Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nútené odstránenie motorového vozidla

Dátum:

Nútené odstránenie motorového vozidla
Problematika odstraňovania motorových vozidiel tvoriacich prekážku cestnej premávky alebo vozidiel zanechaných na miestach, kde je zastavenie a státie zakázané, je veľmi citlivá. Zákon č. 315/1996 Z.z. o premávke na pozemných komunikáciách bol zrušený a nahradený zákonom č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestnej premávke") s účinnosťou od 1.2.2009 (prevažná časť ustanovení). V tomto článku sa pokúsim načrtnúť rámcovo problematiku odstránenia motorových vozidiel a poukázať na niektoré praktické rozmery právnej úpravy najmä pre
obce
.
Prekážkou cestnej premávky sa v zmysle § 2 ods. 2 zákona o cestnej premávke rozumie všetko, čo môže ohroziť alebo obmedziť jazdu vozidiel a pohyb chodcov. Takéto vymedzenie možno zaradiť medzi tzv. neurčité pojmy správneho práva, ktoré predpokladajú aktívnu rozhodovaciu činnosť orgánov verejnej správy. V konečnom dôsledku je osobou oprávnenou rozhodnúť, či vozidlo môže ohroziť alebo obmedziť ostatných účastníkov cestnej premávky, vždy orgán verejnej správy. Zákon o cestnej premávke ustanovuje okruh povinných subjektov na odstránenie prekážky cestnej premávky, a to:
• ten, kto spôsobil prekážku cestnej premávky,
• správca cesty,
• policajný zbor.
Citovaný zákon v tomto smere rozpoznáva osobitné postavenie policajta ako rozhodovacieho subjektu, ktorý môže rozhodnúť o odstránení prekážky. Policajt však sám nie je povinným subjektom na odstránenie prekážky a ako povinný subjekt na odstránenie prekážky môže označiť policajný zbor alebo správcu cesty. Pre prípad realizácie povinnosti odstrániť prekážku cestnej premávky tým, kto spôsobil takúto prekážku alebo správcom cesty, rozhodovanie o odstránení prekážky vychádza z vnútorných rozhodovacích mechanizmov týchto subjektov.
Správca cesty je osoba určená zákonom č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v z. n. p.; ust
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.