Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Mandátna zmluva a jej uplatnenie vo verejnej správe

Dátum:

Mandátna zmluva a jej uplatnenie vo verejnej správe
Uvedený druh obchodnej zmluvy obce a mestá využívajú hlavne v pracovnoprávnych vzťahoch na zastupovanie pred súdmi, resp. pri zodpovednosti v rámci účtovníctva a auditu, taktiež v rámci svojich podnikateľských aktivít, a to poradenstva, zastupovania ako aj zveľaďovania, zhodnocovania a predaja svojho majetku.
Vzhľadom na to, že ide o základný typ zmluvy, jej ustanovenia sa podporne použijú aj na prípady, kde obsahom zmluvného vzťahu je povinnosť zariadiť určitú obchodnú záležitosť na účet iného, pokiaľ z osobitnej úpravy konkrétnej zmluvy nevyplýva niečo iné.
Vo všeobecnosti sa mandátna zmluva široko uplatňuje predovšetkým pri poskytovaní právnej pomoci advokátmi, pri zastupovaní podnikateľov v obchodnoprávnych záležitostiach. Základným znakom mandátnej zmluvy je zariadenie určitej obchodnej záležitosti. Obchodný zákonník (zákon č. 513/1991 Z.z. v z. n. p.) používa pre stranu, pre ktorú má byť záležitosť zariadená, označenie „mandant."
Základný rozdiel medzi mandátnou zmluvou a plnomocenstvom spočíva v tom, že
plnomocenstvo je jednostranný právny úkon týkajúci sa vzťahov voči tretím osobám (súdom, štátnym orgánom atď.) a mandátna zmluva sa zase týka len vzťahu medzi mandantom a mandatárom a plnomocenstvo priamo z nej nevyplýva. V prípade zariaďovania obchodnej záležitosti konajúcim vo vlastnom mene a na účet mandanta pôjde o komisionársku zmluvu
.
Podstatné náležitosti zmluvy
Podstatnými časťami zmluvy sú:
• určenie subjektov (mandanta a mandatára),
• určenie obchodnej záležitosti, ktorá má byť zariadená na účet mandanta.
Na uzavretie zmluvy sa nevyžaduje písomná forma. Mandátna zmluva ako obchodná zmluva je odplatnou zmluvou, odplatnosť ktorej bude spravidla vyjadrená v zmluve stanovením výšky odmeny. Samotná výška odmeny nie je podstatnou časťou zmluvy. Ak obchodná záležitosť, ktorú sa mandatár zaviazal zariadiť, nie je predmetom jeho podnikateľskej činnosti, musí byť odplata v zmluve výslovne vyjadrená. V prípade, že by sa zmluvné strany výslovne dohodli, že zariadenie obchodnej záležitosti bude vykonané bezplatne, pôjde o
príkaznú zmluvu
podľa Občianskeho zákonníka (zákon č. 40/1964 Z.z. v z. n. p.), aj keby zmluvu uzavreli podnikatelia. Z hľadiska subjektov, vzhľadom na to, že mandátna zmluva nie je zaradená medzi tzv.
absolútnymi obchod
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.