbu dane z pozemkov zníži alebo zvýši VZN, v takomto prípade ročná sadzba dane z pozemkov nesmie presiahnuť 20-násobok najnižšej ročnej sadzby dane z pozemkov určenej správcom dane vo VZN. Ak ide o pozemky funkčne spojené so stavbou jadrového zariadenia, ročná sadzba dane nesmie presiahnuť 100-násobok zákonnej ročnej sadzby dane z pozemkov.
Určenie ročnej sadzby dane z pozemkov správcom dane vo VZN
Podľa miestnych podmienok v obci pre jednotlivé druhy pozemkov (§ 6 ods. 1)
Správca dane môže určiť ročnú sadzbu dane z pozemkov podľa miestnych podmienok vo VZN, napr.:
a) orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady - 0,13%,
b) trvalé trávne porasty - 0,10%,
c) záhrady - 0,20%,
d) lesné pozemky, na ktorých sú hospodárske lesy - 0,16%,
e) rybníky s chovom rýb a ostatné hospodársky využívané vodné plochy - 0,21%,
f) zastavané plochy a nádvoria - 1%,
g) stavebné pozemky - 2%,
h) ostatné plochy okrem stavebných pozemkov - 1,50%.
Ak správca dane určí ročnú sadzbu dane VZN tak, ako je to uvedené v príklade, ustanovenie zákona o miestnych daniach je dodržané, nakoľko najvyššia ročná sadzba dane z pozemkov určená vo VZN je vo výške 2% za stavebné pozemky a najnižšia ročná sadzba dane za trvalé trávne porasty vo výške 0,10% (0,10% x 20 = 2%).
V jednotlivej časti obce pre jednotlivé druhy pozemkov (§ 6 ods. 1)
Pri určení ročnej sadzby dane z pozemkov v jednotlivej časti obce je správca dane povinný vymedziť jednotlivú časť obce VZN v súlade s ust. § 17 ods. 7 zákona o miestnych daniach. Ročná sadzba dane z pozemkov určená VZN pre jednotlivú časť obce bude platiť pre všetky druhy pozemkov, ktoré sú vymedzené v § 6 ods. 1 tohto zákona.
Pre jednotlivé katastrálne územia pre jednotlivé druhy pozemkov (§ 6 ods. 1)
Správca dane vo VZN uvedie jednotlivé katastrálne územia, ktoré sa nachádzajú v obci, napr. Staré mesto, Východ, Západ, Juh, Stred a pod.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.