Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Verejné obstarávanie podprahových zákaziek a zákaziek s nízkymi hodnotami

Dátum:

Verejné obstarávanie podprahových zákaziek a zákaziek s nízkymi hodnotami
Oblasť verejného obstarávania je pre celospoločenskú dôležitosť stále vecou verejnou, ktorá je pod každodennou kontrolou verejnosti aj médií. Pri zadávaní zákaziek financovaných z verejných zdrojov sa kladie veľký dôraz na dodržiavanie základných princípov verejného obstarávania, ktoré musia zabezpečiť potrebnú otvorenosť a transparentnosť hospodárskej súťaže spolu s očakávanou hospodárnosťou a efektívnosťou.
Verejné obstarávanie, t.j. zadávanie zákaziek na dodanie tovaru, zákaziek na uskutočnenie stavebných prác, zákaziek na poskytnutie služieb a súťaž návrhov upravuje
zákon č. 25/2006 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
(ďalej len „zákon o verejnom obstarávaní").
Kontrolné orgány v rámci svojej kontrolnej pôsobnosti vykonávajú kontroly dodržiavania a uplatňovania zákona o verejnom obstarávaní, pričom ich cieľom je zabezpečiť hospodárnosť a efektívnosť pri čerpaní verejných financií, vytvoriť nediskriminujúce, transparentné a spravodlivé prostredie pre uchádzačov a záujemcov o zákazky hradené z verejných prostriedkov, zabrániť plytvaniu verejných zdrojov a vzniku korupcie. Kontrolné orgány vo svojej kontrolnej praxi často poukazujú na nelichotivú situáciu pri uplatňovaní a dodržiavaní zákona o verejnom obstarávaní a na častú absenciu verejného obstarávania v podmienkach miestnej samosprávy.
Subjekty miestnej samosprávy sú zo zákona o verejnom obstarávaní verejnými obstarávateľmi a pri zadávaní zákaziek v rámci verejného obstarávania sú povinné dodržiavať zákon o verejnom obstarávaní. Objem zákaziek financovaných zo zdrojov miestnej samosprávy, najmä z rozpočtov miest je nemalý, nie je to len zabezpečenie tovarov a služieb bežného charakteru, ale mnohokrát realizácia nových stavieb, rozsiahle rekonštrukcie a stavebné práce veľkého finančného objemu.
Pri zadávaní zákaziek obce, rozpočtové a príspevkové organizácie využívajú istú legislatívnu „voľnosť", ktorá spočíva v tom, že zadávanie podprahových zákaziek a zákaziek s nízkymi hodnotami, ktoré tvoria najväčšie percento zákaziek v miestnej samospráve, je v zákone o verejnom obstarávaní upravené len v niekoľkých ustanoveniach. K tejto skutočnosti zároveň dodávam, že pôsobnosť orgánov vnútornej kontroly v podmienkach miestnej samosprávy (hlavní kontrolóri obcí) je v oblasti verejného obstarávania obmedzená len na kontrolu postupu zadávania podprahových zákaziek a zákaziek s nízkymi hodnotami, a ostatné zákazky v miestnej samospráve sú mimo kontroly orgánov vnútornej kontroly. Navyše, keď sa v zákone o verejnom obstarávaní pozrieme na ustanovenia upravujúce oblasť zadávania pod- prahových zákaziek a zákaziek s nízkymi hodnotami, tak zistíme, že ide o oblasť legislatívne „chudobnú" a orgán vnútornej kontroly má veľmi sťaženú pozíciu pri kontrole postupu zadávania týchto zákaziek.
Poznámka: Definícii podprahových zákaziek a zákaziek s nízkymi hodnotami je v zákone o verejnom obstarávaní venované ust. § 4 ods. 4 a 5, v ktorom sú uvedené finančné limity pre aplikáciu postupu zadávania podprahových zákaziek a zadávania zákaziek s nízkou hodnotou. Postup zadávania podprahových zákaziek je v zákone o verejnom obstarávaní upravený len v ustanoveniach § 99 až § 101 a postup zadávania zákaziek s nízkou hodnotou len v ust. § 102 ods. 1 až 4.
Zdôvodnením malej legislatívnej „pozornosti" voči týmto zákazkám, najmä zákazkám s nízkymi hodnotami, je argument, že vynaložené náklady na obstaranie týchto zákaziek musia byť primerané, t.j. zodpovedajúce kvalite a cene obstarávaného tovaru, požadovanej služby alebo charakteru stavebných prác. Zákon o verejnom obstarávaní v predmetných ustanoveniach nenariaďuje verejnému obstarávateľovi konkrétny a presný postup pri zadávaní podprahových zákaziek a zákaziek s nízkymi hodnotami. Vo všeobecnosti sa predpokla
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.