Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Znečistenie ovzdušia na vidieku môže byť rovnako nebezpečné ako mestské

Dátum: Rubrika: Trendy

Nový výskum ukazuje, že chemická reaktivita, sezónnosť a distribúcia tuhých častíc prenášaných vzduchom sú kritickými metrikami pri zvažovaní vplyvu znečistenia ovzdušia na ľudské zdravie. Súčasné environmentálne predpisy sa zameriavajú na hmotnosť znečisťujúcich častíc a výskumníci z University of Illinois Urbana-Champaign sa snažia preorientovať regulačné úsilie na viac regionálnych a zdravotných relevantných faktorov.

Nová štúdia kvality ovzdušia v stredozápadnej časti USA zistila, že meranie hmotnostnej koncentrácie PM2,5 - častíc, ktoré majú priemer 2,5 mikrometra alebo menej - nezodpovedá súčasným metódam klasifikácie toxicity častíc. Okrem toho výskumníci zistili, že expozícia PM2,5 môže byť rovnako nebezpečná vo vidieckych oblastiach ako v mestských oblastiach - dôkazy, ktoré spochybňujú spoločnú mylnú predstavu, že znečistenie ovzdušia je toxickejšie v mestských oblastiach ako vo vidieckych oblastiach.
Zistenia štúdie, ktorú viedol profesor civilného a environmentálneho inžinierstva Vishal Verma, sú publikované v časopise
Journal of Dangerous Materials
.
"Klasifikácia EPA PM2,5 predstavuje
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.