Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Poskytovanie opatrovateľskej služby obcami a VÚC

Dátum:

Poskytovanie opatrovateľskej služby obcami a VÚC
K výrazným znakom úrovne vyspelosti spoločnosti patrí aj pomoc a starostlivosť o občanov, ktorí nie sú zo spoločenských alebo zdravotných dôvodov schopní zabezpečiť si základné životné potreby. Pomoc takýmto občanom, ak má mať primeraný účinok, nemôže byť ponechaná na náhodných dobrovoľníkov. Je potrebné, aby bol za pomoc občanom na ňu odkázaným niekto zodpovedný, aby ju niekto riadil, financoval a aby bol upravený aj rozsah takejto pomoci. Za účelom vnesenia pravidiel do pomoci občanom na ňu odkázaným vošiel dňom 1. januára 2009 do platnosti zákon č. 448/2008 Z.z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. Úprava zákona vymedzila, koho sa opatrovateľská služba týka a kto je prvoradým poskytovateľom opatrovateľskej služby, ako aj rozsah poskytovaných služieb.
Prijímateľ sociálnej služby
Prijímateľ sociálnej služby môže byť občan Slovenskej republiky, ktorý má na území Slovenskej republiky trvalý alebo prechodný pobyt a súčasne spĺňa podmienky pre to, aby mu takáto služba bola poskytnutá. Prijímateľom sociálnej služby môže byť aj občan členského štátu Európskej únie, ktorý má registrovaný trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a súčasne je na Slovensku zamestnaný alebo tu študuje. Môže ním byť prípadne aj Slovák žijúci v zahraničí, ktorý sa zdržiava na území Slovenskej republiky v priebehu jedného kalendárneho roka nepretržite aspoň 180 dní. Poberateľom sociálne služby môže byť aj rodinný príslušník takéhoto občana.
Poberateľom sociálnej služby môže byť aj partnerstvo a komunita za podmienky, že zoskupujú občanov, ktorí spĺňajú podmienky pre poskytovanie sociálnej služby.
Partnerstvo a komunita
Partnerstvo
je zoskupenie osôb vytvorené za účelom realizácie sociálnej služby, ktorou sa predchádza vzniku nepriaznivých sociálnych situácií alebo sa vzniknuté nepriaznivé sociálne situácie zmierňujú. Partnerstvo môže byť vytvorené najmä obcou alebo vyšším územným celkom, ale jeho zriaďovateľom môže byť aj úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, prípadne iná ľubovoľná osoba ako člen partnerstva.
Komunita
je skupina osôb, ktorá žije v určitom zoskupení ohraničeným najmä ulicou, mestskou časťou, obcou, mestom a ktorú spájajú spoločné záujmy, hodnoty a ciele. Za účelom prijímania sociálnych služieb uzatvára komunita s poskytovateľom sociálnych služieb zmluvu, ktorou sa vymedzuje účel, čas a rozsah poskytovanej služby.
Poskytovateľ sociálnej služby
Poskytovateľom sociálnej služby je obec alebo vyšší územný celok.
Obec alebo vyšší územný celok za týmto účelom môžu zriadiť alebo založiť právnickú osobu a poveriť ju výkonom poskytovania sociálnej služby. Obec tiež môže poveriť poskytovaním sociálnych služieb svojho odborného zamestnanca. Za odborného zamestnanca pre poskytovanie sociálnych služieb sa považuje najmä sociálny pracovník, vychovávateľ, pracovný terapeut, špeciálny pedagóg, liečebný pedagóg, sociálny pedagóg, psychológ, opatrovateľ, fyzioterapeut, asistent liečebnej výživy, sestra poskytujúca odborné ošetrovateľské úkony či inštruktor sociálnej rehabilitácie.
Ak to okolnosti a stav poberateľa sociálnej služby umožňujú, môže obec opatrovateľskou službou poveriť aj rodinného príslušníka poberateľa sociálnych služieb, s ktorým o tejto službe musí spísať dohodu o jej výkone, ako aj o finančnej odmene, ktorá tomuto rodinnému príslušníkovi prináleží.
Povinnosti poskytovateľa sociálnej služby
Obci, ako aj vyššiemu územnému celku, vyplýva zákonná povinnosť poskytovať občanom, ktorí sú odkázaní na pomoc, sociálnu službu primerane stavu ich potreby. Základnou úlohou poskytovania sociálnych služieb je prihliadať na individuálne potreby občana, aktivizovať občana podľa jeho schopností a možností a poskytovať mu sociálnu službu, ktorú potrebuje, na odbornej úrovni.
Sociálna služba sa musí poskytnúť najneskôr do 60 dní od podania žiadosti. Ak však je život alebo zdravie občana vážne ohrozené, alebo ak občan nemá zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojovanie základných životných potrieb, obec musí poskytnúť alebo zabezpečiť poskytovanie sociálnej služby bezodkladne. V prípade, že obec nie je schopná sociálnu službu poskytnúť vlastnými pracovníkmi, prípadne firmou, ktorú za týmto účelom zriadila, môže poskytovanie sociálnych služieb zabezpečiť u iného poskytovateľa, ktorým môže byť aj iná právnická osoba.
Zariadenia pre poskytovanie sociálnych služieb
Centrum sociálnych služieb
V centre sociálnych služieb sa poskytuje sociálna služba občanovi, ktorý je odkázaný na pomoc iného. Súčasťou pomoci sú aj podporné činnosti v plnom rozsahu. Ak je domov sociálnych služieb určený pre deti, je súčasťou poskytovaných služieb aj výchova a príprava na vyučovanie.
Denný stacionár
V dennom stacionári sa poskytuje hlavne pobyt v čase pracovného dňa, sociálne poradenstvo, sociálna rehabilitácia, stravovanie, pracovná terapia a záujmová činnosť. Mimo pracovného času sa občan opäť vráti do svojho prirodzeného rodinného prostredia, kde sa o neho majú možnosť postarať jeho rodinní príslušníci.
Špecializované zariadenie
V špecializovanom zariadení sa poskytuje sociálna služba s vyšším stupňom odkázanosti. Ide o občanov so zdravotným postihnutím, ktorým je hlavne Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, pervazívna vývinová porucha, skleróza multiplex, schizofrénia, demencia rôzneho typu etiológie, hluchoslepota, AIDS. Špecializované zariadenie môže byť riešené formou denného stacionára, alebo formou týždennej pobytovej služby, pričom sa odkázaný občan v čase, kedy sa o neho môže postarať rodina, vracia do rodinného prostredia.
Podporné činnosti v centrách sociálnych služieb pre pobyt
V zariadeniach sociálnych služieb sa môže podľa potreby poskytovať sociálne poradenstvo, sociálna rehabi
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.