Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nový zákon o obaloch a obce

Dátum:

Nový zákon o obaloch a obce
Po dlhej príprave a niekoľkomesačnom pripomienkovom konaní bol prijatý nový zákon o obaloch. Ide o zákon č. 119/2010 Z.z. o obaloch a o zmene zákona č. 223/2001 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „nový zákon o obaloch“), ktorý nadobudol účinnosť 1. mája 2010 a k tomuto dátumu zrušil:
• Článok I predchádzajúceho zákona č. 529/2002 Z.z. o obaloch v z. n. p., pričom v platnosti zostali len novely iných zákonov uvedené v novelizačných článkoch,
• nariadenie vlády SR č. 220/2005 Z.z., ktorým sa ustanovujú záväzné limity pre rozsah zhodnocovania odpadov z obalov a pre rozsah ich recyklácie vo vzťahu k celkovej hmotnosti odpadov z obalov,
• vyhlášku Ministerstva životného prostredia SR č. 732/2002 Z.z. o zozname zálohovaných obalov, ktoré nie sú opakovane použiteľné, a o výške zálohy za ne a o výške zálohy za zálohované opakovane poži- teľné obaly v znení vyhlášky Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 25/2009 Z.z.,
• vyhlášku Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 210/2005 Z.z. o vykonaní niektorých ustanovení zákona o obaloch.
Všetky uvedené vykonávacie predpisy budú nahradené novými, ktoré sa v súčasnosti už pripravujú.
Pre obce je zákon o obaloch dôležitý, pretože veľkú časť obalov tvoria spotrebiteľské obaly, ktoré po použití končia spravidla ako odpad z obalov v komunálnom odpade. Nový zákon o obaloch v mnohom preberá obsah a štruktúru predchádzajúceho zákona, ale prináša aj viaceré zmeny, ktoré sú zaujímavé z pohľadu obcí.
Precizovanie pojmu obal
Novým zákonom o obaloch bola upravená a doplnená základná definícia pojmu obal; v § 2 písm. a) sa ustanovuje, že:
„obalom je výrobok, ktorý sa používa na balenie tovaru, jeho ochranu, manipuláciu s ním, dodávanie a prezentáciu, od surovín po výrobky, od výrobcu po užívateľa alebo spotrebiteľa, ktorý spĺňa kritériá uvedené v prílohe č. 1; za obaly sa považujú aj nevratné časti obalov používané na tie isté účely."
Nový zákon o obaloch preberá do slovenského právneho poriadku smernicu Európskeho parlamentu a Rady 94/62/ES o obaloch a odpadoch z obalov v znení neskorších predpisov. Na zabezpečenie plného súladu s touto smernicou bola do cit. zákona doplnená príloha č. 1, v ktorej sú ustanovené kritériá podrobnejšie definujúce obal.
„Kritérium 1
Výrobok sa považuje za obal bez toho, aby boli dotknuté ďalšie funkcie obalu vtedy, ak
a) je oddeliteľnou súčasťou výrobku,
b) nie je nevyhnutný na uchovávanie, podporu alebo zachovávanie výrobku počas jeho životnosti a
c) všetky jeho časti nie sú určené na spoločné použitie, spotrebovanie alebo zneškodnenie.
Príklady uplatnenia kritéria 1
V
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.