Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obec ako platiteľ DPH a stavebné práce

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V zákone č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) bol zavedený tuzemský prenos daňovej povinnosti v sektore stavebníctva s účinnosťou od 1. januára 2016. Uvedený režim prenosu sa vzťahuje aj na obce, ktoré majú postavenie platiteľov dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“).

V príspevku uvádzame, kedy obci vznikne daňová povinnosť v súvislosti s prijatými stavebnými prácami a kedy a v akom rozsahu jej vznikne právo na odpočítanie dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“).

Prenos daňovej povinnosti DPH – výnimka zo všeobecného pravidla

Prenos daňovej povinnosti z dodávateľa tovaru alebo služby na príjemcu plnenia, t. j. na osobu, ktorá kúpila tovar alebo prijala službu, je výnimkou zo všeobecného pravidla uplatňovania DPH.

Podľa všeobecného pravidla uvedeného v § 69 ods. 1 zákona o DPH je osobou povinnou platiť DPH platiteľ, ktorý dodáva tovar alebo službu v tuzemsku (bežný režim). V režime prenosu daňovej povinnosti je táto povinnosť presunutá na pla­titeľa dane, ktorému je dodaný tovar alebo ktorému sú poskytnuté služby.

Prenos daňovej povinnosti pri uplatňovaní DPH v stavebníctve znamená, že daňová povinnosť z dodania tovaru alebo služby v tuzemsku je prenesená z dodávateľa tovaru alebo služby na príjemcu, ktorému bola dodaná stavba, tovar s montážou alebo poskytnutá stavebná práca. Dodávateľ pre odberateľa vyhotoví faktúru v cene bez dane. Príjemca ­plnenia (teda aj obec, ktorá je platiteľom DPH) je povinný platiť daň a uplatniť tzv. samozdanenie, t. j. k cene dodaného tovaru alebo služby uplatniť DPH, ktorú uvedie do daňového priznania a priznanú daň odviesť do štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Príjemca plnenia, platiteľ dane, má právo ním uplatnenú daň odpočítať v súlade s podmienkami podľa § 49 až 51 zákona o DPH.

Základné podmienky prenosu daňovej povinnosti v stavebníctve

Prenos daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH v sektore stavebníctva sa uplatní len v prípade, keď sa dodanie realizuje medzi tuzemskými platiteľmi dane, t. j. dodávateľ aj odberateľ musia byť registrovaní pre daň v Slovenskej republike podľa § 4 zákona o DPH, prípadne podľa § 4b, § 5 a § 6 zákona o DPH (registrácia, pri ktorej zdaniteľné osoby nadobudnú štatút platiteľa DPH). Obce sú registrované ako platitelia DPH z rôznych dôvodov, napr. z dôvodu dodávky tepla, prevádzkovania športovísk alebo iných zariadení, prevádzkovania jedální, bufetov a pod.

V prípade registrácie podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH (bez štatútu platiteľa DPH) nemožno uplatniť prenos daňovej povinnosti podľa uvedeného ustanovenia.

Tuzemský prenos daňovej povinnosti v stavebníctve sa uplatní, keď sú splnené súčasne nasledujúce podmienky:

  • predmetom dodania sú stavebné práce patriace do sekcie F štatistickej klasifikácie produktov (CPA);
  • miesto dodania tovaru alebo služby je na území SR;
  • dodávateľ a odberateľ sú platitelia dane v tuzemsku, t. j. sú registrovaní pre daň podľa § 4, § 4b, § 5 a § 6 zákona o DPH.

Podmienky na uplatnenie prenosu daňovej povinnosti – zaradenie do sekcie F štatistickej klasifikácie produktov

Nariadením komisie (EÚ) č. 1209/2014 z 29. októbra 2014, ktorým sa mení nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činností (SPA) a ktorým sa zrušuje nariadenie Rady (EHS) č. 3696/93, bola zavedená nová štatistická klasifikácia produktov podľa činností (CPA). V súvislosti s prenosom daňovej povinnosti v stavebníctve zákon o DPH odkazuje na uvedenú štatistickú klasifi

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály