Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Tvorba a dopĺňanie katalógov pracovných činnosti pri výkone práce vo verejnom záujme

Dátum:

Tvorba a dopĺňanie katalógov pracovných činnosti pri výkone práce vo verejnom záujme
Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní v z. n. p. (ďalej len „nariadenie vlády "), ktoré je vydané na základe § 28 ods. 3 zákona č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o odmeňovaní") v Prílohe č. 1 ustanovuje katalóg pracovných činnosti s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme a v Prílohe č. 2 katalóg pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme (ďalej len „katalógy"). Katalógy sú vytvorené na základe analytického bodového hodnotenia pracovných činností vykonávaných vo verejnom záujme.
TVORBA KATALÓGOV NA ZÁKLADE HODNOTENIA PRÁCE
Hodnotením práce sa vytvára hierarchia pracovných činností podľa náročnosti prác. Nie je možné stotožňovať hodnotenie práce s hodnotením výkonu zamestnanca a zároveň hodnotením práce nahrádzať hodnotenie výkonu zamestnanca. Hodnotením práce sa určí všeobecná hodnota práce, bez zohľadnenia jej vykonávateľa. Hodnotením výkonu zamestnanca sa zabezpečí jeho odmeňovanie podľa kvality a množstva práce. Tak hodnotenie práce, ako aj hodnotenie výkonu zamestnanca, má zásadný význam pre spravodlivé a diferencované odmeňovanie. Z toho dôvodu názor, že hodnotenie práce a vytváranie katalógov pracovných činností (prác) vedie k „rigidite" v odmeňovaní a znamená zachovanie negatívnych, zastaraných pozostatkov v odmeňovaní, nie je odôvodnený.
Hodnotenie práce predstavuje
..... systematický proces určovania relatívnej ceny práce, ktorého účelom je najmä:
poskytovať racionálnu základňu pre vytvorenie a uplatňovanie spravodlivého a objektívneho odmeňovania,
napomáhať k vytváraniu relácií medzi existujúcimi prácami,
umožniť prijímať dôsledné a logické rozhodnutia o mzdových tarifách a tarifných stupňoch,
určiť, nakoľko je hodnota práce navzájom porovnateľná, aby bolo možné zabezpečiť, že za práce rovnakej hodnoty bude vyplatená rovnaká odmena." (Zdroj: Armstrong, M.: Personální management, Grada Publishing, 1999, str. 609).
Hodnotenie práce umožňuje vytvoriť rámec na spravodlivejšie odmeňovanie, nahradiť chaos poriadkom a subjektívne rozhodovanie v oblasti odmeňovania priblížiť „racionálnemu" rozhodovaniu. Hodnotením práce sa kvantitatívne vyjadrujú kvalitatívne rozdiely práce, a tým sa tvorí základ pre diferencované odmeňovanie (pre zaraďovanie zamestnancov do platových tried podľa náročnosti vykonávaných prác).
METÓDY HODNOTENIA PRÁCE
Vo všeobecnosti sa pri hodnotení práce uplatňuje analytické hodnotenie alebo sumárne (neanalytické) hodnotenie práce. Existujú aj ďalšie prístupy na hodnotenie práce, ako napr. hodnotenie založené na zručnosti a schopnosti (kompetencii), tržné oceňovanie práce a celý rad ďalších prístupov, ktoré uplatňujú rôzne poradenské firmy v tejto oblasti (tzv. „súkromné" metódy), ktoré vo väčšine prípadov ale vychádzajú z analytického hodnotenia práce.
Pri
sumárnych metódach
sa porovnávajú práce ako celok (bez spoznania a skúmania faktorov, ktoré jednotlivé práce odlišujú). Medzi tieto metódy patrí najmä
klasifikačná metóda, určovanie poradia prác a párové porovnávanie.
K
analytickým metódam
, ktoré sú založené na analýze práce, patrí najmä
bodová metóda a metóda faktorového porovnávania
. Z týchto základných metód analytického hodnotenia práce bol v praxi vytvorený celý rad ďalších, modifikovaných metód, ktoré vznikli kombináciou základných metód hodnotenia práce.
Metodika hodnotenia pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme
Katalóg je vypracovaný na základe jednotného analytického bodového hodnotenia pracovných činností. Analytické bodové hodnotenie pracovných činností sa uplatňuje aj pri posudzovaní návrhov na zmenu a dopĺňanie katalógu.
Základom hodnotenia sú spoločné kritéria a k nim prislúchajúca hodnota bodov, čo umožňuje vytvoriť objektívnu hierarchiu pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme. Hodnotenie zohľadňuje nároky na činnosti z hľadiska zložitosti pracovných činností, zložitosti zariadenia alebo zložitosti požadovanej techniky vlastnej činnosti a zložitosti pracovných vzťahov, zodpovednosti za výsledky práce, zodpovednosti za bezpečnú prácu a zodpovednosti vyplývajúcej z možného rizika vzniku škody na hmotnom alebo nehmotnom majetku, záťaže fyzickej a psychickej a nárokov na odbornú prípravu určenú stupňom vzdelania, osobitnou odbornou spôsobilosťou podľa osobitného predpisu a odbornou praxou.
Kritéria, ktoré sa uplatňujú pri hodnotení činností, sú rovnaké pre všetky pracovné činnosti pri výkone práce vo verejnom záujme, bez ohľadu na to, či ich vykonávajú muži alebo ženy.
Pri hodnotení sa posudzuje náročnosť pracovných činností podľa týchto kritérií a subkritérii:
A. Odborná príprava a prax
A1. Základná odborná príprava - vzdelanie
A2. Osobitné kvalifikačné predpoklady
A3. Odborná prax.
B. Zložitosť práce
Syntetické kritérium zložitosť práce vyjadruje náročnosť práce danú komplikovanosťou pracovného procesu. Táto komplikovanosť je vymedzená množstvom prvkov pracovného procesu (pracovných operácií) a väzbami medzi nimi, ktoré vytvárajú rôzne štruktúry.
Zložitosť práce je vyjadrená subkritériami:
B1. Zložitosť pracovnej činnosti
B2. Zložitosť zariadenia alebo zložitosť požadovanej techniky vlastnej činnosti
B3. Zložitosť pracovných vzťahov.
C. Zodpovednosť
Syntetické kritérium vyjadruje náročnosť vykonávanej práce vyplývajúce z požiadaviek na zníženie rizika vzniku chýb pri realizácií činnosti, ktoré majú negatívny dosah tak na plnenie pracovných úloh a dosiahnuté výsledky, ako aj na samotného zamestnanca, resp. spolupracovníkov.
Zodpovednosť je vyjadrená subkritériami:
C1. Zodpovednosť za výsledky práce
C2. Zodpovednosť za bezpečnosť práce
C3. Zodpovednosť vyplývajúca z možného rizika vzniku škody na hmotnom alebo nehmotnom majetku
D. Záťaž
Syntetické kritérium „záťaž“ vyjadruje náročnosť vykoná
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.