Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Napadnutie prevodu vlastníctva z majetku obce na súde

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Naša obec predala v roku 2015 pozemky priamym predajom za ceny vyššie, ako stanovili znalecké posudky. Prevody vlastníctva boli bez problémov zapísané v katastri nehnuteľností. Jeden občan namieta nezákonnosť týchto zápisov. Je to aj po šiestich rokoch ešte možné?

V bežnej konverzácii by mohla nasledovať odpoveď, že možné je to určite, ale vymáhanie zmien v zápisoch nebude reálne. Je však potrebné zorientovať sa v príslušných právnych pravidlách, ktoré obsahuje zákon č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p. (ďalej len "zákon o majetku obcí").

Zákon o majetku obcí – výňatok

§ 9b

(1) Fyzická osoba, ktorá má v obci trvalý pobyt, sa môže domáhať neplatnosti právneho úkonu alebo určenia vlastníctva obce k majetku, ktorý bol obcou prevedený na tretiu osobu, ak prevod majetku obce nebol realizovaný na základe obchodnej verejnej súťaže, dražbou alebo priamym predajom najmenej za cenu stanovenú podľa osobitného predpisu, okrem prípadov, keď tento zákon iný spôsob prevodu pripúšťa.

(2) Žalobu podľa odseku 1 je možné podať na súde do jedného roka odo dňa prevodu vlastníckeho práva z majetku obce na nadobúdateľa.

Pre úplnosť použijeme aj zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení"):

Zákon o obecnom zriadení – výňatok

§ 3

Obyvatelia obce

(1) Obyvateľom obce je osoba, ktorá má na území obce trvalý pobyt.

Z citovaných ustanovení vyplýva, že oprávnenie domáhať sa neplatnosti právneho úkonu v súvislosti s prevodmi majetku obce podľa § 9b ods. 1 zákona o majetku obcí patrí každému obyvateľovi obce.
V iných prípadoch má takéto oprávnenie na podanie žaloby (tzv. aktívnu legitimáciu) len ten, kto preukáže svoj oprávnený záujem. Inak povedané, obyvateľ obce je aktívne legitimovaný na podanie takejto žaloby aj bez toho, aby musel preukazovať svoj oprávnený záujem, pretože ide o ochranu zákonnosti prevodov vo verejnom záujme. (Z tohto dôvodu sa používa na podobné situácie výraz "verejná žaloba".)
Skutkovým základom pre podanie verejnej žaloby podľa § 9b ods. 1 zákona o majetku obcí by malo byť, že došlo k prevodu majetku obce v rozpore s pravidlami pre obchodnú verejnú súťaž, dražbu alebo priamy predaj.
Ohraničenie oprávnenia podať žalobu do jedného roka odo dňa prevodu vlastníckeho práva je opodstatnené požiadavkou právnej istoty zmluvných strán; výraz "odo dňa prevodu" treba rozumieť tak, že dňom prevodu je dátum vkladu vlastníckeho práva na nadobúdateľa.
Čiastkový záver
S poukazom na skôr uvedené skutočnosti možno usúdiť, že prípadnú žalobu podanú po takom dlhom čase by súd s odkazom na § 9b ods. 2 zákona o majetku obcí odmietol ako podanú po uplynutí zákonom stanovenej lehoty.
Mimochodom, z opisu situácie uvedeného v texte otázky a zo zápisu prevodov v katastri nehnuteľností je možné usudzovať, že bolo dokladmi dokumentované splnenie zákonných podmienok na prevod vlastníctva priamym predajom. Kataster nehnuteľností totiž podľa usmernenia Úradu geodézie, kartografie a katastra SR (č. LO-1153/2012 zo dňa 3. februára 2012) skúma, či boli prijaté zákonom predpísané rozhodnutia obecného zastupiteľstva, či boli dostatočne určito schválené všetky obligatórne náležitosti prevodu vrátane predloženia znaleckého posudku a vyjadrenia starostu obce, že kupujúci nie je blízkou osobou vylúčenou z priameho predaja ustanoveniami § 9a ods. 6 a 7 zákona o majetku obcí.
Záver
Mimoriadne významné oprávnenie každého obyvateľa obce podať verejnú žalobu podľa § 9b ods. 1 zákona o majetku obcí znamená zásah do právnej istoty zmluvných strán, ktorý je vykompenzovaný stanovením zákonnej lehoty na podanie takejto žaloby. Po uplynutí jedného roka odo dňa vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností v prospech nadobúdateľa by podanie verejnej žaloby už nemalo oporu v zákone.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.