Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Viac mikróbov, ktoré môžu degradovať plasty na miestach s ťažkým znečistením plastmi

Dátum: Rubrika: Editoriál

Počet mikrobiálnych enzýmov so schopnosťou degradovať plasty rastie v korelácii s miestnou úrovňou znečistenia plastmi. Vyplýva to z novej štúdie Chalmers University of Technology vo Švédsku, ktorá merala vzorky environmentálnej DNA z celého sveta. Výsledky ilustrujú vplyv znečistenia plastmi na životné prostredie a naznačujú potenciálne nové riešenia na zvládnutie problému.

Problémy globálneho znečistenia plastmi sú príliš rozšírené, pretože masová výroba plastov za posledných 70 rokov explodovala - z približne 2 miliónov ton ročne na približne 380 miliónov. To poskytlo dostatok evolučného času pre rôzne mikróby prítomné v životnom prostredí, aby reagovali na tieto zlúčeniny, a mnoho rôznych enzýmov bolo objavených v predchádzajúcich štúdiách so schopnosťou degradovať rôzne plasty.
Nová štúdia, nedávno publikovaná vo vedeckom časopise mBIO, analyzovala vzorky environmentálnej DNA zo stoviek miest po celom svete. Výskumníci použili počítačové modelovanie na hľadanie mikrobiálnych enzýmov s potenciálom degradujúcim plasty, ktorý bol potom porovnávaný s oficiálnymi čísl
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.