Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účasť obce a VÚC na sociálnom podnikaní (3. časť)

Dátum: Rubrika: Hospodárenie Zo seriálu: Účasť obce a VÚC na sociálnom podnikaní

Príspevok sa v poslednej tretej časti zaoberá otázkami súvisiacimi so sociálnym podnikaním obcí a VÚC v súvislosti s niektorými formami podpory registrovaných sociálnych podnikov (ďalej len „RSP“) podľa osobitných predpisov.

Podpora RSP zo strany obcí a VÚC vo vybraných oblastiach a formy podpory podľa osobitných predpisov
Fungovanie a životaschopnosť každého podniku v trhovom hospodárstve závisí nielen od ochoty a schopnosti jeho zakladateľov a štatutárnych orgánov viesť podnik a zveľaďovať ho, ale aj od finančných prostriedkov, resp. inej peniazmi oceniteľnej hodnoty (zákazník, trh), ktorú podnik vlastní, resp. ňou disponuje alebo môže disponovať na podporu svojej podnikateľskej činnosti a v prípade sociálneho podniku k posilneniu svojho sociálneho dosahu.
V prípade sociálnych podnikov je takáto podpora zo strany štátu, resp. štátnych orgánov alebo orgánov verejnej správy všeobecne súčasťou ich podnikateľského modelu a často je nevyhnutná, ak majú efektívne dosahovať svoje spoločensky prospešné ciele. Je však potrebné poznamenať, že táto podpora je zároveň viac než prirodzená; RSP a orgány verejnej správy zdieľajú spoločný cieľ, a to primárne slúžiť prospechu spoločnosti ako celku alebo jej vybraných komunít. Nástroje zo strany verejnej správy na podporu fungovania sociálnych podnikov, resp. RSP možno rozdeliť do dvoch kategórií, a to na tie, ktorých pravidlá sú upravené v samotnom zákone o sociálnej ekonomike, a tie, ktorých pravidlá upravujú osobitné predpisy. Nasledujúci text bude zameraný na formy podpory zakotvené v osobitných predpisoch.
Prijatie VZN obce na zníženie dane alebo oslobodenie od dane z pozemkov, zo stavieb, bytov a nebytových priestorov
Ide o jeden z právnych inštitútov fungovania RSP. Možnosť prijatia všeobecne záväzného nariadenia (ďalej len "VZN") obce s cieľom zníženia dane z pozemkov alebo oslobodenia od dane z pozemkov bola zavedená do právneho poriadku prijatím zákona č. 112/2018 Z. z. o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o sociálnej ekonomike"), ktorým sa zmenili ustanovenia § 17 ods. 2 písm. m) a § 17 ods. 3 písm. g) zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len "zákon o miestnych daniach"). Uplatňovanie tejto podpory je účinné od 1. mája 2018.
Splnomocnenou na vydanie VZN je ktorákoľvek obec v SR s pôsobnosťou VZN na celom území obce. Pôsobnosť predmetného VZN možno obmedziť aj na určitú časť obce, a to vzhľadom na miestne pomery a podmienky v obci - RSP nemusí ani pôsobiť na jej území. Prijatie uvedeného VZN tak môže plniť účel vytvorenia podmienok pre budúcu činnosť RSP, resp. motivovania subjektov, ktoré majú záujem RSP prevádzkovať. Predmetom VZN je vymedzenie rozsahu zníženia dane z pozemkov alebo oslobodenie od dane z pozemkov a/alebo vymedzenie rozsahu zníženia dane alebo oslobodenie od dane zo stavieb, bytov a nebytových priestorov, ktoré sú vo vlastníctve RSP.
Rozsah zníženia dane z pozemkov, stavieb, bytov alebo nebytových priestorov nie je zákonom limitovaný, a tak možno znížiť povinnosť RSP platiť dane z bytov, pozemkov, stavieb alebo nebytových priestorov na minimum, daň však nemožno "znížiť" na nulu. V prípade oslobodenia od miestnej dane z pozemkov, bytov, stavieb a nebytových priestorov ide o vymedzenie, že RSP sú oslobodené od platenia miestnych daní za pozemky, stavby alebo byty a nebytové priestory. Zníženie, ako aj oslobodenie od dane za stavby, pozemky, byty a nebytové priestory vo vlastníctve RSP možno realizovať vo forme samostatného VZN, ktorým sa mení a dopĺňa pôvodné VZN o miestnych daniach a poplatkoch. Na prijatie takého VZN je nutný súhlas trojpätinovej väčšiny prítomných poslancov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.