Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Hazardné hry a obce

Dátum:

Hazardné hry a obce
Prevádzkovanie hazardných hier sa na Slovensku začalo intenzívne rozvíjať už od roku 1990. Tento spôsob zábavy predstavuje špecifický prístup k využívaniu voľného času, uspokojuje občanov v pocite napätia a ich túžbe po prípadnej výhre, teda výraznejšom jednorazovom finančnom príjme.
Regulácia hazardných hier, ochrana občanov a verejnej morálky pred nepriaznivými účinkami stávok a hier si vyžaduje osobitý prístup zo strany štátu. Štát realizuje svoju politiku sústavou legislatívnych opatrení, ktorými usmerňuje tento úsek a sústavou dozorných orgánov, ktorými zabezpečuje dodržiavanie a presadzovanie ustanovených právnych opatrení.
Obmedzujúca (reštriktívna) politika nie je chápaná len z dôvodu ochrany, prevencie a získavania peňazí na verejnoprospešné účely, ale zahŕňa aj podmienky pre zodpovedné hranie (napr. aby sa hry nezúčastňovali mladiství, hrať pre zábavu a potešenie, nebrať hru ako formu zárobku, mať hru pod kontrolou a pod.).
Od 1. mája 2005 je účinný zákon č. 171/2005 Z.z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o hazardných hrách“), ktorý nahradil zákon č. 194/1990 Zb. o lotériách a iných podobných hrách v z. n. p. V zákone o hazardných hrách sa pri výkone dozoru uplatňuje princíp, že
„kto povoľuje, ten dozoruje".
Rozšíril sa okruh orgánov vykonávajúcich dozor o obce, ktoré dovtedy dozornú činnosť nevykonávali, aj keď boli povoľujúcim orgánom a aj príjemcom finančných prostriedkov z prevádzkovania vybraných hazardných hier. Zároveň sa obce stali aj správcami odvodov do ich rozpočtu, dovtedy nimi boli daňové úrady.
Účelom zákona o hazardných hrách je vo verejnom záujme vytvoriť podmienky na ochranu verejného poriadku pri prevádzkovaní hazardných hier a zabezpečiť spoločenskú kompenzáciu rizík vyplývajúcich z prevádzkovania hazardných hier a účasti na nich. Zák
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.