Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vedci sú súčasťou tímu, ktorý poukazuje na silné spojenie medzi zmenou klímy a znečistením plastmi

Dátum: Rubrika: Trendy

Výskumníci z University of Rhode Island (ďalej len „URI“), Andrew Davies a Coleen Sucklingová, tvrdia, že keď veľký hurikán rozvíri búrkové vlnobitia a silné dažde, búrka vymyje odpadky z pevniny do našich riek a pobreží.

Medzi prepravovanými predmetmi sú plasty, všadeprítomný spotrebný materiál, ktorý sa nachádza v mnohých výrobkoch a obaloch. Problém je v tom, že rozpad plastov v prírodnom prostredí trvá mimoriadne dlho. Niektoré plastové odpadky končia v prístavoch, ústiach riek a na pevnine. Väčšina z nich sa však naďalej šíri po celom oceáne a môže sa usadiť na morskom dne.
Koreňom globálnej zmeny klímy a celosvetového problému znečistenia plastmi sú dve súvisiace palivá na báze uhlíka - ropa a zemný plyn. Nielenže sú tieto dve palivá hlavnou hnacou silou zmeny klímy, ale sú nápomocné aj pri výrobe plastov. Ako búrky zosilňujú a stávajú sa častejšími, pohyb odpadu z pevniny do našich oceánov, a naopak, sa bude len zhoršovať.
Teraz sú kolegovia Davies, docent biologických vied, a Sucklingová, odborná asistentka trvalo udržateľnej akvakultúry, súčasťou medzinárodného tímu výskumníkov vrátane výskumníkov zo Zoological Society v Londýne a Bangor University vo Walese, ktorí skúmajú často prehliadaný jav, a to zlučujúci efekt zmeny klímy a plastov.
Tím identifikoval tri významné spôsoby, ako je klimatická kríza a znečistenie plastmi spojené, pričom prvým je spôsob, akým plasty prispievajú ku globálnym skleníkovým plynom od výroby až po likvidáciu. Druhý spôsob ukazuje, ako sa extrémne počasie, ako sú hurikány a povodne, rozptýli a zhorší tak znečistenie. Tretím je vplyv, ktorý môže mať zmena klímy
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.