Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva

Dátum: Rubrika: Z legislatívy

Článok predstavuje prehľad niektorých zmien zavedených novelou zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o podmienkach výkonu volebného práva“) účinnou od 1. januára 2022. Tieto zmeny sa týkajú najmä informovania o utvorení volebných okrskov, technického zabezpečenia pre okrskovú volebnú komisiu, preukazovania totožnosti voliča vo volebnej miestnosti, zápisnice okrskovej volebnej komisie, volebných obvodov, registrácie kandidátov pre voľby do obecného zastupiteľstva a odmeňovania členov volebných komisií.

S účinnosťou od 1. januára 2022 došlo najmä k týmto zmenám zákona o podmienkach výkonu volebného práva (zákonom č. 512/2021 Z. z.):
Volebné okrsky
Podľa novelizovaného § 8 ods. 1 zákona o podmienkach výkonu volebného právaobec najneskôr v posledný deň lehoty uvedenej v rozhodnutí o vyhlásení volieb
zverejní na úradnej tabuli obce
a na svojom 
webovom sídle,
ak ho má zriadené,
informáciu o utvorení volebných okrskov 
s vymedzením ich územného obvodu a informáciu o určení volebných miestností.
V dôvodovej správe k uvedenej novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva (ďalej len "dôvodová správa") sa uvádza, že mnohé obce informovali týmto spôsobom voličov aj bez uvedenej zákonnej povinnosti, aplikačná prax však poukázala na potrebu zakotviť túto povinnosť explicitne v zákone z dôvodu, že viaceré obce svojich voličov o týchto skutočnostiach neinformovali vôbec, čím vznikali nedorozumenia a spory.
Zároveň sa uložila povinnosť v súlade so zákonom č. 184/1999 Z. z. o používaní jazykov národnostných menšín v z. n. p. informovať voličov v obciach, v ktorých majú obyvatelia právo používať jazyk národnostnej menšiny, aj v príslušnom jazyku tejto menšiny.
Technické zabezpečenie pre okrskovú volebnú komisiu
Ďalšou zmenou je doplnenie povinnosti podľa § 8 ods. 2 zákona o podmienkach výkonu volebného práva, podľa ktorej
starosta obce zabezpečí pre okrskovú volebnú komisiu na účely vykonania volieb prístup k internetu.
Cieľom tejto novej povinnosti je odbremeniť predsedov okrskových volebných komisií od osobného doručovania zápisníc volebnej komisii vyššieho stupňa a od čakania na spracovanie zápisnice odborným sumarizačným útvarom. V dôvodovej správe sa v tejto súvislosti tiež uvádza:
"Elektronizácia zasielania zápisníc bude mať veľký význam najmä v deň konania volieb do orgánov územnej samosprávy v roku 2022, keď budú okrskové volebné komisie zisťovať výsledky dvoch volieb bezprostredne za sebou. Predseda okrskovej volebnej komisie po podpísaní zápisnice okrskovej volebnej komisie o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov a jej zaslaní obvodnej volebnej komisii elektronicky bude môcť hneď vydať pokyn na začatie zisťovania výsledkov hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. (...) Povinnosť zabezpečiť prístup do siete internet sa však nebude vzťahovať iba na volebný deň, ale túto povinnosť bude nevyhnutné splniť v dostatočnom časovom predstihu pred voľbami za účelom vykonania skúšky zasielania zápisníc prostredníctvom informačného systému Štatistického úradu SR s cieľom úspešného a bezporuchového spracovania výsledkov volieb."
Informovanie voličov - občanov iného členského štátu EÚ
Podľa nového znenia § 21 ods. 2 zákona o podmienkach výkonu volebného práva obec najneskôr desať dní po vyhlásení volieb do Európskeho parlamentu
zverejní na úradnej tabuli obce a na svojom webovom sídle,
ak ho má zriadené,
informáciu o podmienkach práva voliť a práva byť volený pre voličov, ktorí sú občanmi iného členského štátu EÚ.
Vzor tejto informácie v slovenskom a anglickom jazyku zabezpečí pre obec Ministerstvo vnútra SR a zverejní ho na svojom webovom sídle.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.