Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zánik poplatkovej povinnosti v priebehu roka

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Ako má postupovať správca dane, keď zanikne poplatková povinnosť za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v priebehu roka (napr. odhlásenie z trvalého pobytu, úmrtie) a ak jeden z poplatníkov prevzal na seba plnenie povinnosti za ostatných členov domácnosti a poplatok vyrubený rozhodnutím nebol zaplatený v plnej výške (zaplatená bola len prvá splátka poplatku). Má správca dane obnoviť ukončené právoplatné rozhodnutie, alebo vyrubiť novým rozhodnutím upravenú výšku poplatku? Podľa § 99e ods. 10 zákona č. 582/2004 Z. z. pri zániku miestnej dane v priebehu zdaňovacieho obdobia správca dane vydá nové rozhodnutie, ktorým vyrubí pomernú časť dane. Novým rozhodnutím sa pôvodné rozhodnutie alebo časť výroku rozhodnutia zrušuje. V zákone č. 582/2004 Z. z. nie je uvedená taká možnosť aj pri poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad. Vrátenie, zníženie alebo odpustenie poplatku má správca dane vrátiť pomernú časť poplatku pri zániku poplatkovej povinnosti aj keď do 30 dní zánik poplatkovej povinností nie je oznámený? Obec vedie evidenciu obyvateľov, a vie, ktorí obyvatelia zomreli alebo sa odhlásili z trvalého pobytu. Keď je rozhodnutie právoplatné a zmenia sa skutočnosti vyrubenej výšky poplatku v priebehu zdaňovacieho obdobia, ako má správca dane postupovať (vydá rozhodnutie o znížení alebo odpustení poplatku)?

Problematiku poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady upravuje § 77 až § 83 zákona č. 528/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o miestnych daniach“).

Vo všeobecnosti, ak ide o poplatníka, ktorý spĺňa osobu poplatníka podľa § 77 ods. 1 písm. a) zákona o miestnych daniach a ak viacero týchto poplatníkov žije v spoločnej domácnosti, môže podľa § 77 ods. 7 splnenie poplatkovej povinnosti prevziať jeden z nich.

Podľa § 77 ods. 7 zákona o miestnych daniach poplatková povinnosť vzniká dňom, ktorým nastane skutočnosť, že fyzická osoba alebo podnikateľ sa stali poplatníkmi a zaniká dňom, ktorým táto skutočnosť, že prestali byť poplatníkmi podľa ods. 2, zanikne.

Podľa § 80 ods. 2 zákona o miestnych daniach je poplatník, definova

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály