Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Výberové konanie na miesto riaditeľa obecnej organizácie

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Vypísali sme výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa príspevkovej organizácie. Výberová komisia však žiadneho zo záujemcov neodporúča. Ako máme postupovať? Máme vyhlásiť nové výberové konanie? Ak by výberová komisia niekoho odporučila, nemôže sa stať, že by obecné zastupiteľstvo zvolilo kandidáta v rozpore s názorom starostu?

Zodpovedanie otázky vyžaduje presnú aplikáciu ustanovení o výberových konaniach uvedených v zákone č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 552/2003 Z.z.") a pravidiel vymenúvania riaditeľov príspevkových organizácií obce, ktoré upravuje zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení").
Výberové konanie
V praxi možno badať pomerne rozporuplné používanie inštitútu výberového konania. Uplatňuje sa na jednej strane nekritické precenenie výberových konaní aj v situáciách, keď ich použitie vedie k formálnej aplikácii (napr. keď máme na pracovisku skúseného zamestnanca schopného plnohodnotne a so znalosťou všetkých súvislostí zastať miesto vedúceho). Na druhej strane sa nedoceňuje kvalitatívny význam výberového konania, ktorý spočíva v optimalizácii výberu zamestnanca z existujúcej ponuky na trhu práce.
(Poznámka autora: Som zástancom použitia výberových konaní, a to nielen na miesta vedúcich zamestnancov; aplikoval som ich s výbornými a dlhodobými výsledkami v mnohých prípadoch. Súčasne zastávam názor, že výberové konanie v prípade, keď je možné obsadiť dané miesto skúseným kolegom z vlastných radov, je zbytočné a často vo vzťahu k ostatným uchádzačom aj formálne, čo celé výberové konanie degraduje na predstieranie výberu.)
Aj v posudzovan
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.